Www.socialni-zaclenovani.cz Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava 9.12.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Principy sociálního podnikání
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Tvorba projektu sociálního podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ ATRACT CONSULTING.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Jak se pozná sociální podnik
Agentura pro sociální začleňování
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov Olomouc
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Když integraci, tak skrze práci Martin Navrátil, Gabriela Melková
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Prostupné zaměstnávání Praha , Gabriela Melková.
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
• - Sociální podnik a IROP ČESKY SEVER
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Společensky odpovědné podnikání
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Festival lokální ekonomiky 2016
Terezie Mertlíková, ředitelka
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava

Co je sociální podnikání (zatím mimo legislativu) SP je byznys se sociálním rozměrem, který přispívá ke společenské soudržnosti a vede ku prospěchu společnosti. Vedle ekonomických cílů dochází k naplňování cílů sociálních nebo obecně prospěšných. Je ekonomicky životaschopný, zvládá ekonomická rizika, často využívá nějakou formu dotace nebo příspěvku. Je odpovědný k lidem a přírodě. Integrační sociální podnik – zaměstnává sociálně (nebo zdravotně) znevýhodněné uchazeče o práci. Dává příležitost k práci lidem, kteří se běžně na volném trhu práce uplatňují jen velmi obtížně.

Kdy je podnik sociálním podnikem – principy SP Princip sociálního prospěchu – zaměstnávání obtížně zaměstnatelných osob a pomoc k jejich návratu na běžný trh práce (integrační sociální podnik nabízí přechodné nebo dlouhodobé zaměstnávání). Může nabírat již připravené uchazeče (motivované, kteří prošli aktivizačním programem) Princip environmentálního prospěchu (snaha o ekologicky šetrnou výrobu, zavedení tzv. zelené kanceláře, důraz na nízkou energetickou náročnost výroby, atd.) Princip ekonomického prospěchu (generování zisku a jeho následné investování zpět do podniku, ale také zapojení do místních iniciativ a partnerství, spolupráce s místními aktéry – obcí, NNO, ÚP, využívání místních zdrojů (lidé, materiál, další výrobní vstupy, místní dodavatelé), uspokojování místních potřeb

Systém prostupného zaměstnávání Práce na zkoušku (aktivizační opatření) Veřejně prospěšné práce / SÚPM (dotované zaměstnání) Zaměstnání v sociálním podniku motivovanýzaměstnatelný kvalifikovanýintegrovaný Otevřený trh práce

Kdy je podnik sociálním podnikem – hlavní podmínky SP (doba předzákonná – fungování SP mimo legislativu) 1.zaměstnání osob znevýhodněných na trhu práce, přičemž podíl této skupiny zaměstnanců k celkovému počtu zaměstnanců je více než 30 % – zaměstnancům ze znevýhodněných skupin je poskytována podpora zohledňující jejich specifické potřeby (pracovní asistence, nižší úvazky, zálohy na mzdy, doplnění vzdělávání, zaučení pod vedením zkušeného zaměstnance, individuální přístup, zvyšování pracovních kompetencí a další) 2.více než 50 % zisku je reinvestováno zpátky do podniku – do jeho rozvoje (investice do lidí, vybavení, stavební úpravy, atd.) 3.uplatňování principů demokratického rozhodování při řízení podniku a zapojování zaměstnanců do určitých stupňů rozhodování – např. reinvestice zisku, směřování SP, dále pak pravidelné informování zaměstnanců o chodu podniku, rovný přístup a rovné příležitosti, pravidelné společné schůzky zaměstnanců s vedením podniku (sbírání nápadů, nových řešení, zlepšováků, řešení pracovního prostředí a podmínek k práci)

Kdo může být sociálním podnikatelem SP vzniká dvojím způsobem (dle podmínek poskytnutí dotace OPLZZ): a) je buďto založen nový ekonomický subjekt – podnikající fyzická osoba OSVČ nebo právnická osoba (s.r.o., a.s. další méně rozšířené družstvo, sociální družstvo, o.p.s. - ústav pro NNO) b) nebo je ve stávajícím podniku rozšířena ekonomická činnost o další podnikatelskou aktivitu (nový produkt/služba) a principy sociálního podniku se zavádějí do této nové jednotky ekonomického subjektu Vznik SP nebo transformace běžného podniku na sociální je podložen byznys plánem

Byznys plán jako příloha projektové žádosti Samostatnou přílohou je finanční plán na období 5 let

Přidaná hodnota SP Pro zaměstnavatele: –ekonomický a společenský profit –společenský kredit poskytovaných služeb a výrobků –možnost získat dotace na investiční, provozní náklady a specifické poradenství Pro zaměstnance: –šance získat legální práci –pravidelný příjem –nové pracovní zkušenosti, zvýšení kvalifikace, pracovní dovednosti –psychologické efekty (vymanění se ze sociální pasti, zvyšování vědomí vlastní hodnoty a odpovědnosti) Pro společnost: –SP jako nástroj ke snižování sociálního vyloučení skrze legální práci –posilování sociální soudržnosti, zlepšování soužití majority s menšinou, odbourávání rasismu a diskriminace –snižování nezaměstnanosti –spolufinancování sociálních služeb –příjmy do státního rozpočtu a snižování výdajů na sociální dávky –podpora regionální ekonomiky a ochrana životního prostředí

Mapa SP – v ČR funguje cca 200 SP

Jak se daří sociálním podnikům v českých podmínkách Nejvíce sociálních podniků je se 26 % v Praze, následované Olomouckým krajem (11 %) dále Ústeckým krajem a Moravskoslezským krajem (oba kraje po 10 %). Nejvíce dotazovaných podniků (23 %), působí v oblasti zahradnických služeb, úpravy zeleně, údržby nemovitostí a úklidových prací. V těsném závěsu (19 %) se nachází pohostinství a ubytování. Třetí položkou je potravinářská výroba a prodej (18 %). Co se týče cílových skupin znevýhodněných zaměstnanců, jednoznačně vedou se 67 % zdravotně postižení. Následují dlouhodobě nezaměstnané osoby 28 %. Na třetím místě jsou etnické menšiny (většinou se jedná o Romy), s podílem 12 %. Zdroj: průzkum u cca 120 SPwww.ceske-socialni-podnikani.cz

Jak se daří sociálním podnikům v českých podmínkách většina sociálních podniků v ČR vznikla s podporou veřejných prostředků (ESF – OPLZZ+IOP) dotace kompenzují náročnost zaměstnávání osob, které vyžadují specifickou podporu a zvýšenou pracovní péči a delší dobu na zaučení sociální podnikatele trápí problémy s udržitelností podnikání po skončení čerpání dotace v důsledku silné konkurence, chybějí podnikatelské dovednosti a zkušenosti (finanční řízení, marketingová strategie, dlouhodobé plánování), řešení prioritně operativních problémů a nedostatek času na plánování a rozvoj Co pomůže?

Nabíječi sociálního podnikání

Děkuji Vám za pozornost k tématu sociálního podnikání Zuzana Baturná Lokální konzultantka