Biopotraviny ve školním stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Fakulta veterinární hygieny a ekologie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Chemické složení organismů
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Bio a Ekologické zemědělství
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Zemědělství České republiky.
Komunální odpadní vody a kaly
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Znečištění půdy a potravin
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Bio není jenom zrní.
UGO.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Praktická analytická chemie
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
BIOPOTRAVINY.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Vypracoval : Marek Voštinka
Zpracování bioproduktů. Předpisy IFOAM, EU zpracování bioproduktů má být co nejšetrnější zachování kvality a neporušenosti produktu minimalizace výskytu.
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Epidemiologicky rizikové potraviny
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Biopotraviny.
Epidemiologicky rizikové potraviny
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Alternativní směry ve stravování
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Transkript prezentace:

Biopotraviny ve školním stravování Tomáš Komprda Ústav technologie potravin Mendelova univerzita v Brně

Body prezentace Definice biopotraviny Jakost (bio)potraviny Srovnání vybraných jakostních ukazatelů u biopotravin a konvenčně vyráběných potravin Nutriční hodnota Zdravotní nezávadnost Shrnutí: mají biopotraviny vyšší jakost? je nutné jimi nahrazovat ve školním stravování potraviny konvenční?

Ekologické zemědělství a biopotraviny Ekologické zemědělství poskytuje BIOPRODUKTY Bioprodukt: surovina rostlinného, živočišného původu: získaná v ekologickém zemědělství na základě OSVĚDČENÍ určena k výrobě biopotravin BIOPOTRAVINY nejsou vyráběny pouze z bioproduktů: povolené aditivní látky, pomocné látky, suroviny zemědělského původu

Co zákon o ekologickém zemědělství zakazuje Bioprodukty: umělá hnojiva pesticidy genové manipulace Biopotraviny: umělá barviva, konzervanty zpracování chemickými, fyzikálními postupy

Biopotravina Potravina vyrobená za podmínek uvedených v zákoně o ekologickém zemědělství splňující požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost bylo na ni vydáno osvědčení o biopotravině

Zákon o ekologickém zemědělství a zákon o potravinách Požadavky na zdravotní nezávadnost a jakost biopotravin: <= Zákon o ekologickém zemědělství <= Zákon o potravinách VŠECHNY potraviny musí splňovat požadavky zákona o potravinách, veterinárního zákona, zákona o SZPI, vč. prováděcích předpisů  mají biopotraviny a priori vyšší jakost, splňují lépe požadavky na zdravotní nezávadnost???

Nutriční hodnota Obsah základních živin (bílkoviny, lipidy, sacharidy), vitaminy, minerální látky Srovnání biopotravin a konvenčně vyráběných potravin: Obtížné provedení kontrolované studie => velmi málo studií přímého srovnání výsledky studií jsou často kontroverzní větší vliv klimatu, odrůdy, fáze zralosti, roku odběru, lokality, stupně čerstvosti

Nutriční hodnota Obiloviny, zelenina: minerální látky, stopové prvky, vitaminy skupiny B, vitamin A, beta-karoten: ROZDÍLY NEZJIŠTĚNY vitamin C: trend k vyšším obsahům u bio brambor a listové zeleniny Mléko: Vyšší obsah α-linolénové kyseliny, CLA, nižší poměr n-6/n-3 PUFA u bio mléka Není dáno bio-původem, ale dietou s vyšším podílem objemné píce na úkor koncentrovaných krmiv

Nutriční hodnota Maso Požadavky na výkrm: Monogastři: 80 % krmiv – „bio“ Přežvýkavci: 90 % „bio“-krmiv + 60 % sušiny čerstvá nebo konzervovaná píce Předpoklad vyššího obsahu PUFA (n-3) v mase je dán délkou výkrmu na volné pastvě a ne bio-původem

Nutriční hodnota Konvenčně produkovaná kuřata vs. kuřata vykrmovaná podle principů organické produkce („label-chicks“):

