Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Poslání Intervenčního centra
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Problémy menšinových skupin II
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Regionální péče v Praze
Terénní sociální práce
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Nechte se vtáhnout do života neziskovky.... CÍLE SDRUŽENÍ pomoc občanům bez přístřeší integrovat se do společnosti prevence bezdomovectví u sociálně znevýhodněných.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
NSDM v Proxima Sociale o.p.s. Programy pro děti a mládežΙ Jarka Janíčková, Radek Skřivan.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Modrý kříž v České republice
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Terénní programy.
Terapeutické komunity
Krizová pomoc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
NSDM v Proxima Sociale o.p.s. Programy pro děti a mládežΙ
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D.

Streetwork

Streetwork specifická, vyhledávací, mobilní terénní sociální práce, která zahrnuje aktuální nízkoprahovou nabídku sociální pomoci potřebným osobám v jejich přirozeném prostředí, tzn. v době a v místech, kde se nejvíce vyskytují parky, hřiště, podchody, průchody, nádrží, garáže, sklepy, restaurace, diskotéky, opuštěné domy, zabydlené kanály, fotbalová hřiště… terénní sociální práce

Historie a zahraniční zkušenost zmínky od středověku – kněží polovina 20.stol. – USA, pouliční gangy mladých ČR až po revoluci vysoká úroveň – Nizozemí, Německo, Rakousko, Francie, Švýcarsko, Velká Británie, skandinávské země

Cíle prevence sociálního vyloučení a jeho prohlubování, sociální začleňování, mírnění negativních důsledků a rizik životních situací klientů, včetně jejich dopadu na společnost, zmírňování nerovnosti, včetně nerovného přístupu ke službám, vzdělávání, bydlení…, pomáhání klientům získávat či znovu nabývat sociální kompetence, předávání potřebných informací …

Typy činností streetworkera Přímá práce s klienty Nepřímá práce Přesahující činnosti

Přímá práce s klientem terénní sociální práce/streetwork (monitoring, depistáž, kontaktování, doprovázení, akutní krizová intervence, snižování rizik) individuální práce s klientem/casework (sociální intervence, sociální poradenství, socioterapie) skupinová/komunitní práce (sociální intervence, sociální poradenství, socioterapie, psychosociální výcvik, přednášková činnost, zážitková pedagogika, techniky psychoterapie)

Nepřímá práce koncepty, projekty administrativa, dokumentace jednání s institucemi, spolupráce s institucemi prezentace, medializace

Přesahující činnosti supervize individuální a týmové porady metodické vedení profesní vzdělávání

Monitoring a depistáž Monitoring: mapování terénu, poznání charakteru lokalit, sítě pomáhajících služeb, spolupracujících organizací Depistáž: aktivní pasivní přes třetí osobu

Prostorové zázemí streetworkerů nízkoprahová centra kontaktní centra – pro závislé centra krizové pomoci intervenční centra a pak podle konkrétních cílových skupin návazná zařízení (noclehárny, azylové domy, denní centra, poradny, sociální byty …)

Legislativa zákon o soc. sloužbách § 69, Terénní programy   (1) Terénní programy jsou terénní služby poskytované osobám, které vedou rizikový způsob života nebo jsou tímto způsobem života ohroženy. Služba je určena pro problémové skupiny osob, uživatele návykových látek nebo omamných psychotropních látek, osoby bez přístřeší, osoby žijící v sociálně vyloučených komunitách a jiné sociálně ohrožené skupiny. Cílem služby je tyto osoby vyhledávat a minimalizovat rizika jejich způsobu života. Služba může být osobám poskytována anonymně.   (2) Služba podle odstavce 1 obsahuje tyto základní činnosti: a) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, b) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Etické zásady zásada mlčenlivosti, zásada neutrality, jednat tak, aby pracovník chránil důstojnost a lidská práva klientů, respektování klienta, jako rovnocenného partnera, pracovník nevnucuje klientovi řešení, hledání možností, jak zainteresovat klienta a jeho blízké do řešení jeho problémů aktivní ovlivňování sociální politiky poznatky z terénu, aj.

Výhody a nevýhody TSP kvalita na místo kvantity dlouhodobá práce psychicky, někdy i fyzicky vyčerpávající práce syndrom vyhoření

Organizace Česká asociace streetwork (ČAS) Rozkoš bez rizika La Strada Ulice Člověk v tísni

Děkuji za pozornost