David Rešl - Správa ochrany přírody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Organizace ochrany přírody v ČR
Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č.9/ Vlastnické právo a ochrana přírody podle českého práva BOZO, ZF JU v Českých Budějovicích.
Územní a druhová ochrana přírody v EU - část II.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Eva Měráková, Lenka Jandová
Výskyt a ochrana v ČR Jitka Uhlíková AOPK ČR
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Organizace zabývající se ochranou přírody
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Legislativní ochrana velkých šelem v ČR
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Právní úprava ochrany lesa
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana přírody a krajiny Natura 2000
Územní a druhová ochrana přírody v EU - část II. Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č Zemědělská fakulta JU v Českých Budějovicích.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
o ochraně přírody a krajiny
Prioritní osa 4 – Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Natura 2000 PŽP Podzim 2009.
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Transkript prezentace:

David Rešl - Správa ochrany přírody Druhová ochrana David Rešl - Správa ochrany přírody

Cílem přednášky je představit : legislativní nástroje druhové ochrany příklady z praxe příklady finančních zdrojů

Mezinárodní úmluvy Bonnská úmluva o ochraně stěhovavých druhů - 1979 Bernská úmluva o ochraně volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin 1979 Washingtonská úmluva o obchodování s ohroženými druhy 1992 O biologické rozmanitosti (Rio de Janeiro) 1993

Evropská legislativa Směrnice o ptácích 79/409/EHS Směrnice o stanovištích 92/43/EHS Nařízení Rady o ochraně volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi 97/338/EC

Národní legislativa Zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny Zákon č. 115/2000 Sb. o náhradách škod způsobených ZCHD živočichů Zákon č. 100/2004 Sb. o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů

§ 3 vymezení pojmů Volně žijící živočich jedinec živočišných druhů, který se vyskytuje v přírodě a není v přímé péči člověka Jedinec v přímé péči člověka: odchov v zajetí nezaměnitelně označen evidován orgánem ochrany přírody (OOP)

§ 5 obecná ochrana Všechny druhy rostlin a živočichů jsou chráněny před zničením, poškozováním, sběrem či odchytem, který vede nebo by mohl vést k jejich degeneraci, k narušení rozmnožovacích schopností druhů, zániku populace druhů nebo zničení ekosystému, jehož jsou součástí. Záměrné rozšiřování křížence rostlin a živočichů do krajiny je možné jen se souhlasem OOP Pro odchyt a zabíjení volně žijících živočichů jsou zakázány způsoby a metody, které stanoví MŽP

§ 5a ochrana volně žijících ptáků Všechny druhy ptáků žijící na území států ES Je zakázán úmyslný odchyt a usmrcování poškozování jejich hnízd a vajec sběr vajec, jejich držení a to i prázdných úmyslné vyrušování významné z hlediska cílů směrnice o ptácích zákaz komerčního využívání těchto druhů nevztahuje se na případy naléhavé potřeby a ZCHD osazování sloupů vedení VN ochrannými prostředky

§ 5b odchylný postup při ochraně ptáků

§ 5b odchylný postup při ochraně ptáků Neexistuje-li jiné uspokojivé řešení Pouze ve vybraných případech (ochrana veřejného zdraví, bezpečnosti, leteckého provozu, prevence závažných škod v zemědělství a lesnictví…) a za přesně stanovených podmínek: druh a množství ptáků prostředky a metody pro odchyt nebo usmrcení důvod pro odchylný postup způsob kontrol OOP možnost vyhlášky MŽP pro blíže neurčený okruh osob povinnost hlásit rozsah odchylného postupu

§ 45a – 45d - evropsky významné lokality Cílem je udržení biologické rozmanitosti udržení nebo obnova příznivého stavu stanovišť přílohy 1 směrnice o stanovištích (v ČR 58 typů stanovišť) druhů přílohy 2 směrnice o stanovištích (v ČR 40 druhů rostlin a 75 druhů živočichů) na základě odborných podkladů navržen “národní seznam”, který následně schvaluje Evropská komise – poté lokality vyhlašovány ve stávajících kategoriích ZCHÚ (v současnosti schválen národní seznam vládou v téměř kompletní podobě – z 883 navržených lokalit schváleno 865, vyřazeny většinou plošně nevýznamné lokality)

Evropsky významné lokality

§ 45e ptačí oblasti

§ 45e ptačí oblasti

§ 45e ptačí oblasti Součásti soustavy NATURA 2000 Vymezeny podle odborných kriterií Vyhlášení – nařízení vlády - 38 PO Činnosti, ke kterým je nutný souhlas OOP Smluvní ochrana s vlastníkem nebo nájemcem pozemků MŽP zajistí souhrn doporučených opatření

