PROGRAM ZELENÁ ÚSPORÁM JAK SPRÁVNĚ ŽÁDAT O DOTACI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SFŽP ČR Úpravy dětských hřišť a zahrad v přírodním stylu při MŠ
Advertisements

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tepelné čerpadlo 3.
DOTACE MŠMT Investice 2011.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Obchodní společnosti.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Zelená úsporám Zelená úsporám (program, poradna MAS Královská stezka)
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Zpracujeme Vám analýzu objektu Spočítáme Vám výši dotace
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Úspory energie a regenerace
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel Program revitalizace bytového fondu Seminář k 16. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech“ 6. ledna 2016,
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Schválením žádosti projekt nekončí
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
odbor politiky bydlení
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Program Nová zelená úsporám
Modelace úvěru BD Vánek
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

PROGRAM ZELENÁ ÚSPORÁM JAK SPRÁVNĚ ŽÁDAT O DOTACI

O programu Podpora úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie v obytných budovách Jedinečná možnost v historii České republiky Dotace může být až 100 % nákladů na opatření Pro rodinné, bytové domy (panelové i nepanelové) Dotační bonus na vybrané kombinace opatření Trvání programu: Možnost podání žádosti před realizací, v průběhu realizace nebo do roka po ukončení realizace opatření

Souhrnný přehled žádostí (k 12. květnu 2010) 3

Oblasti podpory A.Úspora energie na vytápění –A.1. Celkové zateplení –A.2. Dílčí zateplení B.Výstavba v pasivním energetickém standardu C.Využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody –C.1. Výměna neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla –C.2. Instalace nízkoemisních zdrojů na biomasu a účinných tepelných čerpadel do novostaveb –C.3. Instalace solárně-termických kolektorů D. Dotační bonus na vybrané kombinace opatření

Žadatelé O podporu z programu ZÚ mohou žádat vlastníci bytových domů (RD nebo BD). Fyzické osoby nepodnikající –V domě sám bydlí a nepronajímá dům / byty v domě Fyzické osoby podnikající –Dům / byty pronajímá k bydlení, (tj. podniká v oblasti bydlení) Právnické osoby –Společenství vlastníků bytových jednotek –Bytové družstvo –Obec –Podnikatelský subjekt = podnik z hlediska veřejné podpory (!)

Doporučený postup Najít odborníka na zpracování projektu Vybrat dodavatele a výrobky/technologie Zajistit si požadované přílohy Vyplnění žádosti o dotaci Podání žádosti (SFŽP, banky) Vyrozumění o poskytnutí podpory Ukončení realizace (ve správném termínu) Smlouva a vyplacení dotace

Jak správně žádat? 1.Najděte si odborníka na zpracování projektové dokumentace Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků ( Česká komora architektů ( seznam Ministerstva průmyslu a obchodu ( enex.cz/experti/) – energetické výpočty (např. odborný posudek) enex.cz/experti/ Viz autorizované osoby (web, sekce Dokumenty ke stažení)autorizované osoby Projekt Odborný posudek Krycí list

Jak správně žádat? Minimální rozsah projektové dokumentace v oblasti A ( Dokumenty ke stažení) Technická zpráva –Identifikace stavebníka/žadatele –Údaje o stavbě a její stručný popis –Stavebně technický posudek (pouze BD) –Položkový rozpočet Výkresová část Odborný posudek –Výpočet měrné roční potřeby tepla na vytápění [KWh/m 2.a] –Tepelně technické posouzení vlastností konstrukcí

Jak správně žádat? Minimální rozsah projektové dokumentace v oblasti B ( Dokumenty ke stažení) Technická zpráva –Identifikace stavebníka/žadatele –Údaje o stavbě a její stručný popis –Stavebně technický posudek (pouze BD) Výkresová část Odborný posudek –Výpočet požadavků, které se týkají pasivních domů

Jak správně žádat? Minimální rozsah projektové dokumentace v oblasti C.1, C.2 ( Dokumenty ke stažení) Technická zpráva –Identifikace stavebníka/žadatele –Údaje o stavbě a její stručný popis –Popis technického zařízení Výkresová část –Základní orientační schéma otopné soustavy –TČ: zakreslení umístění zdroje Odborný posudek –Výpočet měrné roční potřeby tepla na vytápění –Výpočet tepelných ztrát pro návrh zdroje

Jak správně žádat? Minimální rozsah projektové dokumentace v oblasti C.3 ( Dokumenty ke stažení) Technická zpráva –Identifikace stavebníka/žadatele –Údaje o stavbě a její stručný popis –C3.2. údaje o podlahové ploše –Popis technického zařízení Výkresová část –Schéma zapojení systému na stávající rozvody Odborný posudek –Výpočet potřeby tepla na přípravu teplé vody + úspory –Výpočet solárních zisků soustavy –C3.2.Výpočet měrné roční potřeby tepla na vytápění + úspory

Podpora na projekt lze žádat i po zažádat současně s podáním žádosti o investiční podporu z programu formulář žádosti na sekce Dokumenty ke stažení vyplácí se po obdržení rozhodnutí ministra o poskytnutí podpory (tedy ne až po ukončení realizace)* výše podpory na projekt: - v rozmezí – Kč (dle opatření)

Jak správně žádat? 2. Vyberte si dodavatele a výrobek ( Seznam odborných dodavatelů (SOD) Seznam výrobků a technologií (SVT) Pro oblast B (domy v pasivním energetickém standardu) není nutné. Dodavatel i výrobek lze do seznamů nechat bezplatně zapsat.

