Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POUŠŤ Vyprahlá krajina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POUŠŤ Vyprahlá krajina."— Transkript prezentace:

1 POUŠŤ Vyprahlá krajina

2 Oblasti s nedostatkem srážek jsou v různých podnebných pásmech:
Horké pouště (okolí obratníků – tropický a subtropický pás) Chladné pouště (mírný pás - vnitrozemí) Polární pouště (polární pás) Podnebí je: velmi suché (neprší několik let) vysoké výkyvy teplot během dne (i 60 stupňů celsia) větrné Dělení: kamenité (nejvíce) štěrkové písčité (nejméně)

3 Voda: nedostatek (méně než 200 mm srážek/rok) Vádí (dočasná říční koryta) Artéský pramen Oáza (dostatek podzemní vody = život) Život: rostliny (tvrdolisté a dlouhé kořeny – palmy, kaktusy) zvířata (plazy, štíři, malé šelmy, velbloud) lidé (nomádi – kočovníci, města, oázy)

4 Poušť – vyprahlá krajina
Jsou oblasti s nedostatkem srážek a velkým výparem: horké (okolí obratníků – tropy a subtropy) chladné (mírný pás – vnitrozemí) Dělení: kamenité, štěrkové, písčité Život je zde značně omezen = VODA (oázy, artéské prameny).

5 Doplň chybějící pojmy Pouště a polopouště Pokrývají … /3 rozlohy souše. Dělíme je na pouště ……………(subtropy a mírný pás) a studené (……………..pás). Pouště vznikají tam, kde je nedostatek ………….. (celkem méně než ……..mm/rok) – např. díky hradbě hor, vzdálenosti od…………….., chladným oceánským…………..apod. Pro horké pouště jsou typické vysoké výkyvy teplot během…………a……………(až přes 60ºC). Tvary reliéfu vznikají díky erozi: …………….a…………….. Nejvíce je pouští……………….., které se mění na pouště štěrkové a ty pak na pouště………………..(těch je na Zemi nejméně). Horké a chladné pouště (subtropy a mírný pás) Názvy pouští:..………………………………………………………………… Rostlinstvo: především v oázách (palma………………),……………………… Živočichové:…………………………………………………………………… Lidé v poušti: pastevci, nomádi (neboli……………….pastevci) – např. Berbeři. Polární pouště (Arktida a Antarktida) Rostlinstvo:…………………………………………………………………….. Lidé:…………………………………………………………………………….

6 Doplň chybějící pojmy - řešení
Pouště a polopouště Pokrývají 1 /3 rozlohy souše. Dělíme je na pouště horké(subtropy a mírný pás) a studené (polární pás). Pouště vznikají tam, kde je nedostatek srážek (celkem méně než 250 mm/rok) – např. díky hradbě hor, vzdálenosti od moře, chladným oceánským proudům apod. Pro horké pouště jsou typické vysoké výkyvy teplot během dne a noci (až přes 60ºC). Tvary reliéfu vznikají díky erozi: teplotě a větru. Nejvíce je pouští kamenitých, které se mění na pouště štěrkové a ty pak na pouště písečné (těch je na Zemi nejméně). Horké a chladné pouště (subtropy a mírný pás) Názvy pouští: např. Sahara, Gobi, Mohavská poušť, Atacama, Velká písečná aj. Rostlinstvo: především v oázách (palma datlová), suchomilé (kaktusy, agave aj.) Živočichové: velbloudi, plazi (gekon, varan, chřestýš), hlodavci, štíři aj. Lidé v poušti: pastevci, nomádi (neboli kočovní pastevci) – např. Berbeři. Polární pouště (Arktida a Antarktida) Rostlinstvo: mechy, lišejníky při pobřeží, v moři řasy, jinak kámen, sníh a led Živočichové: medvěd lední, tuleni, mroži, ptáci (tučňáci, albatrosi, bouřňáci aj.) Lidé: eskymáci (inuité, Laponci aj.), výzkumné stanice - přechodně

7 1. V osmisměrce vyhledej 11 pouští a urči, ve kterém světadíle leží.
2. V tajence najdi název další pouště a urči, ve kterém světadíle ji najdeme. Jaké další pouště v tomto světadíle najdeme? 3. Jaké další velké pouště se do osmisměrky nevešly?

8 Pouště v osmisměrce: Karakum (Asie) Kyzylkum (Asie) Gilská (S. Amerika) Mohavská (S. Amerika) Atacama (J. Amerika) Sahara (Afrika) Lút (Asie) Kalahari (Afrika) Nafúd (Asie) Thár (Asie) Namib (Afrika) Tajenka: TANAMI Poušť TANAMI se nachází v Austrálii. Mimo tuto poušť zde najdeme i další pouště například: Velká Viktoriina, Gibsonova, Velká písečná, Simpsonova poušť aj. Další významné pouště: Libyjská, Arabská, Dahná, Rub al-Chálí, Gobi, Taklamakan, Velká solná poušť aj.


Stáhnout ppt "POUŠŤ Vyprahlá krajina."

Podobné prezentace


Reklamy Google