§ 48 zvláštní ochrana druhů Druhy rostlin a živočichů, které jsou ohrožené nebo vzácné, vědecky či kulturně velmi významné = ZCHD Ochrana jedinců Kategorizace dle stupně ohrožení kriticky ohrožené silně ohrožené ohrožené Zavedena i ochrana mrtvých jedinců (legislativa EU)

Vyhláška 395/1992 Sb. § 15 ochrana ZCHD rostlin § 16 ochrana ZCHD živočichů Příloha II - seznamy zvláště chráněných druhů rostlin Příloha III - seznamy zvláště chráněných druhů živočichů Příprava novely - zařazení druhů ze Směrnice o stanovištích 92/43/EHS přílohy IV

pětiprstka obecná hustokvětá - KO pětiprstka žežulník - O pětiprstka obecná hustokvětá - KO

Nové druhy pro novelu ZCHD plšík lískový modrásek stepní okáč jílkový šídlatka kroužkovaná žabníček vzplývavý kuřička hadcová puchýřka útlá vláskatec tajemný

Červené seznamy IUCN Red List Categories and Criteria (2001) Vyhynulý (EX) Vyhynulý v přírodě (EW) Kriticky ohrožený (CR) Dostatek dat Ohrožený Ohrožený (EN) Zranitelný (VU) Hodnocený Téměř ohrožený (NT) Málo dotčený (LC) Nedostatek dat (DD) Nehodnocený (NE)

Kriteria pro červené seznamy velikost populace počet dospělých jedinců souvislý pokles početnosti fluktuace početnosti fragmentace výskytu (subpopulace) areál životaschopnost populace (PVA analýzy)

§ 49 základní podmínky ochrany ZCHD rostlin Ochrana nadzemních i podzemních částí a všech vývojových stádií rostlin Ochrana před ničením, vytrháváním, sběrem, rušením v přirozeném vývoji aj. Chráněn i biotop Zakázáno komerční využívání Zákazy neplatí pro běžné hospodaření (O)

§ 50 základní podmínky ochrany ZCHD živočichů Chráněni ve všech vývojových stádiích před chytáním, usmrcováním, rušením, chovem v zajetí aj. Chráněny jsou jejich přirozená i umělá sídla i jejich biotop Zákazy neplatí pro obhospodařování majetku a nemovitostí, z hygienických a bezpečnostních důvodů (O) Rovněž zakázáno komerční využití

§ 52 záchranné programy Programy zajišťující zlepšení stavu populací a snížení míry ohrožení zvláště chráněných druhů

§ 54 prokázání původu Kdo drží, chová, pěstuje, prodává aj. ZCHD musí na výzvu OOP prokázat jejich původ a svou totožnost Vypouštět nebo vysazovat do volné přírody odchované a uměle vypěstované ZCHD lze jen se souhlasem OOP Vzetí do evidence odchovaného živočicha Do 30 dnů od narození nezaměnitelně označit Do 30 dnů od narození požádat o evidenci

§ 56 výjimky ze zákazů u ZCHD V případech, kdy převažuje jiný veřejný zájem nad zájmem ochrany přírody Výjimka se povoluje ve správním řízení Výjimka se povoluje jen ve vyjmenovaných případech např. V zájmu předcházení závažným škodám Pro účely výzkumu nebo vzdělávání Z ostatních naléhavých důvodů sociální a ekonomické povahy V zájmu využívání ptáků pro sokolnické účely

§ 57 souhlas k činnostem týkajících se ZCHD Vyhláška žádné činnosti vázané na souhlas nevymezuje …

§ 89 odebrání nedovoleně držených ZCHD OOP může odebrat nedovoleně drženého ZCHŽ Vlastníkem se stává stát

Zákon č. 115/2000 Sb. Náhrady škod způsobených vybranými ZCHD živočichy velké šelmy (vlk, rys, medvěd) los vydra bobr kormorán Na životě a zdraví, hospodářských zvířatech, trvalých porostech, včelínech a rybách (pouze na rybnících)

Záchranné programy Péče o zvláště chráněné druhy a jejich stanoviště § 52 zákon 114/92 Schválené záchranné programy: (rys ostrovid) tetřev hlušec perlorodka říční matizna bahenní rdest dlouholistý

Záchranné programy Metodický pokyn (AOPK 2002): výchozí informace cíle záchranného programu realizace Oponentura - vědecká pracoviště, AOPK Financování – Státní fond životního prostředí Dozor nad záchranným programem - poradní sbor

Perlorodka říční Záchranný program perlorodky říční v České republice, schválen MŽP ČR dne 18. 4. 2000 první záchranný program realizován od r. 1993, aktivity na záchranu perlorodky již od r. 1982 Záchranný program detailně rozpracovává způsoby aktivní ochrany kriticky ohroženého živočišného druhu - perlorodky říční, jeho biotopu a zásady ochrany oligotrofních povodí – záchrana perlorodky říční není řešitelná jako záchrana jednoho živočišného druhu, ale vyžaduje obnovení celého pestrého přírodního společenstva, typického pro ekosystém oligotrofních toků.

