Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, anketní šetření v RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Přijímací řízení.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 7. Sněm RVŠ, 20. února 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Miroslav Jašurek.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Zpráva o činnosti SK RVŠ Prezentace pro 4. schůzi P RVŠ Ján Říha.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Věcný záměr zákona v vysokých školách. Základní odlišnosti proti stávající právní úpravě.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období listopad 2007 – únor mimořádné a 2 řádná zasedání ( a a )
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Jakub Fischer kandidát na předsedu RVŠ pro období
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Sněm RVŠ1 Bilanční a hodnotící zpráva Rady vysokých škol za funkční období
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Návrh věcného záměru zákona o vysokých školách připravil P. Popela s M. Hodulíkem, V. Čechákem, P. Ripkou podle podkladů členů a náhradníků RVŠ v pracovní.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci - úvodní rekapitulace připravili P. Popela a M. Hodulík pro sněm RVŠ
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Výzkum akademických pracovníků ČR Prezentace pro 7. zasedání sněmu Rady vysokých škol 17. února 2005 Návrh společného projektu Rady vysokých škol a Sociologického.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období únor - květen 2008 (2 řádná zasedání: a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Rady vysokých škol v r
Ekonomické informace Jakub Fischer, předseda Ekonomické komise 18. zasedání P RVŠ, Karolinum,
Reakce RVŠ na doporučení komisařů OECD (podklad k diskusi) František Ježek Leden, 2007.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Zpráva o činnosti předsednictva 9. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
VaVpI – stav a problémy F. Ježek 22. listopadu 2007.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík 11. Předsednictvo Rady VŠ, 18.dubna 2013.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Zpráva o činnosti SK RVŠ 16. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík KpSaR a LK RVŠ 9. zasedání P RVŠ, 17. ledna 2013.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Novela VŠ zákona - shrnutí Marek Hodulík, Jakub Fischer, Pavel Popela P RVŠ, 16. dubna 2015.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Zpráva o výběrovém řízení na Rozvojové projekty VVŠ pro rok 2009 Pro 9. zasedání sněmu Rady vysokých škol 20. listopadu 2008 Zpracoval: František Koliba.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Jakub Fischer, Pavel Popela, Marek Hodulík 4. sněm Rady VŠ, 21. února 2013.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Reforma terciárního vzdělávání Příprava zákona Tisková konference MŠMT 5. března 2009.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Pracovní setkání 28. června 2007
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Příprava operačních programů
Institucionální akreditace
Transkript prezentace:

Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni Leden 2008

Obsah  Stav prací na BKTV  Předpokládaný další postup MŠMT  Otevřené otázky (12 skupin, 53 otázek)  Příprava RVŠ na připomínkové řízení  Závěr

Stav prací na BKTP

Stav prací  Po zářijové konferenci k tezím nastalo období nejasností (změny na MŠMT)  Proběhla anketa mezi externími a interními aktéry  Plné obnovení prací  Připraveny jsou některé studie a shromážděny podkladové materiály  Tým má expertní povahu, nejde o tým reprezentantů institucí  Jednoznačný zájem náměstka V. Růžičky o projekt

Předpokládaný další postup MŠMT

Další postup prací  Únor 2008 – editace hrubé verze BKTP (tým: P. Matějů, A. Vlk, D. Munich, J. Zrzavý, J. Slovák, P. Polechová, J. Straková, D. Václavík, S. Weidnerová, B. Javorová, F. Ježek)  Březen a duben 2008 – projednání na MŠMT (pozvání zástupců RVŠ a ČKR)  Konference 26. – v Českých Budějovicích za účasti premiéra  Paralelní práce na návrhu zákona o terciárním vzdělávání (plánované přijetí – březen 2009)  Koordinace s reformou oblasti VaVaI a reformou středního školství  Systémové projekty (individuální projekty národní) v OP VK

Otevřené otázky

 Štěstí přeje připraveným! Zástupci RVŠ musí jít do diskusí vybaveni mandátem RVŠ a na klíčové otázky mít jasný (prodiskutovaný) názor.  Komise pro strategie a rozvoj: 12 okruhů, celkem 53 otázek  Okruhy:  A: STRUKTURA: Jak má být upraveno postavení VOŠ?  B: KATEGORIZACE: Jak by měla proběhnout kategorizace subjektů ve vysokém školství?  C: INVESTIČNÍ PRINCIP: Je vysokoškolské studium formou investice? Chovají se jako investoři všichni aktéři?  D: BARIÉRY: Jak zmenšit sociální bariéry přístupu k terciárnímu vzdělávání?  E: ŠKOLNÉ: Proč a jak je možné (nutné) zavést finanční spoluúčast studentů?

Otevřené otázky  Okruhy (pokračování):  F: VNITŘNÍ ŘÍZENÍ: Jak by se mělo změnit řízení vysoké školy?  G: VNĚJŠÍ OVLIVŇOVÁNÍ: Jaká má být role ministerstva a role akreditací?  H: FINANCOVÁNÍ: Jak by se měl změnit model financování vysokých škol ?  I: DOKTORSKÉ STUDIUM: Jak má být zajištěno studium v doktorských studijních programech?  J: TŘETÍ ROLE: Co je nutné změnit, aby spolupráce vysokých škol s externími partnery byla účinnější?  K: KVALIFIKACE: Vyhovuje současný kvalifikační rámec ve vysokém školství?  L: KVALITA: Jak řídit kvalitu v oblasti vysokého školství?

Příprava RVŠ na jednání a připomínkové řízení

Postup  Dnes : revize okruhů a otázek  Do : výběr klíčových otázek (jaký má být počet?) – člen předsednictva RVŠ vybere příslušný počet otázek (10 je asi málo, tak 20?) – em Agentuře ve tvaru A-3 apod.  Vznikne seznam nejčastěji kladených otázek (20?)  Do : Komise RVŠ zpracují alternativy možných odpovědí  Do se vysloví členové sněmu pro navržené alternativy (případně i doplní další)  Březen 2008: zpracování a projednání výsledného materiálu v předsednictvu RVŠ

Návrh anketního lístku  Možnost neodpovědět  Možnost doplnit jinou odpověď  Kladné hodnoty znamenají různě silnou podporu (+3 nejsilnější)  Záporné hodnoty znamenají různě silný odpor (-3 nejsilnější)