Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA"— Transkript prezentace:

1 KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 KOSTERNÍ SOUSTAVA opěrná funkce = upínají se na ní svaly
ochranná funkce = chrání vnitřní orgány před poškozením (např. mozek chráněn lebkou, plíce a srdce chráněno hrudním košem) lebka kostra trupu kostra končetin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 LEBKA chrání mozek jsou v ní uloženy smyslové orgány
čelisti se zuby umožňují příjem potravy lebeční švy spojují kosti lebky, u novorozenců ještě nejsou srostlé lebku dělíme na dvě části: mozková část = mozkovna obličejová část Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 KOSTI LEBKY kost čelní kost čelní kost temenní kost nosní kost nosní
kost slzní kost čichová kost klínová kost týlní kost spánková kost lícní horní čelist dolní čelist kost čelní kost temenní kost nosní kost slzní kost čichová kost klínová kost spánková kost lícní horní čelist dolní čelist Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 KOSTRA TRUPU drží tvar těla chrání vnitřní orgány tvořena páteří
hrudním košem Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 PÁTEŘ dvakrát esovitě prohnutá řada kostí držící tělo vzpřímeně
páteří prochází mícha 34 obratlů krční, hrudní (12), bederní (5), křížové (5), kostrční (5) meziobratlové ploténky vyplňují prostor mezi obratli, způsobují pružnost páteře krční (7) hrudní (12) bederní (5) křížové (5) kostrční (5) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 STAVBA OBRATLE výběžky (1) obratlový otvor (2) – prochází jím mícha
tělo obratle (3) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 NEMOCI PÁTEŘE LORDÓZA (L) – vychýlení dopředu
KYFÓZA (K) – vychýlení dozadu SKOLIÓZA (S) – vychýlení do strany Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 HRUDNÍ KOŠ chrání vnitřní orgány před poškozením
tvořen 12 páry žeber a kostí hrudní 10 párů žeber spojeno chrupavkou s kostí hrudní 2 páry žeber volné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 KOSTRA KONČETIN obdobná stavba u horních i dolních končetin
pletenec horní končetiny (lopatka, klíční kost) pletenec dolní končetiny (pánev) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 HORNÍ KONČETINA KLÍČNÍ KOST LOPATKA KOST PAŽNÍ KOST VŘETENNÍ KOST LOKETNÍ ZÁPĚSTNÍ KŮSTKY ZÁPRSTNÍ KŮSTKY ČLÁNKY PRSTŮ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 DOLNÍ KONČETINA PÁNEV KOST STEHENNÍ ČÉŠKA KOST HOLENNÍ KOST LÝTKOVÁ KOSTI ZÁNÁRTNÍ KOSTI NÁRTNÍ ČLÁNKY PRSTŮ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 TYPY KOSTÍ PODLE TVARU PLOCHÉ KOSTI (1) KRÁTKÉ KOSTI (2)
lopatka, kosti pánve, kosti lebky, kost hrudní KRÁTKÉ KOSTI (2) zápěstní a zánártní kosti DLOUHÉ KOSTI (3) kosti končetin, žebra, kost klíční 3 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 VZNIK KOSTI kost – živý orgán – během života se neustále mění činností kostních buněk Proto kost při zlomení sroste! buňky vylučují mezibuněčnou organickou hmotu, do které ukládají vápník a fosfor kostní tkáň s buňkami Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 RŮST KOSTÍ kosti jsou nejprve chrupavčité – v průběhu vývoje dochází ke kostnatění (osifikaci) = přeměna chrupavky na kost kosti přestávají růst mezi 18 a 26 rokem!! proto do tohoto věku nesmí být kostra příliš namáhána a musí být dostatečný příjem vitaminu D 6 let 14 let 26 let Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 STAVBA DLOUHÉ KOSTI několik typů tkání Hutná tkáň Houbovitá tkáň
Okostice Kostní dřeň Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 HUTNÁ KOSTNÍ TKÁŇ pevná, tvrdá střední část dlouhých kostí
kanálky s cévami (přivádí výživu kostním buňkám) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 HOUBOVITÁ KOSTNÍ TKÁŇ tvořená drobnými trámečky, není příliš pevná
v kostech plochých a na koncích kostí dlouhých Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 OKOSTICE je to vazivová blána na povrchu kostí chrání a vyživuje kost
umožňuje růst do šířky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 KOSTNÍ DŘEŇ velmi důležitá tkáň ČERVENÁ KOSTNÍ DŘEŇ
tvorba krevních buněk (červených a bílých krvinek) v dospělosti jen v plochých kostech trupu (např. pánev nebo kost hrudní) v dlouhých kostech – jen u dětí, postupná přeměna na: ŽLUTOU KOSTNÍ DŘEŇ později ŠEDOU KOSTNÍ DŘEŇ (tukové zásoby) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 PEVNÉ SPOJENÍ KOSTÍ POMOCÍ VAZIVA (1) zuby v čelisti
POMOCÍ CHRUPAVKY (2) žebra a kost hrudní POMOCÍ KOSTI (3) lebeční švy 1 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 POHYBLIVÉ SPOJENÍ KOSTÍ
KLOUBY umožňují pohyb kostí kloubní hlavice je pokrytá chrupavkou, aby nedošlo k obroušení kostí kost (1) okostice (2) chrupavka (3) kloubní maz (4) vazivové pouzdro (5) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 MECHANICKÉ POŠKOZENÍ KOSTÍ
ZLOMENINA zlomení kosti nutnost fixace 4-6 týdnů VYKLOUBENINA hlavice kloubu se dostane mimo jamku bolestivé, poškození šlach a svalů ARTRÓZA opotřebení kloubní chrupavky u starších lidí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

24 NEMOCI KOSTÍ LEUKEMIE (RAKOVINA KOSTNÍ DŘENĚ) porucha tvorby krvinek
velmi vážné, nutná transplantace RACHITIDA (KŘIVICE) zkřivení kostí díky nedostatku vitaminu D DNA (PAKOSTICE) usazování kyseliny močové v kloubech nadměrná konzumace masa a alkoholu (nemoc „králů“) OSTEOPORÓZA řídnutí kostní tkáně, hlavně u žen Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25 ZDROJE Obrazový materiál snímek 1, 2 (kostra): Tento soubor je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 3 (lebka): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 4 (lebka): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 4 (lebka): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 5 (kostra trupu): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 6 (páteř): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 7 (stavba obratle): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 8 (nemoci páteře): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 9 (hrudní koš): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 10 (kostra končetin): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 11 (horní končetina): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 12 (dolní končetina): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 13 (typy kostí): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 14 (kostní tkáň): autor obrázku Jan Kubát Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

26 ZDROJE Obrazový materiál snímek 15 (růst kostí): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 16 (stavba dlouhé kosti): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 17 (hutná kostní tkáň): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 18 (houbovitá kostní tkáň): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 19 (okostice): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 20 (kostní dřeň): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 21 (pevné spojení kostí): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 22 (kloub): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 23 (mechanická poškození kostí): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 24 (osteoporóza): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 24 (rachitis): Tento soubor je volné dílo. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 24 (pakostice): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google