Škola pro udržitelný život 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
Týmová práce v družstvech v Projektu Já, občan
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Společenská odpovědnost organizací
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
2. přednáška Klíčové kompetence. RVP ZV normativně stanovuje pouze obecný rámec základního vzdělávání a umožňuje školám profi1ovat se pomocí školních.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
aktuální problémy současného světa
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Didaktika přírodopisu 2
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
TVORBA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO PROJEKTOVÉ VYUČOVÁNÍ
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
KOMPETENCE PRO ŽIVOT versus KLÍČOVÉ KOMPETENCE. Kompetence pro život Soubor vědomostí, dovedností a postojů. To co chce zaměstnavatel od zaměstnance (tedy.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Rvp ZV / na konci základního vzdělávání/ = cíl vzdělávání = vybavit všechny žáky souborem KK, připravit je na další vzdělávání a.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Škola pro udržitelný život 2010 Vzdělávací cíle a metody (projektová výuka a místně zakotvené učení) Jiří Kulich

Škola pro udržitelný život - rozvíjí klíčové kompetence (RVP): Občanské K řešení problémů Pracovní Komunikativní Sociální a personální K učení a na ně navazující vzdělávací cíle (RVP, metodický pokyn k EVVO): - vytváří mezipředmětové vztahy, propojuje předměty (vzdělávací obory) a průřezová témata - využívá jako základní metody: projektovou výuku místně zakotvené učení - další související metody (např. občanské zapojování, komunitní učení, servisní učení…)

Klíčové kompetence dle RVP a Škola pro udržitelný život Občanské * Chrání a oceňuje tradice a historické dědictví, projevuje tvořivost, aktivně se zapojuje do kulturního dění * Chápe ekologické souvislosti a problémy, respektuje požadavky na kvalitní životní prostředí, rozhoduje se v zájmu udržitelného rozvoje K řešení problémů * Vnímá různé problémové situace ve škole i mimo ni, rozpozná a pochopí problém, přemýšlí o příčinách, promyslí a plánuje způsob řešení a využívá vlastního úsudku a zkušeností * Vyhledá informace k řešení problému, využívá získané vědomosti a dovednosti k objevování různých variant řešení, nenechá se odradit případným nezdarem a vytrvale hledá řešení problému * Samostatně řeší problémy; volí vhodné způsoby řešení; užívá při řešení problémů logické, matematické a empirické postupy * Ověřuje prakticky správnost řešení problémů, sleduje vlastní pokrok při zdolávání problémů * Kriticky myslí, činí uvážlivá rozhodnutí, je schopen je obhájit, uvědomuje si zodpovědnost za svá rozhodnutí a výsledky svých činů zhodnotí

Klíčové kompetence dle RVP a Škola pro udržitelný život Pracovní („přistupuje k výsledkům pracovní činnosti z hlediska kvality, funkčnosti, hospodárnosti a společenského významu, ochrany životního prostředí i ochrany kulturních a společenských hodnot“, „orientuje se v základních aktivitách potřebných k uskutečnění podnikatelského záměru, rozvíjí své podnikatelské myšlení“) Komunikativní („formuluje a vyjadřuje své myšlenky a názory v logickém sledu“, „naslouchá promluvám druhých lidí, porozumí jim, vhodně na ně reaguje, účinně se zapojuje do diskuse, obhajuje svůj názor a vhodně argumentuje“, „využívá získané komunikativní dovednosti k spolupráci s ostatními lidmi“) Sociální a personální („účinně spolupracuje ve skupině, na základě poznání nebo přijetí nové role v pracovní činnosti pozitivně ovlivňuje kvalitu společné práce, přispívá k diskusi ve skupině, chápe potřebu efektivně spolupracovat s druhými při řešení daného úkolu, oceňuje zkušenosti druhých lidí, respektuje různá hlediska a čerpá poučení z toho, co si druzí lidé myslí, říkají a dělají“) K učení („plánuje, organizuje a řídí vlastní učení“, „vyhledává a třídí informace a efektivně je využívá v procesu učení, tvůrčích činnostech a praktickém životě“)

Vzdělávací cíle dle Metodického pokynu EVVO a Škola pro udržitelný život Kompetence k řešení problémů, komunikativní, sociální, personální: • aktivně využívat kooperativní a komunikační dovednosti jako nástroje pro řešení problémů životního prostředí • hledat různé varianty řešení problémů životního prostředí • kriticky posuzovat a vyhodnocovat informace související s životním prostředím Pracovní kompetence, odborné kompetence • osvojit si praktické dovednosti při zacházení s přírodou a uplatňovat je v každodenním životě • uplatňovat principy udržitelného způsobu života v občanském a pracovním jednání (odpovědně a ekonomicky nakládat s přírodními zdroji a odpady, minimalizovat negativní vlivy na životní prostředí)

