Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/02.0039 Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/02.0039 Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální."— Transkript prezentace:

1 Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/02.0039 Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální trh

2 Charakteristika Ústeckého kraje Rozloha: 5 332 km 2, počet okresů: 7 Počet obyvatel ke konci roku 2012: 826 764 muži: 408 585, ženy: 418 179 Nezaměstnanost k 31. 12. 2012 činila 11,33 %. Průmysl v kraji: chemický, těžařský, zpracovatelský, a automobilový.

3 Charakteristika průmyslových zón Rozsáhlá průmyslová plocha v blízkosti měst a dopravní komunikace, která je určena zahraničním i českým investorům k výstavbě nových výrobních i nevýrobních podniků. Slouží také jako logistická centra. Převažuje lehký až středně těžký průmysl. Převažuje hromadná výroba, práce na montážních linkách. Převažují zaměstnanci s nižší kvalifikací. Vznik automobilového průmyslu jako nové odvětví v Ústeckém kraji.

4 Podpora průmyslových zón v Ústeckém kraji Důvod : Útlum těžebního průmyslu, snížení pracovních míst a nárůst nezaměstnanosti v kraji. Formy podpory: 1.Sleva na dani z příjmu právnických osob. 2.Převod pozemků za zvýhodněnou cenu. 3.Hmotná podpora na vytváření pracovních míst. 4.Hmotná podpora na školení a rekvalifikaci zaměstnanců. 5.Hmotná podpora na pořízení majetku.

5 Pojem „greenfields“ Výstavba průmyslové zóny na zelené louce ( na orné půdě). Typická průmyslová zóna na zelené louce je PZ Joseph – Havraň u Mostu.

6 Pojem „brownfields“ Výstavba průmyslové zóny na již dříve využívaných průmyslových areálech. většinou jsou to opuštěná území,která ztratila funkční využití. Typická průmyslová zóna: Žatec – Triangle.

7 Důležité průmyslové zóny v Ústeckém kraji 1. Průmyslová zóna Žatec – Triangle. 2. Průmyslová zóna Havraň u Mostu – Joseph. 3. Průmyslová zóna Verne – Klášterec nad Ohří. 4. Průmyslová zóna Lovosice. 5. Průmyslová zóna CT Park Krupka. 6. Průmyslová zóna Ústí nad Labem Předlice.

8 Průmyslová zóna Žatec - Triangle Firma Gestamp Automobilový průmysl

9 Triangle Strategická zóna. Vybudována na vojenském letišti u Žatce (brownfield). Pracovní místa pro oblast Žatec, Most, Louny, Chomutov. Převažuje automobilový průmysl.

10 Průmyslová zóna Havraň – Joseph u Mostu Firma Nemak Automobilový průmysl

11 Joseph Strategická zóna. Vybudována na zelené louce vládou ČR a městem Mostem. Pracovní místa pro oblast Most a okolí. Převažuje automobilový průmysl. Velký investor: Firma NEMAK.

12 Pozitivní stránka průmyslových zón Tvorba nových pracovních míst. Rozvoj nového průmyslu – automobilového. Sekundární zaměstnanost – vznik dodavatelských firem dodávajících do zón. Pro zaměstnance u zahraničních firem: získání praktických zkušeností v zahraniční firmě a získání stabilního zaměstnání, využití cizího jazyka, lepší platové podmínky, průběžné školení a vzdělávání. Využijí starých opuštěných objektů.

13 Negativní stránka průmyslových zón Zábory půdy – výstavba na zelené louce. Koncentrace výroby a intenzita dopravy – znečištění ovzduší, smog, zápach. Měnící se vzhled měst. Pro zaměstnance průmyslových zónách: dojíždění za prací, směnový provoz, špatná doprava do zón,špatná adaptace na zahraniční prostředí, jednotvárnost práce. Odliv zkušených kvalifikovaných obyvatel za jinou prací (vyšší mzdy, lepší bydlení…). Dočasná zaměstnanost po dobu projektů. Odliv kapitálu do zahraničních mateřských firem.

14 Kontaktní údaje AC Innovation s.r.o. Lisabonská 2394/4 190 00 Praha 9 Tel.: +420 777 748 222 E-mail: E-mail: info@acinnovation.czinfo@acinnovation.cz Prezentaci zpracovala: Ing. Jana Tomíčková Odborník z praxe Tel.: +420 Tel.: +420 605 175 856 Email: Email: tomicci@atlas.cztomicci@atlas.cz

15 Děkuji za pozornost !


Stáhnout ppt "Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/02.0039 Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální."

Podobné prezentace


Reklamy Google