Eva Měráková, Lenka Jandová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Advertisements

Základní registry - 2 měsíce provozu IS ORG Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Evidence kontaminovaných míst
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Strategické hlukové mapování
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Koncepce environmentální bezpečnosti
Marta Toušková Útvar rozvoje hl. m. Prahy Setkání geodetů 2013 Ukončení projektu Digitální mapa Prahy a zadání Digitální mapy veřejné správy hl. m. Prahy.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování.
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Ochrana přírody a krajiny Natura 2000
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Česká inspekce životního prostředí
Místní plán inkluze + OP VVV
Základní informace k ŠAP a PA
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Natura 2000 PŽP Podzim 2009.
Odbor životního prostředí MHMP
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Právní režim ochrany přírody a krajiny
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Porada ochrany přírody – Brno,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Eva Měráková, Lenka Jandová AOPK ČR, Samostatný odbor strategií a mezinárodních závazků Seminář „Odborná podpora AOPK ČR výkonu státní správy“, Praha, 2.10. 2013/ Brno 17.9.2013 Registr chráněných území podle Rámcové směrnice o vodách - vazba na plány povodí

Úvod čl. 6 odst. 1 RSV: požadavek na zřízení registru chráněných území (do 4 let od vstupu směrnice v platnost) čl. 6 odst. 3 RSV: povinnost průběžného přezkoumávání a aktualizace Registr zahrnuje 5 typů chráněných území (příloha IV) – z hlediska ochrany přírody se jedná o „oblasti vymezené pro ochranu stanovišť nebo druhů, kde udržení nebo zlepšení stavu vody je důležitým faktorem jejich ochrany, včetně území soustavy Natura 2000“ Účel – provázání směrnice RSV se Směrnicí o stanovištích a Směrnicí o ptácích (Natura 2000) zajištění ochranných opatření a vhodných životních podmínek pro stanoviště a druhy vázané na vodní prostředí

Stav Registru v ČR Stávající stav Registr CHÚ z roku 2006 (zpracovávala AOPK ČR a V.Ú.V. T.G.M.) Typy CHÚ zahrnutých do Registru: Natura 2000 (EVL a ptačí oblasti) a maloplošná zvláště chráněná území (MZCHÚ) CHÚ byla vybírána na základě předmětů ochrany (druhy, stanoviště, ekosystémy) s vazbou na vodu a vodní prostředí – existuje metodika výběru (definice vazby na vodu a výběrová kritéria např. podle velikosti a významu CHÚ) Nutná aktualizace: Natura 2000 (od roku 2009 vyhlášeny nové lokality), MZCHÚ (změny a vyhlášení nových), doplnění ramsarských lokalit, CHKO a národních parků Nutné dopracování: vytvoření vazby CHÚ na vodní útvary (zpracování nových metodických postupů) v roce 2013 proběhne pouze aktualizace CHÚ soustavy Natura 2000

Vazba na Plány povodí Sladit potřeby ochrany stanovišť a druhů s opatřeními realizovanými v jednotlivých povodích – zajištění příznivého stavu Vhodně nastavené environmentální cíle (strategie) Vhodně nastavený management povodí (základní jednotka = vodní útvar)  vazba CHÚ na vodní útvary povrchových vod (metodicky dosud neřešeno)  vazba CHÚ na vodní útvary podzemních vod, na kterých jsou přímo závislé suchozemské ekosystémy (metodicky dosud neřešeno) - navázání přes předměty ochrany

Metodické přístupy Existující metodiky Metodika pro výběr CHÚ do Registru (AOPK ČR, 2006): stanovení předmětů ochrany s vazbou na vodu, určení typu vazby podle závislosti na vodě – silná/slabá, výběrová kritéria podle významnosti Metodické podklady k identifikaci výběru rizikových CHÚ (AOPK ČR, 2006) Obecný postup stanovení environmentálních cílů (AOPK ČR, 2007) Aktualizace a doplnění revize stávajících metodik, doplnění o další typy CHÚ (velkoplošná, ramsar) dopracovat vazbu na konkrétní vodní útvary + výběrová kritéria pro určení priorit (např. prioritní druhy/stanoviště z hlediska Natura 2000, druhy/stanoviště ve špatném stavu, vodní útvary ve špatném stavu, apod.)

Stav Registru v zemích EU – Natura 2000 - provedena analýza ke zjištění rozsahu reportovaných údajů, které se vztahují k environmentálním cílům pro vodní útvary a údajů, které se vztahují k environmentálním cílům na vodu vázaných území soustavy Natura 2000, reportovaných prostřednictvím WISE v plánech oblastí povodí (2011) chybějící data ve WISE (povinný reporting) velké rozdíly v použitých způsobech hodnocení – obecně platí, že v rámci reportingu WISE nebyly pro území soustavy Natura 2000 uvedeny u žádného státu konkrétní cíle formou limitů nebo hodnot pro vybrané ukazatele nebo indikátory nejasné metodické přístupy pro výběr lokalit do Registru (některé členské státy zařazují všechny) neznámé přístupy k aktualizaci Registru (chybí metadata o aktualizacích) neexistuje jednotný metodický návod ze strany EU

Děkuji Vám za pozornost Eva Měráková eva.merakova@nature.cz