Cholesterol

PUFA n-6/n-3

Zdravotní nezávadnost Přirozeně se vyskytující toxické látky: Glykoalkaloidy (solanin): brambory – neprůkazné rozdíly rajčata – vyšší obsah v organicky vyráběných produktech Mykotoxiny (deoxynivalenol, DON): pšenice – neprůkazné rozdíly

Kontaminující látky Toxické prvky: neprůkazné rozdíly PAH vstupy do potravního řetězce: atmosféra: 40000 tun/rok oceány: 230000 tun/rok přirozený metabolit některých rostlin: zelí, pórek, hlávkový salát, rajčata, špenát, olivy  rozdíly nepravděpodobné

Rezidua NO3 údaje opět nejednoznačné některé studie: tendence k vyšším obsahům u konvenčních potravin toxikologický význam? karcinogenní N-nitrososloučeniny ale: nejvýznamnějším zdrojem NO3 je zelenina – její konzumace je v negativním vztahu k riziku rakoviny

Rezidua pesticidů Ekologické zemědělství: nepoužívá klasické syntetické pesticidy obsah reziduí v biopotravinách – z definice nižší praktický význam diskutabilní => skutečné obsahy v bio- i v konvenčních produktech podstatně pod hodnotami MLR není známa epidemiologická studie kvantifikující riziko reziduí pesticidů v potravinách

Rezidua pesticidů rigorózní testování všech pesticidů => nepředstavují významné riziko pro lidské zdraví jejich rezidua pravidelně monitorována: 70 % veškeré produkce bez reziduí 30 % produkce: rezidua < MLR ve čtvrtině vzorků bio ovoce a bio zeleniny nalézána rezidua pesticidů <= kontaminace „pozadí“ + „drift“

Rezidua PCB, dioxinů, biologicky aktivních látek PCB: perzistence v prostředí => divoce žijící zvířata (bio) >> hospodářská zvířata z konvenční produkce Dioxiny: depozice ze vzduchu, vody => stejná u ekologické i konvenční farmy Biologicky aktivní látky: co zakazuje zákon o ekologickém zemědělství, zakazuje obdobně veterinární zákon pro konvenčně vyráběné produkty

Přídatné látky Definice biopotraviny  předpoklad nižšího obsahu Otázka: zvyšuje konzumace potravin s aditivními látkami měřitelně zdravotní riziko pro konzumenta? Odpověď: je to vysoce nepravděpodobné: Legislativní omezení obsahu: NPM ← ADI ← NOAEL Podíl chemických látek z potravin v celkové „zátěži“ chemickými látkami

Vstupy „cizorodých“ chemických látek do organizmu člověka z prostředí domácnosti

GMO Ekologické zemědělství: zákaz použití GMO v potravině: DNA z GMO je z nutričního i toxikologického hlediska naprosto ekvivalentní každé jiné DNA Konzumace NA (bez ohledu na původ potraviny): gramy/den Uratická artritida Alergenní, jiné imunologické vlastnosti: rigorózní testování

Biologická alimentární nebezpečí Patogenní bakterie přenos na hospodářská zvířata: hmyz, ptáci, voda => stejná pravděpodobnost u ekologických i konvenčních chovů bio-potraviny méně „chráněny“ vůči množení mikroorganizmů

Alergie Riziko ekzému: Konzumace bio mléčných produktů  nižší riziko u dvouletých dětí X u školních dětí již bez rozdílu Maso, vejce, ovoce, zelenina  žádný rozdíl mezi bio a konvenčními produkty

Závěry Biopotraviny vs. konvenční potraviny: Volba v rámci celkového životního stylu Rozdíly v parametrech nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti: sice existují ale v obou směrech v absolutních číslech jsou velmi malé jejich dopad na zdravotní stav konzumentů, včetně školních dětí, bude tedy prakticky neměřitelný

Závěry Tvrzení o a priori nižší jakosti a zdravotní závadnosti konvenčně vyráběných potravin nejsou ve většině případů založena na vědecky podložených důkazech Při stávajících vyšších cenách biopotravin je zbytečné jimi nahrazovat kvalitní konvenční potraviny Snížení rizika chronických degenerativních onemocnění: zvýšení konzumace ovoce, zeleniny bez ohledu na jejich bio nebo konvenční původ