SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projektové řízení Modul č.1.
Zásady systému kritických kontrolních bodů (HACCP)
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Systém kritických bodů
Analýza a popis pracovního místa
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Systém managementu jakosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
01.14 Inventarizace majetku
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
Personální plán pro podnikatelský plán
Naklady a jejich členění
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
BOZP při práci ve výškách
Systém managementu jakosti
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
HACCP.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
„Systém kritických bodů „
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Postup pro zavádění systému HACCP
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Transkript prezentace:

SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku SOŠ a SOU Přerov, Šířava 7, 750 00 Přerov SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku a odborných předmětů v GASTROnomických oborech TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY registrační číslo projektu CZ.04.1.03/3.1.15.2/0399 www.specialgastro.cz

SYSTÉM KRITICKÝCH BODŮ Vzdělávací modul SPECIALIZACE V KUCHAŘSKÉ TECHNOLOGII SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE SYSTÉM KRITICKÝCH BODŮ POSTUP ZAVÁDĚNÍ SYSTÉMU KRITICKÝCH BODŮ © Mgr. Pavel Fridrich

Zavedení systému kritických bodů Zavedení má 3 etapy: Příprava popisné dokumentace Zavedení plánu – vytvoření systému Udržování systému

1. Příprava popisné dokumentace Definuje , jak by měl být preventivní systém postaven a jak by měl fungovat Výsledkem je Směrnice nebo Příručka systému kritických bodů

2. Zavedení plánu – vytvoření systému Navazuje na první etapu Teoretické postupy se zavádí do praktického používání, jedná se zejména o: Školení personálu Měření kritických bodů Vedení záznamů Během zavádění se postupy ještě upravují

3. Udržování systému Systém se ověřuje Systém se průběžně aktualizuje (nové výrobky, nové technologie…) Systém se tak neustále udržuje, aby sloužil svému účelu

ZPRACOVÁNÍ PLÁNU SYSTÉMU KRITICKÝCH BODŮ SPRÁVNÁ VÝROBNÍ PRAXE ZPRACOVÁNÍ PLÁNU SYSTÉMU KRITICKÝCH BODŮ

1. Vymezení výrobní činnosti a úkolů výrobce vymezení výrobní činnosti a úkolů výrobce název, sídlo společnosti resp. provozovny, odpovědný zástupce apod. přehled a klasifikace vyráběného sortimentu pokrmů vymezení skupin a komponent pokrmů s podobnými vlastnostmi a s podobnými postupy výroby stanovení rozsahu systému (např. od příjmu surovin po výdej stravy) ustavení pracovní skupiny pro tvorbu systému kritických bodů a stanovení odpovědné osoby (dále jen „tým HACCP“) – součástí je výběr pracovníků, vyškolení, organizace práce týmu

2. Provedení popisu pokrmů a zjištění očekávaného použití výrobku provedení popisu výrobků (skupin pokrmů, jednotlivých komponent pokrmů) obecná charakteristika jednotlivých druhů výrobků zjištění očekávaného použití výrobku popsat zejména okruh spotřebitelů, kterým jsou výrobky určeny zejména s ohledem na specifika spotřebitelů (nemocní strávníci, děti apod.)

3. Sestavení diagramu výrobního procesu Je nutné zpracovat přehledné a srozumitelné schéma výrobních operací přípravy pokrmů Doplnění a zohlednění dalších důležitých informací (např. pohyb materiálu, rozmístění zařízení apod.) Diagramy výrobního procesu je nutné stanovit pro jednotlivé druhy pokrmů podle charakteru provozu a rozsahu výrobních činností

Příklad výrobního diagramu teplé kuchyně

3. Sestavení diagramu výrobního procesu Je nutné ověřit výrobní diagram v provozu Ověření provádějí členové týmu Ověřování se provádí vždy, dojde-li k jakékoliv změně v plánu HACCP (např. změny ve způsobu přípravy, nákup nové technologie apod.)