Jak správně žádat? 3. Vyplňte žádost a opatřete si nutné přílohy FO nepodnikající Podání před realizací (oblast A, B, C) Krycí list technických parametrů Projekt včetně odborného posudku List vlastnictví k nemovitosti Souhlasné prohlášení vlastníků nemovitosti Plná moc Stavebně technické posouzení budovy (pouze BD) Stanovisko poradenského a informačního střediska programu Nový panel (pouze panelové domy) - originály / úředně ověřené kopie

Jak správně žádat? 3. Vyplňte žádost a opatřete si nutné přílohy FO nepodnikající Podání po realizaci (oblast A, B, C) předchozí plus navíc: Doklad o ukončení realizace opatření Faktury včetně potvrzení o zaplacení Protokol z blower-door testu (oblast B) - originály / úředně ověřené kopie

Jak správně žádat? 3. Vyplňte žádost a opatřete si nutné přílohy FO podnikající + právnické osoby Před realizací (oblast A, B, C) Krycí list technických parametrů Projekt včetně energetického posudku List vlastnictví k nemovitosti Souhlasné prohlášení vlastníků nemovitosti Plná moc Stavebně technické posouzení budovy (pouze BD) Stanovisko poradenského a informačního střediska programu Nový panel (pouze panelové domy) Doklady týkající se tzv. veřejné podpory - originály / úředně ověřené kopie

Jak správně žádat? 3. Vyplňte žádost a opatřete si nutné přílohy FO podnikající + právnické osoby Podání po realizaci (oblast A, B, C) předchozí plus navíc: Doklad o ukončení realizace opatření Faktury včetně potvrzení o zaplacení Protokol z blower-door testu (oblast B) - originály / úředně ověřené kopie

4. Podání a administrace žádostí Oblast podpory A, B - FO nepodnikající Krycí list (2x) Odborný posudek a projekt (oboje 2x) Žádost včetně zmíněných příloh (1x) po realizaci opatření zbývající dokumenty (1x) Jak správně žádat? kontrola na krajském pracovišti SFŽP podání na bance banka

4. Podání a administrace žádostí Oblast podpory C - FO nepodnikající Krycí list (1x) Odborný posudek a projekt (oboje 1x) Žádost včetně zmíněných příloh (1x) po realizaci opatření zbývající dokumenty (1x) - originály / úředně ověřené kopie Jak správně žádat? podání na bance banka

4. Podání a administrace žádostí Oblasti A,B,C - FO podnikající a PO Krycí list (1x) Odborný posudek a projekt (1x) Žádost včetně zmíněných příloh (1x) Po realizaci opatření zbývající dokumenty (1x) Jak správně žádat? podání na krajském pracovišti SFŽP krajské pracoviště SFŽP

Lhůty pro realizaci opatření Program podpoří opatření ukončená po , v případě panelových domů po Po obdržení vyrozumění o poskytnutí podpory máte na provedení opatření tyto lhůty: oblast A:18 měsíců oblast B:24 měsíců oblast C:9 měsíců V případě kombinace opatření platí delší lhůta Program končí k

Po realizaci opatření 1. Zajděte tam, kde jste podávali žádost a doložte: Vyrozumění o poskytnutí podpory (pokud žádost podána před realizací) Doklad o ukončení realizace opatření Faktury včetně potvrzení o zaplacení Protokol z blower-door testu (oblast B) - originály / úředně ověřené kopie 2. Smlouva ve třech vyhotoveních –Smlouvy podepište. Jeden podpis nechte úředně ověřit notářem. Dvě kopie smlouvy (jednu s ověřeným podpisem) zašlete SFŽP (úsek GIS) 3. Podpora na účet žadatele

Obce,města 1. Informace (semináře, propagační materiály) 2. Žadatel (na bytové domy ve vlastnictví obce)

Veřejná podpora Pravidla veřejné podpory platí pro subjekty: Podnikatelé (PO i FO) Sdružení vlastníků jednotek (SVJ) Bytová družstva Municipality Obce Fyzické osoby vlastnící bytový dům a pronajímající byty Režimy veřejné podpory: De minimis Dočasný rámec Bloková výjimka

