Ekologická rizika u brownfields

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revitalizace brownfield jako inteligentní volba růstu v USA
Advertisements

RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou
Sanace kontaminovaného území plzeň- libušín
Vědecko-technologické parky, technologická centra – zkušenosti z budování a provozu (Ostrava, Praha) Jaromír Dudek Bratislava,
Strategická průmyslová zóna Holešov. aktuální stav shrnutí 2010 a 2011  dokončena základní technická infrastruktura  vybudováno napojení na silniční.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
WORKSHOP V4 +US EPA Technická sekce Oblastní inspektorát Olomouc Oddělení ochrany vod Mgr. Lukáš Čermák
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
CzechInvest Koncepce podpory investic
EM-Ekogreen. Sanace TCE KONTAMINACE. Tri chlor ethylenu (TCE) je rozpouštědlo pro čištění ražených nebo kovových dílů před jejich galvanizací. Díky tomuto.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
OBNOVA RETENČNÍ NÁDRŽE JORDÁN
Evidence kontaminovaných míst
Anvis AVT s.r.o. Vsetín.
Informace z CENIA J. Valta
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Strategická průmyslová zóna Holešov Konference Nová adresa pro Vaše podnikání Karel Machotka ředitel sekce podnikání Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Sanace kontaminovaného území Koloveč
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
NANOČÁSTICE ELEMENTÁRNÍHO ŽELEZA
Likvidace starých ekologických zátěží
Půda – složka životního prostředí
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
BROWNFIELDS vs. GREENFIELDS Dr. Ing. Vávra Přemysl, MBA
© Creditreform-Group Pracovní snídaně: Škola řízení pohledávek Hotel Jalta, Praha 1,
SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ KOLOVEČ
Sanace havarijního úniku motorové nafty v areálu depa ČD v Trutnově
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Robert H. Waterman Vypracovali: Tereza Hubalová, Kateřina Křížová, Kamila Ogurčáková, obor L (kruh 83)
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Drtič.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Statutární město Ostrava
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
PRŮMYSLOVÁ ZÓNA nad OEZ Letohrad
Efektivní využití informací z médií. Výběr relevantních zpráv podle klientem definovaných témat Monitoring médií.
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální.
Databáze brownfieldů Olomouckého kraje Databáze podnikatelských nemovitostí Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Kompresní stanice Jirkov
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Brownfields v Brně a okolí
Úvod, základní principy a cíle
Svět nanovláken.
Kanalizační Přípojky F-M
Ekonomika malých a středních podniků
Znečištěné místa na Slovácku
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Obsah územně plánovacích podkladů
Transkript prezentace:

Ekologická rizika u brownfields Vladimír Brenner, Ph.D. Earth Tech CZ

EarthTech CZ ekologická inženýrská a konzultační firma - založena v roce 1990 pod obchodním jménem KAP- provedeno více než 2500 projektů v 25 zemích- jako česká firma vyhrála projekt Světové banky v Baku- členství v AFI - firma doporučovaná zahraničním investorům- v roce 2002 strategický partner Earthtech, TYCO Group- .

EarthTech 1.2 milardy USD TYCO International 8,500 zaměstnanců 130 poboček po celém světě Sektor - environmentální - transport a infrastruktura - vodní hospodářství

Definice Brownfields Brownfields jsou pozemky a nemovitosti uvnitř urbanizovaného území, které ztratily svoji funkci a využití. Ekonomicky a fyzicky deprimují své prostředí a okolí, většinou mají ekologickou zátěž. Komplexitou a nákladností řešení problémů odrazují soukromý kapitál od účinné intervence. Vznikají zejména restrukturalizačními tlaky ve společnosti, jejichž řešení trh nezvládne.

Předpoklady znečištění Ekologická rizika u BF je možné předpokládat na základě -historického využití -ekologických auditů privatizačních projektů -registrů MŽP a inspekce -z archivních záznamů

Postup Řešení Ekologických Škod ekologický audit - nezbytná součást privatizačního projektu analýza rizika - zjišťuje a stanovuje rizika plynoucí z kontaminace a navrhuje řešení problému monitoring – sleduje vývoj na lokalitě sanace – opatření plynoucí z AR a rozhodnutí správního orgánu postsanační monitoring

Kolik bude stát vyčištění ? Předpokládanou cenu vyčištění - možno určit až na základě podrobných průzkumů Skutečná cena vyčištění se může od předpokládané podstatně lišit Dodání spolehlivých informací o druhu a množství předpokládané kontaminace, případně o ceně vyčištění, sníží riziko investice do BF

Současná situace v ČR U mnoha BF neexistují spolehlivé údaje o ekologickém stavu

Remediační Technologie Kontrola zdroje znečištění - přirozená atenuace - Eliminace zdroje znečištění- Bioremediace - Termální desorpce- Incinerace- In situ technologie- Enkapsulace - Stabilizace -

Sanace bývalé koksovny Karolina v Ostravě

Koksovna Karolina Charakter kontaminace - zemina Masivně volnou fází dehtů PAU, fenoly, AU, NEL Hg, As, CN

Koksovna Karolina Charakter kontaminace - podzemní voda PAU, fenoly, AU, NEL, amonné ionty, CN Zasažené území cca 6 ha Volná fáze dehtů „Umrtvený prací olej“ na bázi kolektoru Tři plochy výskytu, mocnost 0,30 - 1,10 m Odhadnutý objem 527 m3

Postup dekontaminace zemin Odběr vzorků ze všech základních segmentů Hodnocení smyslové a laboratorní rozbor Rozhodování o nakládání s materiálem Nekontaminovaný materiál - uložení na mezideponie Kontaminovaný materiál Termická desorpce (masivní dehtová kontaminace) Biodegradace Skládka příslušné kategorie

Sanace podzemní vody A: Centrální část - odvodnění „stavební jámy“ Podzemní těsnící stěny - hydraulická izolace Systém odvodňovacích vrtů (větve) Odvodňovací příkopy Čištění čerpané vody a vypouštění do Ostravice

BF reference v ČR Letiště Hradčany Škoda Plzeň Poldi Kladno Vítkovice – koksovna Železárny Chomutov Kasárna Slovany - Plzeň

Reference na Slovensku Žiar nad Hronom, 2005, Geologický průzkum, ZSNP Hliníkárna Nové Mesto nad Váhom , 2005, EDD, NOWACO . Vráble, 2006, EDD průmyslového a obchodního areálu společnosti IGP s.r.o Žilina, 2006, EDD, PCHZ - závod na výrobu plexiskla, polymerizace Bratislava, 2006, EDD, Danube Hotel, společnost Intertour, a.s.

Děkuji za pozornost