Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_13_Polární pás Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Období: 2. Ověřeno ve výuce:

2 ANOTACE žák se seznamuje s problematikou polárního pásu
žák se seznamuje s pojmem tundra žák se seznamuje s pojmy Arktida, Antarktida žák se seznamuje s významným rodákem našeho kraje doc. Josefem Sekyrou

3 ROZMANITOST PŘÍRODY Polární pás

4 Tundra

5 TUNDRA Typ krajiny, který se vyskytuje v místech, kde mírný pás přechází v severní polární pás. V období léta, kdy je zde nejtepleji, led a sníh na krátkou dobu roztávají. FLORA FAUNA sob polární liška sovice sněžná mechy lišejníky zakrslé dřeviny (břízy, vrby)

6 Tundra na Sibiři

7 Tundra v Grónsku

8 Polární pás

9 Polární pás Polární pásy se rozkládají v nejsevernější části severní polokoule a v nejjižnější části jižní polokoule. Podnebí je zde velmi studené. Většina území je pokryta po celý rok ledem. Žije zde jen málo druhů živočichů. Vyskytují se ve velkých skupinách. Polární zvířata jsou životu v chladném podnebí dobře přizpůsobena. Mají hustou srst a velmi silnou vrstvu tuku.

10 POLÁRNÍ PUSTINY Podnebí je tak nehostinné, že zde nerostou žádné rostliny. Polární pustina okolo severního pólu se nazývá Arktida. Polární pustina okolo jižního pólu se nazývá Antarktida.

11 FAUNA medvěd lední tuleň mrož tučňák

12 Medvěd lední

13

14 Mrož lední

15 Tučňák císařský

16 ARKTIDA Severní pól. Název je z řeckého slova arktos, což znamená v překladu medvěd. Vztahuje se k souhvězdí Malý medvěd a poukazuje na hvězdu Polárku. Nejvýznamnější arktický ostrov: Grónsko

17

18 ANTARKTIDA Jižní pól. Název pochází z řečtiny a znamená „naproti Arktidě“, tedy v přeneseném významu „naproti severu“) Prvním člověkem, který stanul na jižním pólu byl Nor Roald Amundsen. Byla zde naměřena absolutně nejnižší teplota na zemi  –89,4 °C.

19 Antarktida Antarktida – satelitní snímek

20 Doc. Josef Sekyra Rodák z Nového Města nad Metují.
Jako první Čechoslovák stanul 26. prosince 1969 na jižním pólu.

21 Použitá literatura Přírodověda učebnice pro 5. ročník základní školy. Brno : Nová škola, s. ISBN DVOŘÁK, Jiří. Novomestskykuryr.info [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 Použité obrázky WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Mapa tundry [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Siberia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Greenland [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Erde Eisklima [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Penguin [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Medvěd lední [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Tuleň obecný [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Arctic [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Arctic [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Antarktida[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WIKIMEDIA COMMONS. Wikipedia: Antartida [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KOCIÁNOVÁ, Milena. Novomestskykuryr.info [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google