Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20"— Transkript prezentace:

1 TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20
KPS UK FTVS Petr Smolík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Obsah Poloha těla – delfínové vlnění Pohybový cyklus dolních končetin
Kontrolní otázky

3 Poloha – delfínové vlnění
současná činnost dolních končetin hlavními záběrovými plochami jsou plocha nártu a dolní část bérce předpokladem je uvolněnost hlezenního kloubu v průběhu pohybového cyklu a vedení pohybu dolní končetiny z kyčelního kloubu, přes stehno, bérec ke špičce nohy.

4 Poloha – delfínové vlnění
Při delfínovém vlnění (prvkové plavání) je vlnivý pohyb určován činností dolních končetin. Výsledkem je bičovitý pohyb jednotlivých segmentů těla (kotníků, kolen, pánve, ramen, hlavy) po sinusoidě Fáze pohybového cyklu: vzestupná - pohyb dolních končetin probíhá vzhůru k hladině sestupná - pohyb dolních končetin je veden od hladiny dolů

5 Fáze pohybového cyklu: vzestupná -
vzestupná fáze je realizována nataženýma nohama směrem nahoru k hladině pohyb je zahájen extenzí v kyčelních kloubech pohyb vede stehna a další segmenty dolních končetin vzhůru k hladině až do úrovně kotníků nad sagitální rovinu plavce (do úrovně hladiny vody) hlezenní klouby (kotníky) jsou v nejvyšším bodu (vrcholu sinusoidy).

6 Fáze pohybového cyklu: sestupná (záběrová)
je započata flexí v kyčelních kloubech postupná flexe v kolenou je důsledkem tlaku vody na záběrové části nohou i jako reakce na předcházející kmitavý pohyb pánve. následuje dynamické extenze v kolenních kloubech závěrečná fáze pohybu (do nejnižšího bodu sestupné fáze) je zakončena ploutvovitým pohybem nártů směrem dolů do „dorzální flexe“. uvolněnost hlezenních kloubů umožňuje vytvoření optimálních náběžných úhlů a natočení nártu chodidel k sobě (inverze nohy); tomuto vytočení napomáhá v začátku záběru mírné oddálení kolen od sebe. kolena se v průběhu sestupné záběrové fáze postupně přibližují.

7 Delfínové vlnění na prsou

8 Nácvik delfínového vlnění na suchu

9 Delfínové vlnění na zádech - fáze sestupná

10 Delfínové vlnění na zádech - fáze vzestupná

11 Kontrolní otázky 1) Čím se vyznačuje poloha při plavání technikou motýlek? 2) Jaká je základní charakteristika činnosti dolních končetin v technice motýlek?. 4) Jak postupujeme při zdokonalování delfínového vlnění pomocí činnosti dolních končetin, uveď příklady vhodných cvičení. Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20"

Podobné prezentace


Reklamy Google