Osobnostní a sociální výchova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Seminář dne na téma „Náměty, možnosti a zkušenosti v oblasti práce se žáky s SPU a jejich případné využití na 1. a 2.st. ZŠ Tento produkt.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PT – obecná charakteristika
OSV jako samostatný předmět Mgr. Jana Trojanová koordinátorka tvorby ŠVP Gymnázium INTEGRA BRNO.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Projekt ZŠ Staňkov. O projektu  Projekt pro žáky s poruchami učení  Dotace z ESF – ,- Kč  Doba trvání – 2 roky.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Základní škola Pečky, okres Kolín
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PROJEKT: „VÝUKA MATEMATIKY POMOCÍ APLIKACÍ Z REÁLNÉHO ŽIVOTA ANEB MATEMATIKA NENÍ VĚDA“ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU - CZ.1.07/1.1.34/ Pilotní ověření.
Autor: Mgr. Dana Forýtková
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Didaktika geografie.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
HRAJEME SI NA CUKRÁŘKU. KDO JE CUKRÁŘKA? PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Příjemce podpory: TRIALOG
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Co nepatří do dárku Vnímání.
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
Plánování prvních kroků
Konflikt, koření života
Co se přírodě nelíbí.
Lodička Bc. Miloslava Vavříková
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Jak se upravit do divadla
Posíláme dopis Věra Vernerová.
HYGIENA sebeobsluha.
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Orientace v řadě.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Transkript prezentace:

Osobnostní a sociální výchova Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Osobnostní a sociální výchova Mgr. Dana Vávrová vedoucí týmu Mgr. Božena Hronová člen týmu Mgr. Eliška Špatná člen týmu Mgr. Eva Šťastná člen týmu

Hlavní úkoly týmu OSV Školení Zavedení třídnických hodin do rozvrhu školy Vytvoření tématického plánu třídnických hodin Pravidelná realizace třídnických hodin v rámci rozvrhu – 1. vyučovací hodina v pondělí Metodické listy k třídnickým hodinám Pracovní listy na třídnické hodiny Projekt Etiketa

Školení Regenerace sil a prevence syndromu vyhoření Vedení třídnických hodin Klima a kázeň

Regenerace sil a prevence syndromu vyhoření PhDr. J. Kobylka Seminář aktuálně zaměřený na mapování problémů, které musí učitelé ve škole řešit, na zvládání náročných situací a nepřiměřených reakcí žáků. Lektor se zabýval i autoregulačními technikami vhodnými do třídnických hodin.

Vedení třídnických hodin PhDr. H. Vrbková Program věnující se námětům třídnických hodin, jejich cílům a struktuře (motivace, aplikace techniky, rozbor s dětmi, vyřčení názoru učitele a závěrečné shrnutí).

Klima a kázeň PhDr. H. Vrbková Seminář věnovaný kázni v konkrétní škole a hledání souvislostí mezi kázní a klimatem školy s cílem porozumět tomu, co se zde v oblasti kázně děje a nastavit v daném směru pracovní atmosféru.

Zavedení třídnických hodin do rozvrhu školy Získávání zkušeností o této problematice na různých školách ČR (ZŠ Praha Kunratice, Dejvice …) Dopis rodičům Předání získaných zkušeností pedagogickému sboru Začlenění třídnické hodiny do rozvrhu

Vytvoření tématického plánu třídnických hodin Vypracován tématický plán pro I. a II. stupeň Náměty jednotlivých třídnických hodin Reflexe

Pravidelná realizace třídnických hodin

Metodické listy k třídnickým hodinám

Projekt „ETIKETA“ Motivace: Každý člověk by měl ovládat základní pravidla společenského chování . V dnešní době se pravidla chování ve společnosti příliš nedodržují, a proto se vytváří velmi záporný obraz naší společnosti. Můžeme si uvést příklady. Např. pravidla zdravení, chování ke starším lidem, chování ve škole, v restauraci atd. A chování našich politiků ?

Projekt „ETIKETA“ Pilotní projekt programu „Osobnostní a sociální výchova“ Časová dotace: 4 vyučovací hodiny Účastníci projektu: 7. A (27 žáků; 3 skupiny po 4, 3 skupiny po 5) v roli lektorů 4. třídy (37 žáků; 6 skupin) v roli žáků Důraz na práci v týmu Projekt zakončen praktickou ukázkou na téma „Stravování v restauraci“ – spolupráce SOU Netolice

Témata workshopů projektu: A. STOLOVÁNÍ – VÁNOČNÍ TABULE Připravit vánoční stůl, pravidla stolování při sváteční večeři Připravit 6 archů balicího papíru, vystřihat jednotlivé věci jako součásti vánoční tabule (talíře, příbory, vázy, svícny), lepidlo Malé děti v každé skupině vytvoří svůj vánoční stůl podle vzoru

Témata workshopů projektu: B. CHOVÁNÍ V DIVADLE Přicházíme do hlediště, míříme k sedadlu … Žena, muž Oblečení Nevhodné chování - žvýkání, šustění….. Mobily Parodie na chování v divadle Připravit oblečení a vybrat do divadla to nejvhodnější (možno měřit čas každé skupiny)

Témata workshopů projektu: C. ZDRAVENÍ, SEZNAMOVÁNÍ, PŘEDSTAVOVÁNÍ DVD Pracovní list – kartičky s různými hesly a vyčlenit co nepoužíváme Ztvárnění rolí (já jsem nadřízený, žena a muž….)

Témata workshopů projektu: D. CHOVÁNÍ V DOPRAVNÍM PROSTŘEDKU Autobus – scénka, nastupování. Je tady volné místo ? Starší člověk stojí, mladší sedí. Místenka….. Pracovní list- dotazník (ano/ne)

Témata workshopů projektu: E. CHOVÁNÍ KDYŽ NĚCO VYŘIZUJI, TELEFONUJI DVD Telefonuji - rodičům kamaráda, do školy, do kanceláře ŠJ Praktické vyřizování- stanovit úkol a poslat do ředitelny, školní kanceláře, jídelny Pracovní list – na 6 archů namalovat komiks s různými situacemi a připravit řečové bubliny

Témata workshopů projektu: F. KOUZLO ČISTOTY Kapesníky Hygiena po TV, sportu Odhazování papírků Mytí rukou Používání deodorantů

Fotografie z realizace projektu: