Podíl katedry občanské výchovy a filosofie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
I. Konference PRVOUK P 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Pedagogika I Garant: Prof.PhDr.Vladimíra Spilková,CSc.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Metodologie historického výzkumu volného času
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Rektor Zdroj:
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
katedra pedagogiky PedF UK
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
Průřezová témata.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Ostravská univerzita (1991 → )
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Transkript prezentace:

Podíl katedry občanské výchovy a filosofie PRVOUK 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Podíl katedry občanské výchovy a filosofie

vedoucí řešitelského kolektivu doc. PhDr. Naděžda Pelcová, CSc. vedoucí katedry OVF, publikuje v oblasti filosofie výchovy a filosofické a pedagogické antropologie autorka publikace Vzorce lidství, Filosofické základy pedagogické antropologie, editorka desítky kolektivních monografií na filosofická témata prezidentka občanského sdružení Central European Philosophy of Education Society

Členové řešitelského týmu: Prof. PhDr. Anna Hogenová, CSc. (Bloudění jako úděl 2011, Jsme rozhovorem 2011, K fenoménu stáří 2012, K věci samé 2013) - fenomenologie výchovy Doc. PhDr. Ilona Semrádová, CSc. (Paradigma komunikace a technologie vzdělávání, Etika, Profesní učitelská etika, Filosofie jazyka) - proměna humanitní vzdělanosti s ohledem na rozvoj elektronizace výuky a vzdělávání. Doc. PhDr. Jan Županič, Ph.D., zabývá se problematikou geneze elit střední Evropy a českých zemí v 17. - 20. století s důrazem na problematiku dějin výchovy a vzdělávání a etickou výchovu, publikoval řadu historických monografií. Mgr. Michael Hauser, Ph.D., (Adorno a modernita, Prolegomena k filosofii současnosti, Cesty z postmodernismu) – Zabývá se problematikou frankfurtské školy a postmoderních paradigmat západního myšlení. PhDr. Milena Tichá, CSc., zabývá se problematikou finanční gramotnosti ve vzdělávání budoucích učitelů, publikuje v kolektivních monografiích. PhDr. Věra Jirásková, Ph.D., zabývá se problematikou didaktiky ZSV, nezpracovaným tématem souvislosti mezi právním a etickým vědomím. Publikovala monografie Mezigenerační porozumění a komunikace ad. Mgr. David Rybák, Ph.D., zabývá se problematikou podob české vzdělanosti především ve 20. století z pozice analýzy přirozeného světa. Mgr. Ing. Michaela Dvořáková, Ph.D. zabývá se výzkumem dětských porozumění politice, ekonomickým vztahům, fungování společnosti a usiluje o propojení oborově předmětových a didaktických přístupů na úrovni 1. a 2. stupně PhDr. Zuzana Kubišová, zabývá se problematikou národních a etnických identit. PhDr. Josef Stracený, CSc., zabývá se didaktikou předmětu ZSV v oblasti formování politického vědomí a kultury u VŠ studentů. PhDr. Miloslava Blažková, CSc. zabývá se problematikou interdisciplinárních vazeb mezi filosofií, etikou a literárním a výtvarným uměním Předpokládáme účast doktorandů oboru filosofie a dále účast studentů magisterského studia na výstupech v rámci PRVOUKU.

Badatelská témata KOVF Filosofická reflexe současného stavu výchovy a vzdělávání Rozvoj didaktiky oboru ZSV a OV

I. Kritická analýza napětí mezi výchovou k lidství a výchovou k povolání mezi nárokem široce zaměřené vzdělanosti a požadavkem praktické orientace přípravy na povolání mezi humánními cíli výchovy a vzdělávání a vzděláním jako předpokladem pro uplatnění na trhu práce Témata výzkumu proměna povahy výchovného vztahu dnes proměny podob humanitní vzdělanosti proměny povahy mezigeneračních vztahů, kontaktů a komunikace role národní identity v rozvoji vzdělanosti ekonomická a finanční gramotnost učitelů v současné tržně orientované společnosti (chceme ukázat na skrytou souvislost a rozdílnost mezi ekonomickým vzděláváním a hodnotovou nebo etickou výchovou)

