M ANAŽERSKÝ TÝM Z POHLEDU OSOBNOSTNÍ TYPOLOGIE M GR. R ENÁTA Z AJÍČKOVÁ Ředitelka Gymnázia mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. Ředitelka Soukromého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Autoevaluace aneb vlastní hodnocení školy
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Různé role zástupce ředitele školy
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Mgr. Jana Palanská.
Školní poradenské pracoviště
Představujeme službu Samepage
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
R O Z H O D O V Á N Í Patří ke klíčovým manažerským dovednostem (ve všech oborech a oblastech života): - výroba, finance, informatika, doprava, služby,
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Dolní Břežany dětí v mateřské škole - 80 dětí v základní škole (ve věku 6-15) - 20 zaměstnanců dětí v mateřské škole - 9 dětí v základní.
MEDIACE PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY garant vzdělávací akce Mgr. David Karel, Ph.D. Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
Statistický pohled na gymnázia v roce 2012/13 Michaela Kleňhová vrchní ředitelka sekce koordinace politik a mezinárodních záležitostí MŠMT Konference asociace.
MARKETINGOVÝ MIX.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Co dává vašim manažerům sílu a smysl?
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Styl vedení, komunikace, týmová práce
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
. Lektor: Mgr. Stanislav Loskot, MBA – pro Magistrát města Frýdku-Místku Dolní Lomná zpracovala: Lucie Dužíková Manažerské dovednosti.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání v SO ORP Šternberk
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Osobní management – modul č.4
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Nadaní na gymnáziích Prázdná strana se záhlavím a zápatím pro případné doplnění grafiky či textu, např. pro umístění grafů, tabulek apod. 1.
Komunikace učitele se žáky
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Synergie manažerského týmu
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Š A B L O N Y II.
Transkript prezentace:

M ANAŽERSKÝ TÝM Z POHLEDU OSOBNOSTNÍ TYPOLOGIE M GR. R ENÁTA Z AJÍČKOVÁ Ředitelka Gymnázia mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. Ředitelka Soukromého gymnasia Josefa Škvoreckého, s.r.o. Certifikovaný kouč

G YMNÁZIUM MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ P RAHA S. R. O.  otevření osmiletého oboru  osmiletý obor se zaměřením na výuku cizích jazyků  šestiletý a čtyřletý obor všeobecné zaměření  dvě budovy gymnázia  235 žáků, 36 pedagogů, 6 ostatních zaměstnanců gymnázia CZ

„Sám člověk mnoho nezmůže, potřebuje lidi kolem sebe…“

K LIMA, PROSTŘEDÍ  klima školy  klima tříd  klima sborovny  klima kanceláře vedení školy  klima recepce  …

J AKÝ JE IDEÁLNÍ MANAŽERSKÝ TÝM ? H OMOGENNÍ (stejné nebo podobné osobnostní typy) + snadné porozumění + rychlá řešení, rozhodnutí + schopnost rychlé dohody - úzký úhel pohledu - absence inspirace a synergie H ETEROGENNÍ (rozdílné osobnostní typy) + dělá lepší rozhodnutí + uspokojí více lidí + možnost synergie - pomalejší a „bolestivější“ proces rozhodování - časté konflikty Co je efektivnější, užitečnější, komfortnější? V čem se mohou projevovat rozdíly?

J UNGOVSKÁ OSOBNOSTNÍ TYPOLOGIE  metoda sebepoznání – psycholog a psychiatr Carl Gustav Jung  nástroj pro zjištění osobnostního typu a pochopení rozdílu mezi lidmi  vysvětluje základní vzorce fungování lidské osobnosti  využití: při koučování, při osobnostním rozvoji, při rozvoji organizace, budování týmů, zlepšení komunikace, při rozpoznávání a zvládání stresu, při pedagogickém poradenství apod. MBTI – popisuje preference lidské psychiky  každá preference je dobrá, každá má své silné a slabé stránky  dobré je využívat své silné stránky a rozvíjet své slabé stránky Nesnažte se lidi měnit. Poznejte je a stavte na tom, jací jsou, a doplňte to, co nejsou.

O RGANIZAČNÍ STRUKTURA UŽŠÍHO VEDENÍ ŠKOLY Ř EDITELKA ŠKOLY Z ÁSTUPKYNĚ ŘEDITELKY ŠKOLY PRO PEDAGOGIKU (veškeré pedagogické záležitosti, organizace výuky, rozvrhy, hospitace, ŠVP, VP a ŠMP) Z ÁSTUPKYNĚ ŘEDITELKY ŠKOLY PRO EKONOMIKU A PROVOZ (finance, mzdy, audity, zajištění provozu, styk a komunikace s úřady a rodiči) A SISTENTKA ŘEDITELKY ŠKOLY, MARKETING A PR

M ANAŽERSKÝ TÝM GMVV Z POHLEDU OSOBNOSTNÍ TYPOLOGIE E – extraverze„Promluvme si o tom.“ I – introverze„Budu o tom přemýšlet.“ S – smysly„Pouze fakta prosím.“ N – intuice„Jsou další možnosti.“ T – myšlení„Má to logiku?“ F – cítění„A co lidi?“ J – rozhodování„Tak udělejme to!“ P – vnímání„Počkejme a uvidíme.“

J AK PRACUJI SE SVÝM TÝMEM ?  každý člen je pro mě stejně důležitý  využívám u členů týmu především jeho silné stránky (neřídím se heslem: „když to zvládla ona, ty to zvládneš taky“)  se všemi členy týmu konzultuji svá rozhodnutí – odděleně i společně  podporuji vzájemnou interakci a spolupráci mezi jednotlivými členy týmu  formální i neformální setkávání týmu  podpora rozvoje osobnosti (školení, semináře…)

„Kdybych měl jednou větou vyjádřit ten nejdůležitější princip mezilidských vztahů, jaký jsem poznal, řekl bych: Nejdříve se snažte pochopit, potom být pochopeni.“ Stephen R. Coveyho „Jednejte s člověkem podle toho, jaký je, a on takový zůstane. Jednejte s ním podle toho, jaký může a měl by být, a on takový bude.“ J. W. Goethe

D ĚKUJI ZA POZORNOST.