Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU a SOU oborů čalouník a truhlář Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU a SOU oborů čalouník a truhlář Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU."— Transkript prezentace:

1 Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU a SOU oborů čalouník a truhlář Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU a SOU oborů čalouník a truhlář Ing. Helena Prokopová, Ing. Helena Prokopová, cechmistr a tajemník Cechu čalouníků a dekoratérů, cechmistr a tajemník Cechu čalouníků a dekoratérů, soudní znalec, předseda Sektorové rady pro dřevozpracující a papírenský průmysl, člen České ergonomické společnosti soudní znalec, předseda Sektorové rady pro dřevozpracující a papírenský průmysl, člen České ergonomické společnosti www.cech-cal.eu

2  A všichni chceme mít krásně vybavený byt, kancelář, hospůdku na rohu, kvalitním  plně funkčním a krásným nábytkem, dekoracemi, technikou.  Také v hotelu, v bance, v kavárně, v kině i v divadle se chceme cítit dobře, příjemně, chceme sedět u hezkých stolů na pohodlném čalounění. Nábytek a dekorace vznikly díky šikovným designérům, truhlářům, čalouníkům a dekoratérům. Zákazník – to je každý z nás

3 Člověk a jeho rozměry jsou mírou každého nábytku  Nutností je znalost celkových a dílčích rozměrů lidského těla - novorozeňat až po seniory

4 Truhlář i čalouník musí mít základní znalosti ergonomie  Ergonomie – název složený z řeckých slov ergon a nomos = práce a zákon - je naukou o člověku a jeho prostředí. Ergonomie je využívána nejen v pracovním prostředí, při konstrukci strojů a zařízení, ale při navrhování, konstrukci a výrobě veškerého nábytku a interiérových i exteriérových doplňků

5 Pro nábytkáře je důležité znát hodnoty tlaku na meziobratlovou ploténku mezi druhým a třetím bederním obratlem

6 Nábytek rozměry a konstrukcí nesmí člověka poškozovat

7 Rizika vznikají z neznalosti, rizikům se předejde věděním  Pro dokonalý odpočinek vleže a spánek je důležité zajistit správné nesení a podepírání celého těla toho určitého uživatele.

8 Vkládací rošty do postele vymyslil v r.1958 Švýcar Hugo Degen  Velmi důležité je zabezpečit správné držení celé kostry nejen při bdění při odpočinku vleže, kdy můžeme vědomě měnit polohy těla, ale zvláště v době spánku.

9 Rošt nestačí, doplnit jej musí s roštem kompatibilní matrace  Neboť ve spánku nemůže člověk vědomě korigovat držení svého těla a je plně odkázán na kvalitu lehací plochy

10 Pro pochopení nutnosti individuálního řešení lehací plochy si připomeňme, že kostra je nosným pilířem těla, zabezpečujícím nejen pohyb, ale i zavěšení všech vnitřních orgánů, základnou, na niž se upínají svaly a také opěrným bodem, umožňujícím jejich práci. Kostra chrání životně důležité orgány, ale také produkuje životodárné látky. Jednou z částí kostry je páteř, ta je nejen nosným pilířem těla, ale i pancéřovanou schránou na míchu a nervové kmeny. A mícha a nervy jsou obousměrnou spojnicí mezi mozkem - řídícím centrem a každou částečkou těla.

11 Nutností je znát stavbu těla člověka Stavba těla člověka má své specifické uspořádání. Je sice pravda, že jsme si velmi podobni, že stavba těla je ve své podstatě stejná u celé populace. Avšak z jiného pohledu je tělesná schránka každého jedince originálem s nezaměnitelnými parametry, rozměry, hmotností, proporcemi, křivkami. Jsou velké rozdíly mezi jedinci a proto i individuální nároky na výšky pracovních desek v kuchyni, dosahy na poličky a horní skříňky, na výšku sezení, na délku a šířku lehací plochy. Stavba těla člověka má své specifické uspořádání. Je sice pravda, že jsme si velmi podobni, že stavba těla je ve své podstatě stejná u celé populace. Avšak z jiného pohledu je tělesná schránka každého jedince originálem s nezaměnitelnými parametry, rozměry, hmotností, proporcemi, křivkami. Jsou velké rozdíly mezi jedinci a proto i individuální nároky na výšky pracovních desek v kuchyni, dosahy na poličky a horní skříňky, na výšku sezení, na délku a šířku lehací plochy.