II. Nosné prvky oborově didaktické přípravy budoucích učitelů v předmětu OV a ZSV rozvoj interdisciplinarity (komparace speciálně vědních přístupů a propojení didaktiky oboru s profesní učitelskou etikou) formulace metodologických východisek humanitního vzdělávání budoucích učitelů OV a ZSV koncepce nových podob humanitního vzdělání zaplnění tzv. bílých míst, tzn. například promýšlení vztahu mezi právním a etickým vědomí, mezi ekonomickou a hodnotovou výchovou (významné především pro didaktiku 3. stupně) výzkumná část práce by se věnovala analýze dětského porozumění (ekonomickým vztahům, právním předpisům, procesům ve společnosti, národní tradici apod.) a následně didaktickým inovacím ve snaze poskytnout učitelům nástroje k prohloubení porozumění (didaktika OV pro 1. a 2. stupeň)

Současný stav poznání filosofie výchovy a vzdělávání (katedra KOVF a její členové se systematicky věnují této problematice již od roku 1995, kdy bylo založeno samostatné doktorské studium filosofie výchovy) rozvoj oboru - výuka OV a ZSV se na jiných pedagogických fakultách stále opírá o jednotlivé humanitní vědy, specifičnost naší koncepce spočívá v důrazu na interdisciplinaritu a filosofická a etická východiska humanitní vzdělanosti

Dlouhodobé cíle týmu (2014-2016) 1. Filosofické a antropologické základy učitelské profese v podmínkách rostoucích nároků na vzdělávání v evropském kontextu uspořádání každoroční mezinárodní vědecké konference na interdisciplinárně pojaté aktuální téma (od roku 2001 již 12 konferencí) a každoroční publikovaný výstup participace na středoevropských akcích (spolupráce s partnery ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska) – konference a společné publikace 2. Výsledky oborově didaktických zkoumání budou uveřejňovány časopisecky (10), ve skriptech a studijních textech (3) a v monografii (1).

kolektivní monografie Indikátory plnění (2014-2016) RIV monografie kolektivní monografie J neimp J rec 2014-2016 4 10 mimo RIV rec.sborník skripta a učebnice sděl.pros. 2014-2016 10 5

Krátkodobé cíle pro rok 2013 2. 5. 2013 mezinárodní konference Čas ve výchově, umění a sportu příprava a vydání stejnojmenné kolektivní monografie Úloha osobností a institucí v rozvoji evropské vzdělanosti. Prezentace školství a vzdělanosti. ed. Kasper, Pelcová, Sztobryn v nakladatelství Karolinum 2013 monotématické číslo časopisu Paideia kolektivní monografie Česká vzdělanost v Evropě II., ed. Hogenová, Pelcová PedF UK 2012 monografie Pelcová, Semrádová: Filosofie výchovy a profesní učitelská etika, Karolinum 2013 monografie Semrádová: Perspektivnost eLearningu časopisecké články domácí 6 (Paideia, Orbis schole, Acta Politologica, Pedagogická orientace) časopisecké články v zahraničních časopisech 6 (Forum pedagogicum, Philosophy of Education) říjen 2013 jsme spoluorganizátory konference ve Smolenici Kontexty filosofie výchovy v době moderní a postmoderní (společně s Trnavskou univerzitou a CEUPES) účast na evropské konferenci v Naardenu (říjen 2013)

kolektivní monografie Indikátory plnění (2013) RIV monografie kolektivní monografie J neimp J rec 2013 2 6

Integrace spolupráce s katedrou VV (konference, doktorská studia – univerzita a svoboda) spolupráce s katedrou SPP v oblasti MKV (problematika respektu k jinakosti) spolupráce s katedrou primární pedagogiky (vlastivěda, výzkum dětského porozumění) spolupráce s katedrou dějepisu a didaktiky dějepisu (výzkum historického vědomí a tradice) spolupráce s katedrou pedagogiky FF UK – otázky teorie výchovy a proměny podob vzdělanosti