Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra"— Transkript prezentace:

1 Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Kostra člověka Kostra dospělého člověka se skládá přibližně z 206 kost. lidská osová kostra -lebka -páteř -žebra s kostí hrudní -lidská kostra končetin -kostra horní končetiny člověka -kostra dolní končetiny člověka

3 Lidská kostra má celou řadu funkcí:
Opora - kosti tělo podpírají, udržují také orgány na správných místech. Ochrana - kosti tvořící lebku chrání mozek a žebra, chrání srdce, plíce a žaludek. Pohyb - kosti spolu se svaly umožňují pohyb. Tvorba krve - v kostní dřeni některých kostí se tvoří červené a bílé krvinky a krevní destičky. Ukládání minerálních látek - v kostech je skladován fosfor a vápník, které mohou být v případě potřeby uvolněny.

4 lebka Je nejsložitější součást kostry obratlovců, která především chrání mozek a smyslové orgány. Je vytvořena z řady lebečních kostí a je navázána pohyblivě na páteř. Dělení lebky-obličejová část obsahuje vyústění smyslových orgánů a ústní otvor. Dutá mozková část chrání mozek.

5 páteř Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů. Na páteř je navázána lebka, pánev, hrudní koš nebo končetiny - toto se může u jednotlivých druhů lišit. Páteř je složena také z meziobratlových plotének. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost.

6 Hrudní koš Tedy žebra a hrudní kost chrání měkké orgány dutiny hrudní, jako jsou plíce a srdce. U člověka je tvořen 25 kostmi.

7 Kostra horní končetiny
Pletenec - kost klíční a lopatka Kosti předloktí - loketní, vřetení Loketní ulna - vždy na malíkové straně, výběžek kosti loketní Kostra ruky - 8 kostí zápěstních Kosti záprstní - 5, články prstů – každý prst má 3, palec má 2 Horní končetiny nenesou váhu těla.

8 Kostra dolní končetiny
Pletenec - tvořen kostí pánevní (kyčelní, sedací, stydká) Kostra volné končetiny - připojena k pletenci kyčelním kloubem - ten je tvořen kostí stehenní a pánevní Kost stehenní - největší, prohnutá dopředu Kosti bérce - kost holení Kostra nohy - zánártní kosti + nártní kosti + články prstů = 14 kostí (jako u ruky) Kosti dolních končetin nesou spolu s páteří kostru těla.

9 Opakování umožňuje člověku vzpřímenou chůzi Opora
Ochrana Lebka Páteř Hrudní koš Horní končetiny Dolní končetiny umožňuje člověku vzpřímenou chůzi chrání měkké orgány dutiny hrudní nese váhu těla nenese váhu těla kosti tělo podpírají chrání mozek a smyslové orgány kosti tvořící lebku chrání mozek

10 Zdroje textů a obrázků http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray188.png
(4 obrázky) Text z wikipedie.

11 Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka na ZŠ a MŠ 17
Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka na ZŠ a MŠ 17.listopadu 1325, Mladá Boleslav pro třetí ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění učiva člověk-kostra. Materiál doporučuji prezentovat pomocí interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován ve II. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra"

Podobné prezentace


Reklamy Google