Finanční perspektiva EU 2007-2013 Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
RPS/CSF Evropská nařízení Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství Tento.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
 Fond soudržnosti  Evropský fond pro regionální rozvoj  EU a životní prostředí  Operační program Životní prostředí  Prioritní osy OP Životní prostředí.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
INFORMACE Z XI. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK PRAHA, pro předsednictvo RVŠ, 19. září 2013 Zpracovala: doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Strukturální fondy EU, programovací období Zasedání PRVŠ Praha, 27. dubna 2006.
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
RPS/CSF Budoucnost politiky HSS / Cohesion Policy Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
1 Strukturální fondy a Fond koheze VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 P1 –
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Výhled Nové programovací období SF 2007 – Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.
Strukturální fondy a Fond soudržnosti
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
FONDY EU Programové období
Politika soudržnosti Mgr. Lucie Parobková Odbor regionálního rozvoje.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu

Původní harmonogram návrh EK konec 2004shoda na hlavních principech a směrech polovina 2005 politická dohoda o FP konec 2005celková dohoda o FP 2006příprava na čerpání (programování SF, schvalování programů,…) zahájení čerpání

Pravděpodobný harmonogram 14.7., , zveřejnění balíčků legislativy Evropská rada (na závěr nizozemského předsednictví) – shoda na hlavních principech a směrech nebyla nalezena Evropská rada (na závěr lucemburského předsednictví) – politické dohody nebylo dosaženo 2. polovina 2005předsednictví Velké Británie 1. polovina 2006předsednictví Rakouska 2. polovina 2006schválení legislativy, příprava na čerpání

Navrhovaná struktura FP (headingy FP) 1Udržitelný rozvoj 1aKonkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost 1bSoudržnost pro růst a zaměstnanost 2Zachování a řízení přírodních zdrojů 3Občanství, svoboda, bezpečí a spravedlnost (později rozděleno na dva sub-headingy: 3a a 3b) 4EU jako globální partner 5Administrativa

Návrh EK – finanční rámec

Celkový objem rozpočtu Návrh EK (průměr za roky ) : 1,26 % HND EU 27 v závazcích a 1,14% v platbách Reakce členských států: Dopis „šesti“ (DE, AT, SE, UK, FR, NL) – max 1% HND EU 27 v závazcích Jižní křídlo (EL, ES, PT) –návrh EK je min

H 1a – Konkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost 1.Výzkum a technologický vývoj 2.Transevropské dopravní a energetické sítě 3.Vzdělávání 4.Inovace a podpora SMEs 5.Sociální politika

H 1b – Soudržnost pro růst a zaměstnanost Cíl Konvergence Regiony s HDP/obyv. < 75% průměru EU 25 Regiony se statistickým efektem (<75% průměru EU 15) Země s HND/obyv.< 90% průměru EU 25 Cíl Regionální konkurenceschopnost V šechny ostatní regiony, které nespadají do cíle Konvergence Cíl Evropská územní spolupráce Přeshraniční, nadnárodní a meziregionální spolupráce

H 2 – Zachování a řízení přírodních zdrojů 1. pilíř Společné zemědělské politiky (přímé platby, tržní opatření) rozvoj venkova rybářství opatření na ochranu životního prostředí

H 3 - Občanství, svoboda, bezpečí a spravedlnost 3a: Svoboda ochrana vnějších hranic, společná azylová a imigrační politika; Bezpečí boj proti terorismu, organizovanému zločinu,.. Spravedlnost soudní spolupráce v občanských i trestních záležitostech, boj proti násilí a drogám,… 3b: Občanstvík ultura, mládež, zdraví a ochrana spotřebitele + Fond solidarity – 1 mld € ročně – není jisté, zda bude součástí finanční perspektivy, nebo zůstane mimo

H 4 - Vnější vztahy Předvstupní nástroj (integrace Phare, ISPA, SAPARD, CARDS,..) kandidátské země (Turecko, Chorvatsko) potenciální kandidáti (západní Balkán) Evropský sousedský a partnerský nástroj Alžírsko, Arménie, Ázerbajdžán, Bělorusko, Egypt, Gruzie, Izrael, Jordánsko, Libanon, Libye, Moldavsko, Maroko, Palestina a Pásmo Gazy, Ruská federace, Sýrie, Tunisko, Ukrajina Nástroj rozvojové spolupráce a hospodářské spolupráce všechny ostatní země, podpora Miléniových rozvojových cílů Nástroj stability – pro krizové situace, krátkodobé Humanitární pomoc a makrofinanční pomoc

H 5 - Administrativa Pouze administrativní výdaje ostatních institucí kromě Komise, výdaje na evropské školy, penze, … Operativní výdaje EK by měly být přiřazeny jednotlivým výdajovým kapitolám