Jaké má být ergonomicky správně čalouněné sedadlo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vertikalizace pacienta sed, stoj, chůze
Advertisements

ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Zásady práce u počítače
MESIT – 8. květen MASÁŽE Jakub Mrva. Proč masáž? - patří mezi nejvhodnější metody regenerace sil po práci - pomáhá při nežádoucích stavech jako.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU a SOU oborů čalouník a truhlář Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU.
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava, Marta Pryszczová Oddělení hygieny dětí a dorostu Odbor hygieny dětí a dorostu Telefon:
Korekce odchylek správného držení těla
Typy lůžek Pomocná zařízení lůžka
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Digitální učební materiál
Lidské tělo KOSTRA.
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
VY_32_INOVACE_TMM25960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Opakování opěrná soustava
PÁTEŘ Hrudní obratel - Je složená z obratlů Plochy pro žebra
Zdravé spaní Žinkovy Leh  Prospíme 3000 hodin ročně - 1/3 života  Za noc průměrně 80x měníme polohu  Nutnost regenerace organizmu.
VY_32_INOVACE_TMM24460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Rehabilitace u pacientů po operaci bederního úseku páteře
Jak správně sedět u počítače
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Téma: Vadné držení těla Turková Kamila
Číslo v digitálním archivu školy
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Sedací úvazek Použité zdroje: Použité zdroje: - Metodika HO Šakal -
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Ergonomické požadavky na pracoviště s počítačem
MUDr. Markéta Petrovová odb. asistent, Klinika pracovního lékařství
stavby pro školství a vzdělávání
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ergonomické požadavky na pracoviště s počítačem
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Kosterní a svalová soustava. vadné držení těla skoliózy kyfózy hyperlordóza křivice plochá noha artróza dna.
Jaké jsou hlavní ergonomické aspekty ručního nářadí Cvičení EE.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Posilování na gymballech.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
Závodní chůze: práce paží 1
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
POROVNÁVÁNÍ SVALOVÉ AKTIVITY DOLNÍCH KONČETIN PŘI VSTÁVÁNÍ ZE SEDU A OPĚTOVNÉM USEDÁNÍ POMOCÍ POVRCHOVÉ ELEKTROMYOGRAFIE Dudková E., Mihálová E. Klinické.
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Ergonomie práce na počítači
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Popis svalových skupin
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Ing. Helena Prokopová, Cech čalouníků a dekoratérů, z.s.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Jaké má být ergonomicky správně čalouněné sedadlo Ing.Helena Prokopová, Cech čalouníků a dekoratérů www.cech_cal.eu

Jak čalounit sedadla pro ergonomicky správné sezení Jak čalounit sedadla pro ergonomicky správné sezení? Jedním z řešení je i v nízké vrstvě čalounění použití nízkých širších tlačných pružinek stlačených v sáčcích nebo „rukávech“

Dlouhodobý sed patří mezi rizikové faktory pracovních podmínek Dlouhodobý sed patří mezi rizikové faktory pracovních podmínek. Správně čalouněné sedadlo (a to nejen u pracovní židle, ale i u židlí k jídelnímu stolu a u odpočivného sedacího nábytku) je spolu s nácvikem správného sedu účinným pomocníkem v prevenci vzniku hemeroidů, bolestí zad, bolestí hlavy i v oddálení únavy.

U dětí a mládeže (Gilbertová, Matoušek) dlouhodobá statická zátěž v sedě přispívá k rozvoji Schauermannovy nemoci, kulatý sed podporuje nesprávný horní stereotyp dýchání a to může spustit řetězení dalších zdravotních problémů a nemocí. Už předchozí výčet stačí k tomu, abychom se zabývali tím, co může pomoci – tedy správným čalouněním sedadla. Ale POZOR!!! ani nejlépe čalouněné sedadlo není všelék, v každém věku je třeba být aktivní a vhodným sportem pěstovat svalový korzet..

Sezení je proces sestávající ze tří částí: usedání, sezení, vstávání

K ergonomicky (a tedy i ekonomicky) správnému usedání a vstávání je třeba správně navrhnout a zkonstruovat každý sedací nábytek tak, aby odpovídal tvarem a rozměry uživateli, nebránil přirozeným pohybům včetně podsunutí nohou při vstávání.

