Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem."— Transkript prezentace:

1 Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Kostra dospělého člověka se skládá přibližně z 206 kost. lidská osová kostra -lebkalebka -páteřpáteř -žebra s kostí hrudnížebra s kostí hrudní -lidská kostra končetin -kostra horní končetiny člověkakostra horní končetiny člověka -kostra dolní končetiny člověkakostra dolní končetiny člověka

3 Lidská kostra má celou řadu funkcí: Opora - kosti tělo podpírají, udržují také orgány na správných místech. Ochrana - kosti tvořící lebku chrání mozek a žebra, chrání srdce, plíce a žaludek. Pohyb - kosti spolu se svaly umožňují pohyb. Tvorba krve - v kostní dřeni některých kostí se tvoří červené a bílé krvinky a krevní destičky. Ukládání minerálních látek - v kostech je skladován fosfor a vápník, které mohou být v případě potřeby uvolněny.

4 lebka Je nejsložitější součást kostry obratlovců, která především chrání mozek a smyslové orgány. Je vytvořena z řady lebečních kostí a je navázána pohyblivě na páteř. Dělení lebky-obličejová část obsahuje vyústění smyslových orgánů a ústní otvor. Dutá mozková část chrání mozek.

5 páteř Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů. Na páteř je navázána lebka, pánev, hrudní koš nebo končetiny - toto se může u jednotlivých druhů lišit. Páteř je složena také z meziobratlových plotének. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost.

6 Tedy žebra a hrudní kost chrání měkké orgány dutiny hrudní, jako jsou plíce a srdce. U člověka je tvořen 25 kostmi. Hrudní koš

7 Kostra horní končetiny Pletenec - kost klíční a lopatka Kosti předloktí - loketní, vřetení Loketní ulna - vždy na malíkové straně, výběžek kosti loketní Kostra ruky - 8 kostí zápěstních Kosti záprstní - 5, články prstů – každý prst má 3, palec má 2 Horní končetiny nenesou váhu těla.

8 Kostra dolní končetiny Pletenec - tvořen kostí pánevní (kyčelní, sedací, stydká) Kostra volné končetiny - připojena k pletenci kyčelním kloubem - ten je tvořen kostí stehenní a pánevní Kost stehenní - největší, prohnutá dopředu Kosti bérce - kost holení Kostra nohy - zánártní kosti + nártní kosti + články prstů = 14 kostí (jako u ruky) Kosti dolních končetin nesou spolu s páteří kostru těla.

9

10 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray188.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray190.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray112.png http://snehovaprincezna.blog.cz/0803/prirodopis-kostra-cloveka (4 obrázky) Text z wikipedie.

11  Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka na ZŠ a MŠ 17.listopadu 1325, Mladá Boleslav pro třetí ročník základní školy.  Materiál slouží k doplnění učiva člověk- kostra.  Materiál doporučuji prezentovat pomocí interaktivní tabule.  Materiál byl vytvořen a pilotován ve II. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem."

Podobné prezentace


Reklamy Google