Vzdělávací cíle dle Metodického pokynu EVVO a Škola pro udržitelný život Kompetence občanské: • znát z vlastní zkušenosti přírodní a kulturní hodnoty ve svém okolí, chápat příčiny a následky jejich poškozování, rozumět jedinečnosti svého regionu a jeho potřebám, • uvažovat v souvislostech, vnímat závislost rozvoje lidské společnosti na přírodě a na stavu životního prostředí, porozumět zákonitostem biosféry, ekonomické, sociální a ekologické provázanosti světa, problémům životního prostředí z globálního i lokálního hlediska a jejich příčinám, • orientovat se ve vývoji vztahu člověka a přírody a poučit se z problémů životního prostředí od minulosti až po současnost a v tomto kontextu pak uvažovat o budoucnosti, • odpovědně jednat vůči přírodě a prostředí v každodenním životě a aktivně a kvalifikovaně se účastnit ochrany životního prostředí včetně zapojení do souvisejících veřejných diskusí a rozhodovacích procesů o využívání krajiny, • projevovat pokoru, úctu k životu ve všech jeho formách a k hodnotám, které neumí vytvořit člověk, oceňovat svébytnou hodnotu a krásu přírody a krajiny, vnímat a být schopen hodnotit různé postoje k postavení člověka v přírodě a k chování člověka vůči přírodě.

Mezipředmětové vztahy, průřezová témata a Škola pro udržitelný život RVP - průřezová témata vycházející z “aktuálních problémů současného (a budoucího!) světa“: !!! Environmentální výchova !!! Výchova demokratického občana Osobnostní a sociální výchova Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Multikulturní výchova (vede k poznání a uvědomění vlastní kulturní identity, tradic a hodnot, rozvíjí spolupráci s jinými lidmi, bez ohledu na jejich kulturní, sociální, náboženskou, generační příslušnost) Mediální výchova

Mezipředmětové vztahy, průřezová témata a škola pro udržitelný život Evropská strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj: „Klíčová témata udržitelného rozvoje zahrnují mimo jiné: zmírňování bídy, občanství, mír, etiku, odpovědnost v lokálních a globálních souvislostech, demokracii a řízení, spravedlnost, bezpečnost, lidská práva, zdraví, rovnost pohlaví, kulturní rozmanitost, rozvoj venkova a měst, ekonomiku, vzorce produkce a spotřeby, firemní odpovědnost, ochranu životního prostředí, hospodaření s přírodními zdroji a biologickou a krajinnou rozmanitost.“ „Řešení tak různorodých témat ve VUR vyžaduje holistický přístup.“

Projekt a projektová výuka Co je (a co není) „projekt“ a „projektová výuka“?: Projekt má konkrétní praktický cíl reagující na skutečnou potřebu/problém Projektová výuka je postavena na řešení komplexního úkolu, spjatého s životní realitou, který je potřeba řešit teoretickou i praktickou činností. Žák se úkolem identifikuje a přebírá za něj zodpovědnost, výsledné žádoucí výstupy je schopen na základě získaných zkušeností obhájit. Zásadní momenty „proejktové výuky“: - cíl reagující na skutečnou potřebu/problém - postavení učitele a žáka: Učitel má roli partnera (poradce,~facilitátora), který při procesu pomáhá a radí, hlavní aktivita zůstává na žákovi samotném – volí téma, které chce zpracovávat, vyhledává informace a učí se je zpracovávat, hledat souvislosti, překonávat překážky, spolupracovat a komunikovat. Vlastními postupy tak přirozeným způsobem dochází k cíli, prožívá svou vlastní, skutečnou roli.

Projektová výuka Další rysy projektové výuky: orientace na reálné problémy, na život, kontakt s okolím, propojení života školy s životem okolním společná, týmová práce - žák se učí umění diskuze a formulovat své názory možnost učit se z omylů i ze správných kroků celým procesem se žák připravuje na řešení problémů v praxi a učí se s nimi efektivně pracovat

Projektová výuka → cílená, promyšlená a organizovaná → intelektuální (teoretická) i praktická → tvořivá, reaguje na změny v průběhu projektu → komplexně ovlivňuje a rozvíjí žákovu osobnost → vyžaduje od žáka převzetí odpovědnosti za vlastní učení, samostatnost a aktivitu → je především „záležitostí“ dětí, pedagog vystupuje především v roli konzultanta, partnera → nabízí celistvé poznání, zkoumá problém z různých úhlů pohledu → má praktické zaměření a směřuje k upotřebení v životě → důležitý je výsledný produkt (posiluje smysl učení) i proces (a jeho zazanmenávání/dokumentace) → založena na týmové spolupráci dětí → propojuje život školy se životem obce, širší společnosti

