Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Požární ochrana Tematická oblast: Zdravotnická příprava Téma: Kostra člověka Ročník: 2. Datum vytvoření: únor 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ZDP Anotace: Kostra člověka, funkce kostry, tvorba a růst kostry, dělení kostry. Metodický pokyn: Materiál je primárně určen pro přípravu žáků oboru Požární ochrana. Jeho názornost a využití interaktivních prvků prezentace usnadňují porozumění a povzbuzují zájem žáků. Ke zvýšení interaktivity lze k opakování využít interaktivní tabuli. Struktury Smart Artu můžeme v tištěné podobě využít i k písemnému zkoušení. Prezentace je určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, projektor, popř. interaktivní tabule.

2 KOSTRA ČLOVĚKA

3 KOSTRA ČLOVĚKA skládá se z kostí, chrupavek a vazů
vytváří pevnou, pasivně pohyblivou oporu těla, na které se upínají svaly tvoří cca 14 % tělesné hmotnosti kostra dospělého člověka obsahuje asi 206 kostí kostra novorozence se skládá přibližně z 270 kostí (časem počet klesá z důvodu srůstu některých malých kostí)

4 FUNKCE KOSTRY Ochrana – chrání některé orgány před zraněním
(hrudník, lebka). Opora – kostra podpírá tělo; některé orgány udržuje na správných místech. Pohyb – tím, že svaly jsou upnuté na kosti, je umožněn pohyb. Krvetvorba – v kostní dřeni některých kostí se tvoří červené, bílé krvinky a krevní destičky. Minerální látky – v kostech je skladován fosfor a vápník, v případě nutnosti jsou tyto minerální látky uvolněny.

5 TVORBA A RŮST KOSTRY začíná se formovat již u embrya
v šesti týdnech je kostra tvořena z vaziva a chrupavek kostnatění začíná již během nitroděložního vývoje, pokračuje po narození až do puberty, kdy růstové štěrbiny dlouhých kostí a celý vývoj kostry je ukončen Kosti dospělého člověka jsou tvrdší, křehčí a méně ohebné než kosti dětí => lámou se snadněji

6 DĚLENÍ KOSTRY Lidská kostra Kostra hlavy Kostra páteře Kostra hrudníku
Kostra končetin Kostra horní končetiny Kostra dolní končetiny

7 LIDSKÁ KOSTRA Obrázek 1

8 OTÁZKY K PROCVIČENÍ 1) Jak můžeme charakterizovat kostru člověka?
Je to soubor kostí, chrupavek a vaziv. 2) Pan Nový váží 70 kg. Kolik kg z celkové hmotnosti váží jeho kosti? 70 kg ………………………………… 100% x kg …………………………………. 14% 1% ……………………………….….0,7 kg 14 % ……………………14 x 0,7 = 9,8 kg Kosti pana Nového váží 9,8 kg.

9 OTÁZKY K PROCVIČENÍ 3) Proč je kostra dospělého člověka tvořena menším počtem kostí než u novorozeňat? Protože novorozeňata a malé děti mají v těle velké množství malých kostí, které během růstu srostou. 4) Kolik funkcí má kostra člověka, vyjmenuj je. Pět funkcí. Opora těla, ochrana některých orgánů, zajištění pohybu, tvorba krve, ukládání minerálních látek. 5) Kdy se začíná tvořit kostra člověka? Kostra člověka se začíná tvořit již v embryonálním vývoji člověka.

10 Použité zdroje: DYLEVSKÝ, Ivan. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000 ISBN Obrázek 1: ZBYTEK, Ondřej. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google