Na letošním IMM v Kolíně nad Rýnem byla představena ergonomicky řešená odpočivná křesla, která bylo pro tři váhové (rozměrové) kategorie uživatelů – horní obrázky

Ani na nemocné s onemocněním dolních končetin se nezapomnělo a křesla zvaná „pomoc při vstávání“ byla rovněž nabízena ve třech velikostních (hmotnostních) kategoriích.

Ergonomie - správný tvar páteře při sezení i stání bylo letošní velké nábytkářské téma

Sezení neprospívá lidskému tělu, statické sezení je škodlivé, proto se vždy preferuje dynamické sezení, které je příznivější. Přesto při práci bychom měli střídat sezení a stání

A tak když už sedět, tak dynamicky A tak když už sedět, tak dynamicky. Existuje mnoho různých systémů pro dynamický sed, zejména u pracovních židlí. Tyto systémy však zvyšují cenu židle a většinou se dají „vypnout“, což lidé často dělají, neboť nevědí, co činí.

Než složité systémy, je lacinější vložit do kostry nebo čalounění přímo pružné nebo mírně pružicí systémy, které sedící téměř nevnímá, které nejdou „vypnout“ a které podporují „vrtění se, pohupování“

Při dynamickém sedu jde kromě pružného protahování a cvičení zádových svalů (všech tří vrstev, včetně hlubokých) o meziobratlové ploténky. Meziobratlové ploténky jsou „živy“ z pohybu. Protože nemají vlastní kapilární systém, přijímají při měnění poloh těla (částečném odtížení) potřebnou tekutinu z čel obratlů. Ploténky si představíme jako mycí houbu (Rašev). Když mycí houbu nasáklou vodou v umyvadle stlačíme, voda z ní vyteče, ale houba tekutinu nasaje až tehdy, když stisk povolíme – když houbu odtížíme. Stejně je to s našimi ploténkami. Přitažlivostí zemskou jsou při chůzi, běhu i sezení stlačovány. Od ranního vstávání z lůžka, stále, po celý den. Statické sezení ploténkám škodí. Je třeba dynamický pohyb, aby se stlačené meziobratlové ploténky alespoň zčásti odtížily. (Samozřejmě, že největší regeneraci a odtížení lze dosáhnout při ležení a spánku na správně řešené lehací ploše).

Ploténky také nesmějí být klínovitě svírány (sed zhroucený, sed kulatý). Páteř při každé činnosti i při sezení má být ve svém fyziologickém, tedy přirozeném, dvojitě zakřiveném tvaru. Pro zachování tohoto správného tvaru páteře (představa - tři do sebe zapadající ozubená kolečka – viz Rašev) je důležité „spodní kolečko“, tedy natočení pánevního pletence. Největší tlak působí (má působit) pod sedacími hrboly. Bederní opěrka je sice důležité, ale jen pomocné zařízení.

Čalouněné sedadlo Na tvrdém rovném nebo nesprávně tvarovaném sedadle je třeba velká svalová námaha, proto nás zajímá správné čalounění sedadla, které může být velmi účinným pomocníkem pro správný sed

Správné sedadlo musí napomáhat správnému natočení pánevního pletence Sedadlo má být pružně měkké. To znamená nahoře, pod prodyšným potahem, příjemně měkké, dobře nosné, bodově pružné nesmíme se do něj ani zabořit, ani nás nesmí otlačovat. Proto se kombinují pružiny stlačené v sáčcích , PUR pěny, šité výplně

Sedadlo musí umožňovat volný pohyb – zde i povalování

„Každý sed, který je zaujímán dlouhodobě, staticky, bez změny polohy, vede po určité době (cca po 30 minutách) k únavě. Proto je dalším předpokladem správného sezení i občasná změna polohy (sed dynamický).“ (Gilbertová, Matoušek)

K správně čalouněnému sedadlu lze přidat individuálně nastavitelné bederní opěrky z INTERZUM 2009

Volný pohyb na sedadle předpokládá, že nebude tvarovaným sedadlem vnucována poloha sedu tak, jak vidíme na některých českých pracovních židlích, které jako by se zhlédly v dřevěném modelu královského křesla – Mínojská kultura, Kréta cca před 4 tis. lety Děkuji za pozornost Ing.Helena Prokopová, +420 602 558 554