Program rozvoje venkova Příprava na programové období po roce 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Program rozvoje venkova na období
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Program rozvoje venkova na období
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Realizace projektů z PRV Zpracovala Jiřina Bischoffiová – MAS Labské skály – Březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR , III. OSA. Realizace osy III Programu rozvoje venkova ČR Projektová opatření Zaregistrováno žádostí.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Program rozvoje venkova , Všeradice
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace a výhled na rok 2011 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Program rozvoje venkova , Monínec.
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova 2007 - 2013 Příprava na programové období po roce 2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Politika rozvoje venkova Cíle politiky rozvoje venkova - zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství, potravinářství a lesního hospodářství (opatření osy I) - zlepšení životního prostředí a krajiny (opatření osy II) - zvýšení kvality života a diverzifikace hospodaření na venkově (opatření osy III) -realizace místních rozvojových strategií prostřednictvím místních akčních skupin (osa IV) - Technická pomoc (osa V) Rozpočet Programu rozvoje venkova (PRV) ČR na období 2007-2013: 3,6 mld. EUR celkových veřejných prostředků k 30.9.2011 závazkováno 62 % (cca 2,3 mld. EUR) k 30.9.2011 proplaceno 49 % (cca 1,8 mld. EUR)

Aktuální stav podpor z PRV v ČR – projektová opatření Osa Celkový rozpočet Celkem schváleno Celkem proplaceno počet projektů dotace (mil. Kč) Osa I 20 172 11 170 15 071 8 064 9 650 Osa II 914* 318 383 272 282 Osa III 15 179 2 994 10 937 2 162 7 240 Osa IV 4 747 4 020 3 350 2 638 1 663 Osa V 424 294 171 216 105 Celkem 41 436 18 796 29 912 13 352 18 940 * Bez nárokových opatření

Program rozvoje venkova a možnosti podpory pro malé obce Obce mohou podávat projekty v rámci následujících opatření PRV: opatření rozpočet mil. EUR mil. Kč III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby 245 5 758 III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví 57 1 340 III.3.1 Vzdělávání a informace 13 306 I.1.2 Investice do lesů 85 1 998 I.3.4 Využívání poradenských služeb 20 470 IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie 148 3 478

III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Předmět podpory: místní komunikace, vzhled obcí, vodohospodářská infrastruktura, občanské vybavení Příjemce dotace: obce, svazky obcí, neziskové organizace, zájmová sdružení právnických osob Projekty jsou realizovány v obcích do 500 obyvatel Projekty na vodohospodářskou infrastrukturu v obcích do 2000 obyvatel Příjem žádostí – současné 14.kolo

III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova Předmět podpory: studie obnovy a využití kulturních památek, stavební obnova historických budov, realizace výstavních expozic Příjemce dotace: obce, svazky obcí, neziskové organizace, zájmová sdružení právnických osob Projekty jsou realizovány v obcích do 500 obyvatel Předpokládaný příjem žádostí únor 2012

Aktuálně - 14.kolo příjmů žádostí Příjem žádostí probíhá od 25.10 – 7.11 pro následující opatření: I.1.2 Investice do lesů (bude vyhlášeno ještě v roce 2012) I.3.4 Využívání poradenských služeb III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby POSLEDNÍ KOLO!!! v rámci programového období 2007 - 2013 IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie aktualizované verze Pravidel jsou k dispozici na webových stránkách MZe a SZIF

Snižování administrativní zátěže –priorita důraz na trvalé snižování administrativní zátěže na žadatele při nutnosti zachovat veškeré kontrolní prvky vyžadované EK, EÚD, NKÚ – přímé platby i rozvoj venkova většina žadatelů nemusí dokládat osvědčení právního statutu (SZIF právní statut ověřuje přímo z dostupných registrů) žadatelé již nemusí dokládat originály dokumentů ani úředně ověřené kopie (nově postačuje u většiny dokumentů prostá kopie), podpisy nemusí být úředně ověřené nový systém administrace – žadatelé nemusí dokládat povinné přílohy k registraci Žádosti o dotaci ustanovení Přezkumné komise pro projektová opatření PRV – komise řeší stížnosti žadatelů na postup SZIF či MZe. průběžně jsou vyhodnocovány veškeré administrativní požadavky a sankční systém a trvale je implementováno jejich zjednodušování a zpřehledňování Podněty zpracovává Antibyrokratická komise MZe