Veřejná podpora De minimis – bytové domy (vztahuje se k IČ) Podpora malého rozsahu - dle „Nařízení Komise č.1998/2006 ze dne , o použití článků 87 a 86 Smlouvy o ES na podporu de minimis max. výše podpory je EUR v průběhu tří kalendářních let (současné + dvě předchozí období) Rozhodující je datum poskytnutí podpory Vztahuje se na všechna opatření v programu ZÚ Čerpání před i po realizaci opatření. Typický žadatel: SVJ / BD v jednom bytovém domě Výše podpory: Opatření A: výše podpory podle vypočtené úspory energie na m 2 vytápěné podlahové plochy Opatření B: * počet b.j. Opatření C: výše podpory na konkrétní zdroj * počet b.j.

Veřejná podpora Dočasný rámec – bytové domy (vztahuje se k IČ) Dočasný rámec Společenství pro opatření státní podpory zlepšující přístup k financování za současné finanční a hospodářské krize (2009/C16/01) Max. výše podpory je EUR pro jeden podnik v období od Čerpání před i po realizaci opatření Vztahuje se na všechna opatření v programu ZÚ Typický žadatel: SVJ / BD ve větším bytovém domě Výše podpory: Opatření A: výše podpory podle vypočtené úspory energie * m 2 vytápěné podlahové plochy Opatření B: * počet b.j. Opatření C: výše podpory na konkrétní zdroj * počet b.j. 0

Veřejná podpora Bloková výjimka – bytové domy (vztahuje se k IČ) Nařízení Komise (ES) č.800/2008 čl. 21 a čl. 23. Dle BV lze v programu ZÚ poskytnout podporu až do výše 100 mil.Kč Pro výpočet BV je nutno stanovit uznatelné náklady projektu a velikost podniku Výše podpory podle BV je stanovena jako procentuální výše z uznatelných nákladů BV lze kombinovat s jinou formou podpory Typický žadatel: bytové družstvo s více domy Výše podpory: Počet zaměstnanců Roční obrat Aktiva celkem Typ podniku Podpora v oblasti A a B (v % z uznat. nákladů) Podpora v oblasti C (v % z uznat. nákladů) < 50 ≤ 10 mil. € malý40 %65 % < 250 ≤ 50 mil. €≤ 43 mil. €střední30 %55 % ≥ 250> 50 mil. €> 43 mil. €velký20 %45 % nebo

Veřejná podpora Přílohy k žádosti DokladForma Kde získatRežim Čestné prohlášení o čerpání / nečerpání podpory de minimis F web ZÚspolečné pro všechny Prohlášení žadatele o zařazení podniku O web ZÚspolečné pro všechny Prohlášení žadatele o statutárním orgánu a jeho členech R web ZÚspolečné pro všechny Prohlášení a závazky žadatele M web ZÚspolečné pro všechny Seznam příloh – de minimis U web ZÚDe minimis Seznam příloh – Bloková výjimka L web ZÚBloková výjimka Prokázání motivačního účinku pro velké podnikatele Á web ZÚBloková výjimka Seznam příloh – Dočasný rámec Ř web ZÚDočasný rámec Čestné prohlášení pro aplikaci Českého přechodného rámce E web ZÚDočasný rámec Doklad o právní subjektivitě originál / ověř. kopie obchodní rejstřík společné pro všechny Doklad, kterým je určena osoba pověřená jednáním se SFŽP originál / ověř. kopie žadatelspolečné pro všechny Rozpočet organizace na stávající, popř. následují rok originál / ověř. kopie žadatelspolečné pro všechny Daňové přiznání nebo roční výkaz o hospodaření originál / ověř. kopie žadatel / FÚspolečné pro všechny

Specifika u panelových domů Vyjádření Informačního a poradenského střediska Možnost kombinace programů ZÚ a Nový Panel Výše dotace může být limitována zvoleným režimem čerpání veřejné podpory z programu ZÚ (De minimis, bloková výjimka) Panelové domy + De minimis lze čerpat před i po realizaci opatření Panelové domy + bloková výjimka lze čerpat pouze před realizací opatření Podpora v oblasti A.1. – Komplexní zateplení Podpora v oblasti C

Informace, pomůcky Výpočet úspory energie sekce Kalkulačky Katalog (firemních) projektů, které vám můžou pomoci v rámci programu Zelená úsporám sekce Může se vám hodit - např. simulační software Hestia, který vám poskytne přehled spotřeby energie a nákladů na vytápění, ohřev vody a provoz elektrospotřebičů (srovnání variantních řešení) - nebo kalkulátor dotací ZÚ Energyrelax – počítá řešení pro konkrétní dům (tepelné ztráty, měrnou potřebu tepla + přibližné náklady a dotaci) Newsletter Zelená úsporám, chcete-li dostávat aktuální informace o programu přímo na ovou adresu.

Děkuji za pozornost