Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Akreditace „Jak je to u nás“…
Advertisements

Zkušenosti z posuzování klinických laboratoří
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Registrace mikrobiologických laboratoří
Informační systém pro řízení jakosti na ONM Bělohlávek O. 47. DNM – Havlíčkův Brod ONM - PET centrum, Nemocnice Na Homolce, Praha.
Presentation Title.
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Změny požadavků podle nové normy
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Akreditace laboratoří podle normy a souběh s normou 15189
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Město Šlapanice průkopník moderního řízení ve veřejné správě 20. února Národní konference kvality ve veřejné správě.
Management kontinuity činností organizace
POCT Zajištění jakosti
Systém jakosti pro potravinářskou laboratoř
Akreditace klinických laboratoří Ing.Květa Pelinková VFN ÚKBLD.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém Miroslav Průcha.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Zkušenosti se zaváděním systému řízení v KSRZIS podle:
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Systém kvality Mgr. Jana Gottwaldová.
Systém managementu jakosti
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
1 Strategie NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Akreditační systém v ČR
Dokumentace systému managementu jakosti
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Metodické vedení BDg PhDr. Jiří Král Praha 28. – Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2007 SLP – správná laboratorní práce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Systém managementu jakosti
Národní ošetřovatelské standardy
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha

„Schopnost uspokojovat požadavky zákazníka“ Co je kvalita? „Schopnost uspokojovat požadavky zákazníka“ Ve zdravotnictví: kvalita a bezpečnost zdravotní péče Kvalitní péče: správný pacient, správné vyšetření, postup, správný čas Kvalitní management: zajišťuje odvrácení rizik, minimalizaci chyb, správné využití zdrojů, rozvoj organizace, stanovení pravidel

Jak prokázat kvalitu Certifikace systému managementu jakosti (ČSN EN ISO 9001:2001) schopnost organizace plnit požadavky zákazníka, požadavky předpisů a vlastní požadavky organizace Akreditace procesů (např. ve zdravotnických laboratořích podle ČSN EN ISO 15189:2004) kompetence k provádění určitých procesů „Akreditace“ podle akreditačních národních či mezinárodních standardů Proces hodnocení zdravotnického zařízení poskytujícího zdravotní péči na základě plnění standardů k udržení a zlepšení kvality péče

Co je JCI? Joint Commission International je Spojená mezinárodní akreditační komise, akreditující zdravotnická pracoviště mimo USA. Udělení akreditace je na 3 roky, poté organizace usiluje o obnovení akreditace. Od 1.1.2008 platná třetí edice mezinárodních akreditačních standardů pro nemocnice.

Možnosti akreditace dle JCI Mezinárodní akreditační standardy pro nemocnice Mezinárodní akreditační standardy pro klinické laboratoře

Cesta FN Motol Fakultní nemocnice v Motole se připravuje jako celek dle mezinárodních akreditačních standardů pro nemocnice. Laboratorní pracoviště se připravují zejména dle standardů pro laboratoře popsané v kapitole Diagnostická péče (AOP).

Sledované procesy v laboratoři Laboratorní služby zajišťované organizací či externím laboratorním pracovištěm Bezpečný provoz v laboratořích Odborná způsobilost pracovníků provádějících vyšetření a interpretaci jejich výsledků

Sledované procesy v laboratoři II. Časová dostupnost výsledků Správa přístrojové techniky v laboratoři (údržba, kontroly, kalibrace, validace) Dostupnost základních reagencií a spotřebního materiálu v laboratoři (kontrola).

Sledované procesy v laboratoři III. Stanovený postup odběru vzorků, jejich označování, manipulace , přepravování, způsob likvidace. Interpretace výsledků (stanovené rozmezí normálních hodnot jednotlivých vyšetření, pravidelná kontrola rozmezí). Vedení provozu laboratorního pracoviště odborně způsobilou osobou a její odpovědnosti.

Sledované procesy v laboratoři IV. Systém řízení kvality v laboratoři (validita metod, sledování výsledků vyšetření, postup při rychlé nápravě nedostatků, evidence výsledků kontrol a nápravných opatření). Systém externí kontroly kvality. Sledování kontroly kvality v externích spolupracujících laboratořích. Seznam dostupných odborníků specialistů v diagnostické péči.

Sledované procesy v laboratoři V. Bezp. cíl 2: Zvýšení efektivní komunikace stanovený postup pro ústní a telefonickou komunikaci (sdělování výsledků telefonicky, zopakování přijatého výsledku, ověření)

Praktická příprava v laboratořích FN Motol I. Co je již splněno: Laboratorní příručky jednotlivých laboratorních pracovišť (seznam metod, časová dostupnost, odběr primárního vzorku, apod.) Standardní operační postupy (metodické, technické

Praktická příprava v laboratořích FN Motol I. Nemocnicí stanované pravidla BOZP, požární ochrany, hygienicko-epidemiologické režimy.

Praktická příprava v laboratořích FN Motol II. Co právě probíhá: Revize SOP technických – dokumentace přístrojové techniky, údržby, kontrol, kalibrace, validace,… Příprava vnitřního předpisu o řešení neshod v laboratořích. Náplně práce a kompetence zaměstnanců.

Praktická příprava v laboratořích FN Motol III. Co ještě chybí: Spolupráce s externími laboratorními pracovišti (výběr externí laboratoře, jednotný způsob odesílání vzorků, kontrola kvality externích laboratoří). Hodnocení zaměstnanců Kompatibilita celonemocničních vnitřních předpisů a předpisů jednotlivých laboratoří

Praktická příprava v laboratořích FN Motol III. Co bychom ještě chtěli: Jednotné elektronické žádanky pro všechny laboratoře FN Motol Elektronický podpis Centrální monitoring lednic a mrazáků

neboť zvyšování kvality je nikdy nekončící proces! ...a pokračujeme dál... neboť zvyšování kvality je nikdy nekončící proces! Děkuji za pozornost. Literatura: Komentovaný oficiální překlad, Joint Commission International – Mezinárodní akreditační standardy pro nemocnice (překlad 2. vydání), 1. vydání, Praha 2004, ISBN 80-247-0629-6 Joint Commission International Accreditation Standards for Hospitals, Third edition, 2007, ISBN 978-1-59940-141-X (předběžné neoficiální vydání)