„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Voda, vláknina Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_7 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Látky potřebné pro lidské tělo FIZIOLOGIE VÝŽIVY Látky potřebné pro lidské tělo VLÁKNINA, VODA
Naše potrava se skládá ze základních organických živin: Bílkoviny Glycidy (sacharidy) Tuky Minerální látky Vitamíny Vláknina, voda
Význam vlákniny vláknina je obsažena nejvíce v rostlinných potravinách - ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách, vláknina je nestravitelná, ale podporuje vyprazdňování tlustého střeva a působí proti rozmnožování bakterií v něm, z chemického hlediska je vláknina tvořena z polysacharidů, zvětšuje objem pokrmů a zahání pocit hladu, nemá žádnou výživnou hodnotu, doporučená denní dávka 30 g denně u dospělého zdravého člověka.
Zdroje vlákniny Rozpustná vláknina Nerozpustná vláknina luštěniny, semínka lnu, oves, žito, ječmen, z ovoce(především jablka,banány a ovoce bobulové, zelenina – brokolice, mrkev, kořenová zelenina, brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu). celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer, slupky některých druhů ovoce a rajčat.
Voda Je nezbytnou součástí všech živých organismů. V lidském těle voda přepravuje látky nutné ke stavbě buněk, rozpouští živiny, udržuje stálou tělesnou teplotu, umožňuje látkové přeměny a odvádí jejich zplodiny. Potřeba vody je závislá na tělesné hmotnosti člověka, jeho činnosti, na teplotě a vlhkosti okolního prostředí. Dospělý člověk potřebuje denně 2,5 až 3 litry vody. Voda je součástí většiny poživatin, a to jako voda volná, hygroskopická a koloidně vázaná.
voda volná - jsou v ní rozpuštěny všechny ve vodě rozpustné látky, které jsou obsažené v poživatině. Snadno se z poživatiny vypařuje (přirozené ztráty potravin odpařováním), snadno též zmrzne, voda hygroskopická- její obsah se u některých druhů potravinářského zboží mění podle kolísání relativní vlhkosti vzduchu v prostoru, kde se zboží nachází, voda koloidně vázaná - je vázaná na bílkoviny, polysacharidy aj. Obtížně se odpařuje a vytváří tuhou strukturu potravin (při tepelném zpracování gely). Potraviny se od sebe liší obsahem vody. Obsah vody ovlivňuje jejich výživnou hodnotu, senzorickou hodnotu i trvanlivost.
Opakování Kde se vyskytuje vláknina? Proč je vláknina důležitá v lidské výživě? Má vláknina výživnou hodnotu? Proč je voda důležitá pro lidské tělo?
Odpovědi k opakování V luštěninách, obilovinách, zelenině, ovoci. Napomáhá k vyprazdňování tlustého střeva. Vláknina nemá žádnou výživnou hodnotu. Přepravuje látky ke stavbě buněk, rozpouští živiny, udržuje stálou tělesnou teplotu, odvádí škodlivé látky z těla ven.
Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80-239-1040-X http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html