Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla."— Transkript prezentace:

1 KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla

2 Základní funkce kosterní soustavy
Kosterní soustava poskytuje pevnou oporu měkkým částem těla, umožňuje pohyb a vytváří ochranná pouzdra některých orgánů. Ve spojení se svaly zajišťuje pohyblivost. Některé kosti slouží jako ochranná pouzdra pro životně důležité orgány např. lebka - chrání mozek; kostra hrudníku – chrání srdce a plíce.

3 Obecná stavba kosterní soustavy
Kosterní soustava je tvořena kostmi a klouby. Kostra člověka je tvořena z 206 různě spojených kostí. Lidská kostra se skládá z: lebky kostí trupu kostry končetin

4 KOST Stavba dlouhé kosti Tvar kosti
Kost dlouhá - (stehenní kost, pažní kost). Kost plochá - (lopatka, hrudní kost, lebeční kost). Kost kratká - (zaprstní kosti, kliční kost). Kost nepravidelného tvaru - (obratel, dolní čelist). Stavba dlouhé kosti Epifýza – koncová kloubní část Diafýza - střední část, tělo kosti Hutná kost – povrch kosti Houbovitá tkáň - pod hutnou kostí Dřeňová dutina - vyplněna kostní dření (tvorba červených krvinek) Kloubní chrupavka - pokrývá epifýzu kde se kloubně spojuje s další kostí Okostice - vazivový obal kosti

5 Spojení kostí je dvojí:
Nepohyblivé Vazivem: kosti lebky – lebeční švy) Chrupavkou: obratle páteře – meziobratlové ploténky Kosti: křížové obratle – kost křížová) Pohyblivé. Kloubem: který umožňuje pohyb. Kloubní pouzdro je tvořeno tuhou vazivovou tkání. Kryje konce obou kostí a je připevněno k tělům kosti.

6 (před narozením jedince)
VÝVOJ KOSTI Embryonální období (před narozením jedince) Tvoří se základ kosti, vazivový, nebo chrupavčitý. Při vývoji plodu se základ mění na kost -zkostnatěni (osifikace). Po narození jedince není osifikace všude ukončena např. na lebce novorozence jsou měkká místa, lupínky.

7 RŮST KOSTI Ovlivňují hormony ze žláz s vnitřní sekrecí
(hypofýza, štítná žláza, pohlavní orgány). Kost roste do šířky a do délky. Do šířky roste kost prostřednictvím okostice. Do délky roste kost pomoci chrupavčitých plotének. Kolem18. roku věku je růst kosti ukončen.

8 KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA - stavba
Skládá se z: kostry lebky kostry trupu kostry horni končetiny kostry dolni končetiny

9 KOSTRA LEBKY Rozlišuje se na: část mozkovou a část obličejovou.
Lebka tvoří kostěnou ochranu pro mozek a smyslové orgány (zrak, sluch, rovnovážné ustrojí, čich, chuť). Kosti lebky jsou nepohyblivě spojené pomoci švů. Většina lebečních kostí jsou kosti ploché. Některé lebeční kosti jsou duté. K nim patři kost čelní, kost čichová, kost klínová a horní čelist.

10 KOSTRA LEBKY- část mozková
Mozková část – schránka mozku. Tvoří ji 7 plochých kostí: Čelní kost, 2x temenní kost, týlní kost, 2x spánková kost, klínová kost, čichová kost. Kosti jsou spojeny švy. kost temenní kost spánková Kost čelní týlní kost čelní Kost klínová slzná kost kost čichová

11 KOSTRA LEBKY- část obličejová
Tvoří základ výrazu obličeje. Obličejová část: 2x kosti horní čelisti, dolní čelist, 2x kosti lícní, 2x patrové kosti, radličná kost, 2x nosní kůstky, 3 páry nosních skořep, 2x slzní kůstky. nosní kůstky kost lícní horní čelist dolní čelist

12 KOSTRA TRUPU Tvoří ji páteř a hrudník. Páteř je základ kostry trupu.
7 krčních obratlů, 12 hrudních obratlů, 5 bederních obratlů, 5 křížových obratlů, 4-5 kostrčních obratlů. Obratle jsou spojeny klouby, vazy a meziobratlovými ploténky. První krční obratel se nazývá atlas - nosič, druhý krční obratel se nazývá axis- čepovec. Páteř má dvojí esovité prohnutí, které zvyšuje pružnost a chrání mozek před otřesy. pateří probíhá páteřní kanál. Je zde uložena mícha.

13 PÁTEŘ krční část páteře kost křížová Hrudní část páteře
(5 srostlých obratlů) Hrudní část páteře Bederní část páteře kost kostrční (4–5 srostlých obratlů)

14 HRUDNÍK Tvoří: 12 hrudních obratlů, 12 párů žeber a kost hrudní.
Společně tvoří kostěnou schránku pro srdce, plíce, cévy. Žebra jsou připojena k hrudním obratlům pomoci kloubů. Vpředu jsou žebra spojena pomocí chrupavek přímo s hrudní kostí (7 párů žeber – pravých), nebo k předchozím žebrům (3 páry žeber – nepravá žebra). Poslední 2 páry žeber jsou zakončeny volně ve stěně břišní (žebra volná).

15 HRUDNÍK A PÁTEŘ

16 KOSTRA KONČETIN Se dělí na: Pletenec – spojuje ji s trupem
Vlastní končetinu

17 KOSTRA HORNÍ KONČETINY
Lopatkový pletenec: lopatka, klíční kost. Kost pažní: je v ramenním kloubu spojena s lopatkou, v loketním kloubu s loketní kostí. Kostra ruky: 8 zápěstních kůstek, 5 záprstních kůstek, články prstů (každý má 3 články kromě palce – 2 články). Členitost paže a ruky umožňuje ruce dokonalý pohyb- pracovní nástroj.

18 KOSTRA DOLNÍ KONČETINY
Pánevní pletenec: 2 pánevní kosti spojené s křížovou kostí. V předu je chrupavčitá stydká spona. Kyčelní kloub připojuje stehenní kost. Kolenní kloub připojuje holenní kost spojenou s lýtkovou kostí.

19 Kostra chodidla Kostru chodidla tvoří: 7 zanártních kostí,5 nártních kostí spojených s články prstů. Vyklenutí klenby zajišťuje pevné vazivové spojení kostí.


Stáhnout ppt "KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla."

Podobné prezentace


Reklamy Google