Globální problémy lidstva N

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Advertisements

Sociální problematika světa
Globální oteplovaní.
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kyselý déšť.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ON Anotace: Seznámit žáky s problematikou Ročník:
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Vliv dopravy na životní prostředí
Hladomor VY_32_INOVACE_ 06 Hladomor.
Vytvořila Šárka Houdková
Odlesňování František Funda.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Přírodní katastrofy.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Anotace DUM slouží jako doprovodný vizuální materiál při výuce o globálních problémech.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Ohrožování základních složek biosféry
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Znečišťování ovzduší VY_32_INOVACE_ 03 - Znečišťování ovzduší.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Složky krajiny a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Atmosféra Země a její složení
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Hydrosféra základní složka života
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
Znečištění vzduchu dopravou
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Ekologické globální problémy
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Environmentální problémy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
GLOBALIZACE.
Téma hodiny: El Niño - La Niña
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Důsledky globální změny klimatu
Sahel – nejchudší část Afriky
Transkript prezentace:

Globální problémy lidstva N Obsah:1. ekologické katastrofy 2.stránka Globální oteplování 3.stránka Terorismus 4.stráka Globální oteplování 5.stránka Znečišťování ovzduší

Ekologické katastrofy Katastrofa překonala odhady. Břehy Austrálie zaplavilo 230 tun ropy "Muž z Ria" varuje: Na záchranu planety má lidstvo už jen osm let Austrálie stále bojuje s ekologickou katastrofou na pobřeží státu Queensland. Množství ropy, které se na pláže a do moře ve středu vyplavilo, desetkrát překračuje původní odhady. Přesto již stovky lidí dokázaly podstatnou část zamořeného pobřeží vyčistit. Rio de Janeiro - Méně než 100 měsíců má lidstvo na to, aby zabránilo "katastrofální změně klimatu". Na schůzce se dvěma stovkami britských a brazilských podnikatelů v Riu de Janeiro to ve čtvrtek prohlásil následník britského trůnu princ Charles. Brazílie je druhou zastávkou na jeho desetidenní cestě po Jižní Americe. Tu zahájil šedesátiletý princ se svou ženou Camillou v Chile, v neděli navštíví ještě

Pokračování katastrof Američané jsou dlouho kritizováni za své ekologické prohřešky (a dlužno říci, že právem), ale poslední zprávy ekologických organizací zasluhují další vážné zamyšlení. List The Guardian to nemohl napsat výstižněji: „Choulostivost amerických řitních otvorů způsobuje podle aktivistů větší ekologickou pohromu než americký milostný románek s nenasytnými automobily, fast foody nebo obřími prefabrikovanými rezidencemi. Na vině je lpění americké veřejnosti na obzvlášť měkkém, načechraném a vícevrstevném produktu, kdykoliv se odeberou na toaletu.“

Co všechno je možné v Evropě??? Celých deset let trvala soustavná devastace chudého italského kraje Kampánie toxickým odpadem. Nelegální obchod ovládala italská mafie camorra s tichým přihlížením úřadů. Režisérské trio Andrea D'Ambrosio, Esmeralda Calabria a Peppe Ruggiero po celou dobu neúnavně točili souboj postižených obyvatel a podplacených úředníků

Globální oteplování Globální oteplování je termín popisující nárůst průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů, který byl pozorován v posledních dekádách.

terorismus Terorismus je taktika nekonvenčního útočného činu k dosažení politického cíle pomocí útoků či případně hrozbou útoky na civilní cíl. Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.

ZNEČIŠŤĚNÍ OVZDUŠÍ Znečištění ovzduší je chemický, fyzikální (částicové podstaty), nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra je komplexní, dynamický, přírodní plynný systém, jenž je nezbytný pro výskyt života na Zemi. Zmenšování vrstvy stratosférického ozónu z důvodu znečištění vzduchu je dlouhodobě vnímáno jako hrozba pro lidské zdraví, stejně jako pro zemské ekosystémy.

HLADOMOR Hladomor představuje situaci, kdy na nějakém území panuje takový nedostatek jídla, že lidé masově umírají na podvýživu. K hladomoru může dojít například v důsledku přírodní katastrofy, která zničí úrodu (sucho, živelní pohroma nebo nějaké infekční onemocnění klíčových plodin – např. nedávné hladomory ze sucha v Sahelu nebo velký hladomor v Irsku v letech 1845-1849, který nastal poté, co plísňové a virové choroby zničily celou úrodu brambor).

Hmmmm?? Co třeba takový???? A jaký s námi bude konec???