4. Provedení analýzy nebezpečí Analýza je jedním z nevýznamějších kroků. Vytvoří se seznam potenciálních nebezpečí v jednotlivých krocích výrobního procesu Jedná se o nebezpečí biologická, fyzikální a chemická Stanoví se ovládací opatření pro každé nebezpečí (uvedou se postupy a opatření jak možnému nebezpečí zabránit)

5. Stanovení kritických bodů Provádí tým HACCP na základě výsledků analýzy nebezpečí Kritický bod (CCP)= postup, operace nebo krok, ve kterém může jakákoliv ztráta kontroly vést ke vzniku nepřijatelného nebezpečí Kritický bod je stanoven po vyčerpání všech jiných možností Stanovení CCP musí být zdůvodněno Kritické body jsou stanoveny na základě konkrétních podmínek Počet kritických bodů by měl být přiměřený

6. Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod Pro každý kritický bod je nutné určit jeden nebo více znaků, jejichž sledování umožní posoudit správnost výrobního kroku (sledovanými znaky bývá nejčastěji teplota, čas, vzhled, zápach, přítomnost nečistot apod.)Doplnění a zohlednění dalších důležitých informací (např. pohyb materiálu, rozmístění zařízení apod.) Pro každý znak se určí kritické meze tj. hodnoty znaků, které určují, zda proces v daném kroku probíhá či neprobíhá správným způsobem Pro každý definovaný znak stanoví tým HACCP limity, které tvoří hranici mezi přípustným a nepřípustným stavem (vyhovující hodnoty).

7. Vymezení systému sledování zvládnutého stavu Pro každý kritický bod se každému znaku stanoví způsob sledování znaku (měření teploty, pozorování, ochutnávání, chemické testy apod.) Je jasně definována požadovaná četnost sledování O sledování se vedou záznamy, musí být určeno kdo je vede (odpovědný pracovník); kdo a jakým způsobem záznamy vyhodnocuje (odpovědná osoba)

8. Stanovení nápravných opatření Pro každý kritický bod se stanoví nápravná opatření – činnosti , které se uplatňují v okamžiku, kdy je překročena kritická mez v CCP, zamená to, že je opuštěn zvládnutý stav Nápravná opatření zajistí uvedení CCP do zvládnutého stavu Musí být vedeny záznamy (odpovědný pracovník) o provedení nápravných opatření

9. Stanovení ověřovacích postupů Stanoví se postupy, kterými lze ověřit metody měření a správnosti nastavení kritických mezí v kritickém bodě a stanoví se způsoby dokumentace. Je jasně definována požadovaná četnost sledování Stanoví se postupy, kterými bude ověřována celková funkčnost systému HACCP a stanoví se způsoby dokumentace a archivace těchto ověření. Definuje se plán vnitřních auditů a stanoví se způsoby dokumentace – tzn. popíše se způsob provádění vnitřních auditů – jak často, jakým způsobem a jak budou vedeny a zakládány záznamy o provedených auditech včetně ustavení odpovědné osoby za tuto oblast systému.

10. Zavedení dokumentace a evidence Přehled dokumentace je nezbytnou součástí plánu a celého systému HACCP. Rozsah požadované dokumentace a evidence je stanovený vyhláškou (147/1998 Sb.). Základní dokumentace v rámci systému HACCP: Popisná dokumentace = plán HACCP Dokumentace provozní. V rámci popisné dokumentace se uvádí i přehled o dokumentaci provozní. V praxi to znamená, že se do plánu HACCP provede výčet = shrnutí veškeré dokumentace, která bude vedena v rámci provozování systému HACCP: záznamy o modifikování plánu HACCP záznamy o sledování znaků v kritických a kontrolních bodech záznamy o překročení kritických mezí a přijatých nápravných opatřeních záznamy o použitých ověřovacích postupech V plánu HACCP jsou uvedeny vzory záznamových formulářů provozní dokumentace (nebo uvést odkazy na konkrétní dokumentaci).