Příprava nového programového období 2014+ říjen 2011 - oficiální předložení ze strany EK balíčku nových nařízení k podporám v rámci SZP a tzv. „obecného nařízení“, které obsahuje obecné strategické pojetí pro všechny EU fondy v současné době jsou k dispozici oficiální verze – probíhá jejich analýza a bude pokračovat diskuse s nevládními organizacemi i ostatními resorty o potřebách zemědělství a venkova obecně a první technické konzultace s Komisí

Analýza návrhu politiky rozvoje venkova po roce 2013 nové prvky ve strategickém plánování a programování Společný strategický rámec (strategický dokument EU zahrnující priority a cíle EZFRV, EFRR, ESF, KF a EMRF) Partnerská smlouva (dokument připravený ČS a předložený EK ke schválení, zahrne analýzy a opatření k naplnění cílů a priorit EU pro všechny výše zmíněné fondy) Ex-ante kondicionality (podmínky, které musí ČS splnit pro financování ze zdrojů EU = zajištění lidských zdrojů, poradenský systém, systém pro podporu inovací, systém pro výběrová kritéria a systém pro monitoring a hodnocení) Výkonnostní rezerva (5 % rozpočtu je EK zadrženo a výplata podmíněna splněním průběžných cílů programu (tzv. milníků))

Víceletý finanční rámec EK – rozpočet na SZP V červnu EK předložila první návrh víceletého finančního rámce EU na období 2014-2020 282 mld. EUR na přímé platby (dnes 293 mld. EUR = - 3,8%) 90 mld. EUR na rozvoj venkova (dnes 96 mld. EUR = - 6,3%) 15 mld. EUR - výdaje na potraviny pro nejchudší, výzkum, krize atd. přesunuty do jiných kapitol rozpočtu, nominální výše tedy zůstává přibližně stejná.

Analýza nařízení k podpoře rozvoje venkova z EZFRV porovnání nabídky opatření z pohledu žadatelů o podporu systém os a opatření, která k nim náleží, je nahrazen systémem 6 priorit a nabídky opatření - každé opatření může přispívat k cílům několika priorit navrhované články nařízení zahrnují skoro všechny možnosti podpor v rámci stávajících opatření, jsou jen sloučené a jinak strukturované. Novinky oproti stávajícímu PRV: opatření Předčasné ukončení zemědělské činnosti je aplikováno ve změněné podobě (vazba na přímé platby) a je určeno pouze malým farmám nově začleněno řízení rizik (pojištění proti ekonomickým ztrátám) možnost volby tematických podprogramů pro mladé zemědělce, LFA, malé farmy a krátké dodavatelské řetězce (u dvou posledních možnost navýšení míry dotace o 10 p.b.) DPH je obecně nezpůsobilý výdaj

EU priority pro období 2014-2020 Podpora přenosu znalostí v zemědělství a lesnictví Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a životaschopnosti zemědělských hospodářství Podpora pro organizaci potravinového řetězce a řízení rizik v zemědělství Zachování a posílení ekosystémů závislých na zemědělství a lesnictví Podpora efektivního využívání zdrojů a přechod na nízkouhlíkové hospodaření v zemědělsko-potravinářském odvětví a v lesnictví Využití potenciálu pracovních míst a rozvoj venkovských oblastí

Nabídka opatření pro období 2014-2020 Základní služby a obnova obcí ve venkovských oblastech zahrnuje stávající : Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova Pozn.: nezbytné účelné vymezení vůči podporám ze strukturálních fondů! LEADER opatření navazuje na stávající osu IV LEADER Podpora místních akčních skupin Aktivity spolupráce LEADER + propojení na kohezní politiku – strategické plány LEADER budou obsahovat integrovanou strategii pro využití finančních prostředků i z jiných EU fondů + navýšení režijních výdajů na 25 %

Děkuji za pozornost ! Lucie Krumpholcová vedoucí oddělení strategie a implementace osy III a IV Odbor Řídící orgán PRV Ministerstvo zemědělství Kontakty: GSM: 725 818 075 tel: 221 812 064 e-mail: lucie.krumpholcova@mze.cz