Nová pravidla veřejné podpory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Současný systém podpory
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Zhodnocení fungování pobídek po novele Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 8. říjen 2013.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
NÁVRH NOVELY ZÁKONA O INVESTIČNÍCH POBÍDKÁCH © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Příprava úprav zákona 458/2000 Sb. v oblasti elektroenergetiky a teplárenství.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
GBER – interpretace a často kladené otázky
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Praha, 23. června 2016 Pavel Lukeš
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
Evropská družstevní společnost
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

Nová pravidla veřejné podpory Zbyněk Pokorný Ministerstvo průmyslu a obchodu

Koncept modernizace a zjednodušení veřejné podpory Cíle modernizace a) podpořit na konkurenčním vnitřním trhu udržitelný a inteligentní růst podporující začlenění; b) zaměřit kontrolu ex ante, kterou vykonává Komise, na případy s nejrozsáhlejším dopadem na vnitřní trh, a současně zintenzívnit spolupráci členských států při prosazování pravidel státní podpory a c) racionalizovat právní úpravu a urychlit rozhodovací postupy.

Koncept modernizace a zjednodušení veřejné podpory Nové předpisy červen 2013 – Evropská komise schválila nová pravidla regionální podpory RAG Květen 2014 – Evropská komise schválila nové nařízení -Všeobecnou blokovou výjimku GBER

I. Nová pravidla veřejné podpory (RAG) Proč zlomový rok? Pravidla regionální podpory RAG nejvýznamnější dopad pro ČR – snížení maximální možné míry veřejné podpory pro velké firmy, a to ze současných 40 % na 25 % příčinou je vyšší HDP ČR na jednoho obyvatele Důsledek snížení konkurenceschopnosti ČR v lákání investic oproti některých konkurenčním regionům v Evropě. Polska, Znevýhodnění oproti ostatním zemím konkurujícím např. levnoou pracovní silou.

I. Nová pravidla veřejné podpory (RAG) Ukázkové změny Podpora dodatečných investic - podpora omezena na minimum na základě „přístupu vycházejícího z čistých dodatečných nákladů“. Motivační účinek jednotlivé podpory …..

II. Nová pravidla veřejné podpory (GBER) platnost nových pravidel (GBER) se po intenzivním vyjednávání s EK podařilo odložit na termín 1. července 2014 Stávající podmínky platí pro podání žádosti, ke kterým nejpozději do června 2014 bude vydáno pravomocné rozhodnutí. kvůli harmonizaci s novými pravidly a z důvodu snížení maximální výše podpory oproti okolním státům byla připravena novelizace zákona o investičních pobídkách nadále probíhají jednání s EK ve snaze zmírnit dopady nových pravidel na podporu investic v ČR (poslední jednání minulý týden)

II. Nová pravidla veřejné podpory (GBER) Ukázkové změny Omezení platnosti na režimy podpory do výše podpory 150 mil. EUR/rok počáteční investice („modernizace“) Nový provoz, rozšíření kapacit Podpora na změnu výrobního postupu Podpora na diverzifikaci výroby zahájení prací, po podání žádosti o podporu Ukončení investice – časový test Jeden investiční projekt

Zbyněk Pokorný ředitel odboru inovačního podnikání a investic Ministerstvo průmyslu a obchodu E-mail: pokornyz@mpo.cz Tel.: +420 224 853 020