Rdest dlouholistý Kriticky ohrožený druh jediná lokalita v ČR - slepé rameno u Stříbrného rybníka na Orlici příčiny úbytku: eutrofizace vod vysazování amurů zanášení slepých ramen

Cíle záchranného programu: Shromáždit data o stavu populace úprava dna a břehů slepého ramene územní ochrana lokality shromáždit údaje o potenciálních lokalitách v okolí na vhodných lokalitách provést výsadby min. 30 lodyh zaměřit výzkum na generativní rozmnožování zvýšit informovanost veřejnosti a místních lidí monitoring změn

Rys ostrovid

Záchranné programy - budoucnost AOPK ČR zpracovává koncepci záchranných programů Navrženo členění záchranných programů – záchranné programy s.s. – programy péče (managementové plány) – lokální opatření – druhy k výzkumu příprava jednotlivých záchranných programů pro živočichy: sysel obecný sokol stěhovavý a raroh velký denní motýli drop velký velké šelmy bobr vydra

Záchranné programy Prioritně úprava biotopu Osvěta a výchova Finanční nástroje Vypouštění odchovaných jedinců až na posledním místě

Bobr - managementový plán Cíl: Zabezpečit trvale přežívající populaci bobra evropského v České republice. Vytvořit biologicky dostatečnou a přitom ekonomicky a společensky udržitelnou míru osídlení druhu na území ČR. Zahrnuje péči o druh, o biotop, územní ochranu, monitoring, výzkum, výchovu a osvětu

bobr Odlišná ochrana druhu v rámci ČR, včetně zakomponování území soustavy Natura 2000: zóna A. – jádrová zóna, kde je ochrana bobra prioritou zóna B. – zóna rozvoje populace, bez zvýšené ochrany druhu zóna C. – vyloučená zóna, kde je nežádoucí přítomnost tohoto druhu Nastavení nástrojů k hrazení škod způsobených bobrem, podpora preventivních opatření, výchova a osvěta

Sokol stěhovavý Během 2. pol. 20. století prudký pokles početnosti 90. letech záchranný chov v Pavlově + vypouštění V současnosti 20 párů od vypouštění se diskutuje

Drop velký Obývá otevřenou krajinu (stepi) - dnes intenzivní zemědělské využití

Drop velký Opatření k ochraně: klid na tokaništích zajištění vhodného hnízdního biotopu potrava během doby hnízdění a vyvádění mláďat potrava a úkryt mimo hnízdní období osvěta výzkum a monitoring

Sysel obecný

Sysel obecný Biotop - krátkostébelné travní porosty V 60. letech běžný zemědělský „škůdce“ Dnes poslední lokality v ČR ohrožení – zarůstání lokalit opatření - kosení min. 4x ročně Rok 2005: vyhlášena NPP Letňanské letiště - nejpočetnější populace - 400 jedinců

Dobrovolné dohody: agro-envi Opatření k podpoře k přírodě šetrných postupů finanční podpora z fondů EU (80:20) je možný výběr z několika titulů na TP i orné půdě smlouvy na konkrétní pozemek dodržování předepsaného managementu na 5 let dodržování je kontrolováno

Dobrovolné dohody: agro-envi Ptačí lokality na TP chřástal polní a luční bahňáci - posun první seče - omezení hnojení - seč jen jedním žacím strojem - omezení válení a smykování na jaře - chřástal - seč od středu ke kraji - bahňáci - poslední seč v říjnu

Chřástal polní

Luční bahňáci

Trvale podmáčené a rašelinné louky Ruční kosení lehkou mechanizací v předem daném termínu

Posun termínu seče na TP dokončení vývoje cenných druhů první seč po 15. červenci ponechání nepokosených pásů

Agro-envi na orné půdě Zakládání biopásů: pásy o šíři 6-12 m, bez pesticidů osivo: pohanka, proso, krmná kapusta, obilniny potrava a úkryt pro živočichy po sklizni a přes zimu

Program péče o krajinu dotační titul MŽP Finanční podpora opatření na podporu ZCHD

Ochrana biodiverzity Otevřený program ČSOP podpořený MŽP Finanční podpora projektů na podporu ZCHD, bioindikačních druhů a dalších ohrožených druhů mapování výskytu ochrana životních podmínek vytváření nových biotopů

Projekty LIFE-NATURE regionální zacílení na evropsky významný biotop nebo druh spolufinancování z fondů EU víceleté komplexní projekty - management biotopu, osvěta místních lidí, zařízení pro turisty

Kontakt: Správa ochrany přírody David.Resl@schkocr.cz