12 Tělo člověka je velmi složitý systém, který je třeba podpořit tak, aby dlouhodobě byly zajištěny všechny jeho funkce. Proto kvalitní lehací plocha musí zajišťovat přísun vzduchu, musí být propustná pro vodní páry, musí být povrchově měkká, aby se nestlačovala pokožka, podkoží, vazy, svaly atd. (nesmí být tvrdá a bránit relaxaci svalů, ani měkká tak, aby bylo nutno svaly podvědomě napínat), musí být dokonale správně nosná, aby tělo bylo podepíráno bez deformit. Nesmí chybět pružnost (ovšem nosná pružnost, nikoliv místně prohýbavá, nenosná!!!). Nosná pružnost, zajišťovaná např. vhodnou kombinací nosného roštu a matrace, se musí vyznačovat ještě rezervou pružení i při zatížení (pro obracení se ve spánku).

13

14

15 Svaly  Svaly našeho těla se po celý den nejen prací, ale i z důvodů stresů (zejména svalstvo šíje) napínají, plní kyselinou mléčnou, tuhnou, bolí atd.  Ve spánku by se měly svaly dokonale uvolnit, odpočinout si. Lehací plocha správné konstrukce, pružná, s povrchovou měkkostí, spolu s vhodným polštářem pod krční páteř, k dobré péči napomáhá. Pokud je plocha tvrdá nebo naopak blátivě měkká, s velkým nebo malým, moc tvrdým nebo moc měkkým polštářem, svalové uvolnění nenastane. Na velmi měkké nebo prohnuté ploše svaly musí zůstávat napjaty pro zajištění stability těla, na tvrdé nepružné ploše se člověk začne brzy otlačovat a, aby se nepřeležel nebo neproležel, se musí často obracet. Při obracení těla ve spánku na tvrdé nebo moc měkké ploše se člověk hodně nadře.

16  Pamatujme: Nedostatek hlubokého osvěžujícího spánku je jedním z hlavních důvodů lidského selhání a větších neštěstí. Lidé, kteří špatně spí, zapříčiňují sedmkrát více úrazů než dobří spáči.  Poruchy spánku patří mezi nejvýznamnější důvody snižující produktivitu práce, zvyšující pracovní neschopnost a procento úrazů. Prevencí zbytečných úrazů bude, když se absolventi nábytkářských učilišť a škol všech stupňů naučí navrhovat a vyrábět krásné kvalitní postele, rošty a matrace - tedy co nejlepšího technické vybavení pro přirozené zdravé ležení, usínání a spánek.

17 Vaření v dobře navržené a vyrobené kuchyni je radostí

18 Kuchyně na IMM 2011 v Kolíně nad Rýnem měly nové materiály – vlevo povrchová úprava je linoleum

19 Objemnost vytváří voština

20 Rošty, křesla a pohovky polohuje, úložný prostor otevírá, police a stoly snižuje a zvedá elektromotor

21 Zcela skryté pod potahem jsou ovladače elektropohonu

22 Důležité jsou dokonalý celek a perfektně udělaný každý detail

23 Děkuji za pozornost A přijměte pozvání ve dnech 12.-16.4.2011 A přijměte pozvání ve dnech 12.-16.4.2011 do Brna na Mezinárodní veletrh bydlení, MOBITEX 2011, do pavilonu G1, stánek Cechu čalouníků a dekoratérů č. 025 do Brna na Mezinárodní veletrh bydlení, MOBITEX 2011, do pavilonu G1, stánek Cechu čalouníků a dekoratérů č. 025 Odborné přednášky budou od 13.-16.4. dopoledne od 10 do 11 hod., a 13.-15.4. odpoledne od 15 do 16 hod. Odborné přednášky budou od 13.-16.4. dopoledne od 10 do 11 hod., a 13.-15.4. odpoledne od 15 do 16 hod.


Stáhnout ppt "Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU a SOU oborů čalouník a truhlář Současné požadavky praxe na odborné kompetence absolventů OU."

Podobné prezentace


Reklamy Google