Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář k IP krajů v rámci OP LZZ Zpracovala: Mgr. Jitka Marková
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Přinášíme světlo do života potřebným
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Dlouhodobé doprovázení mladých lidí z dětských domovů  Schází rodinné zázemí  Schází dovednosti  Je narušen vývoj – traumata  Jsou ohroženou skupinou.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Prostějově
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Pracovní skupina III Děti, mládež a rodina. Vnitřní podmínky Děti a mládež do 26 let  Nižší nabídka volnočasových aktivit pro starší děti a mládež (především.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Farní charita Prachatice
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Sdružení Podané ruce, o.s.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku Prvním městem v Karlovarském.
2014.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Financování sociálních služeb Odbor sociálních věcí – oddělení ekonomické
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Sociálně patologické jevy
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Terénní programy.
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)

Krize rodiny ve společnosti méně dětí, spolužití bez sňatku, problémy v rodinách, rozpad rodin, absence vzorů Sociálně patologické jevy: zanedbávání dětí, tělesné a psychické týrání, sexuální zneužívání, záškoláctví, šikana, alkoholismus, kouření, gamblerství, drogy, kriminalita, delikvence. Růst počtu dětí odebraných z rodin do ústavní výchovy (2120 případů v loňském roce dle MPSV).

Přinášíme světlo do života potřebným

Slezská diakonie poskytuje sociální a sociálně zdravotní služby potřebným lidem na základě křesťanských hodnot, vznikla 27. 11. 1990, má v současnosti: 564 zaměstnanců, 87 tuzemských dobrovolníků a 9 mezinárodních dobrovolníků (z Německa, Slovenska, Ukrajiny a Francie), provozuje 54 středisek poskytujících 95 sociálních služeb více než 6000 klientům.

Slezské diakonie pro rodiny Sociální služby Slezské diakonie pro rodiny Sociální asistence: - „Naděje pro rodinu“ - projekt financovaný z programu SROP na období 2007 - 2011 - 9 poboček v MSK: Český Těšín, Třinec, Frýdek-Místek, Karviná, Orlová, Ostrava, Bohumín, Krnov, Rýmařov

projekt Naděje pro rodinu Sociální asistence - projekt Naděje pro rodinu Cíle projektu: zamezit zbytečnému umisťování dětí do dětského domova, začleňovat rodiny do společnosti, zlepšit prospěch dětí a minimalizovat záškoláctví, směřovat k samostatnému fungování rodiny. Prostředky sociální práce: asistence při jednání s úřady, zlepšování péče o domácnost, podpora při hledání zaměstnání, nácvik hospodaření s penězi, doučování dětí.

Slezské diakonie pro děti Sociální služby Slezské diakonie pro děti Nízkoprahová zařízení: - Pohoda Karviná (děti 6 - 15 let), - On Line Karviná (dospívající mládež 14 - 22 let), - Kanaan Bohumín (děti 6 - 14 let).

Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež Cíle sociální služby: usilovat o pozitivní změny v životě dětí a mládeže, předcházet jejich sociálnímu vyloučení, řešení krizových situací - rozchod, útěk, šikana. Prostředky sociální služby: prostory pro smysluplné trávení volného času, doučování, příprava do školy, knihovna, přednášky, besedy a následné diskuse, poradenství - rodina, škola, vztahy, drogy, fyzický doprovod na různá jednání.

Současné trendy v péči o rodinu 17. 6. 2011 výzva Výboru OSN ke snížení počtu dětí žijících v ústavní péči. Konec ústavní výchovy dětí do 3 let do 31. 12. 2013. Předpokládané posunutí hranice na 7 let do r. 2016. Vytvoření spektra náhradní rodinné péče. Transformace jednotlivých ústavních zařízení. Rozvoj terénních a ambulantních sociálních služeb pro podporu rodin.

„Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.“ Bible, Matouš 25,40

Mgr. Zuzana Filipková, Ph.D. Kontakty: Mgr. Zuzana Filipková, Ph.D. Slezská diakonie Na Nivách 7 737 01 Český Těšín tel.: +420 558 764 333 fax.: +420 558 764 301 ustredi@slezskadiakonie.cz www.slezskadiakonie.cz Č.ú.: 23035-791/0100

Přinášíme světlo do života potřebným DĚKUJI ZA POZORNOST Přinášíme světlo do života potřebným