Projektová výuka Praktické tipy: Nechat žáky průběžně dokumentovat (zapisovat, fotit, natáčet…) fáze projektu - viditelné postupy jsou motivační a lze snadněji předejít tomu, že na některý krok zapomeneme Žádat žáky, aby si dělali záznamy - zejména u dlouhodobějších projektů (po jednotlivcích nebo po celá skupina) Dokumentace viditelná a přístupná (např. arch balicího papíru na stěně, nástěnka) Prezentovat dílčí výstupy projektu (přehlednost) Po každé etapě udělat krátkou reflexi a hodnocení (zvýší efektivitu učení) Dělba rolí, tým si může určit různé funkce – např. dokumentaristy pro fotografie, videa a pro následné zpracování prezentace)

Místně zakotvené učení Vznik na pomezí ekologické výchovy a komunitního rozvoje (a ochrany přírody) – viz: David Sobel (2005): Místně zakotvené učení – spojení třídy a obce Příručka „Učíme se dobře rozhodovat pro budoucnost“ Ekologická výchova vázaná na místo se zdůrazněním vazby na sociální a ekonomická témata ( ~ vzdělávání pro udržitelný rozvoj) Buduje a využívá silný vztah lidí k obci Cíl: dosáhnout ekologické a kulturní gramotnosti + připravit na zodpovědnou správu obce Účastníky nejsou jen žáci/studenti Příklady jiných přístupů: Globální výchova, Výchova o Zemi, „Badatelství“ v terénu…

Místně zakotvené učení …pojetí vzdělávání, které využívá všech aspektů místního prostředí (včetně kulturních, historických a sociopolitických souvislostí a přírodního i antropogenního prostředí jako jednotícího kontextu pro výuku …klade důraz na zapojení veřejnosti v tzv. servisních projektech, které mají praktický význam pro místní školu a obec

Místně zakotvené učení Lze využít kdekoli, pro kohokoli – propojuje proces učení s konkrétním místem Buduje sociální kapitál Posiluje vazbu k místu, zlepšuje znalosti o místě a rozvíjí kompetence potřebné ke správné péči o místo Podporuje vývoj místních partnerství

Místně zakotvené učení Vazba na místní téma, realitu, priority obce – přispívá k lepšímu životu v obci Staví na blízkém vztahu lidí k místu, kde žijí Vícegenerační, multikulturní, partnerské, mezioborové Projektový charakter – prostor pro zkoumání, bádání, samostatné kritické myšlení, zaměření na žáky Propojení se sociálních, environmentálních a ekonomických témat Učení je spojeno s akcí, konkrétním činem, výsledkem (servisní projekty) Žáci se zapojují do veřejného života obce

Místně zakotvené učení - přínosy pro výuku posiluje vazbu žáků k místu zlepšuje studijní výsledky žáků pomáhá žákům, aby se naučili pečovat o svět na základě poznání místa, kde žijí, a vyvíjením činnosti na vlastním území, ve vlastních obcích - nejdůležitějším výsledkem z dlouhodobého hlediska je celoživotní ekologická gramotnost žáků a pocit odpovědnosti za veřejné prostory v obci Rozvoj kompetencí cestou místně zakotveného učení: schopnost analyzovat a sdělovat informace potřebné k tvůrčímu řešení problémů schopnost vyvolávat a řídit efektivní diskusi efektivní naslouchání (naslouchání odlišným názorům) schopnost kritického myšlení vytváření konsensu skupinové stanovování cílů a řešení problémů V průběhu učení se veřejné prostory a obec stávají efektivním učebním prostorem pro výuku dovedností potřebných pro život v demokratické společnosti

Místně zakotvené učení - další přínosy pro žáky, učitele, školy Roste zapojení a zaujetí žáků Povzbuzení učitelů, lepší udržitelnost Proměna školní kultury Posílení pozice školy v obci, vytváří živé a činorodé partnerství mezi školou a obcí Snadnější získávání zdrojů pro školu

Místně zakotvené učení - přínosy pro obec a další partnery Roste sociální kapitál v obci Vznik a zrání partnerských vztahů Zlepšení kvality žiovtního prostředí Řešení konkrétních problémů/priorit obce, roste vitalita obce Lepší zapojení veřejnosti do péče o místo Realizace konkrétních praktických projektů Posiluje environmentální, sociální a ekonomickou vitalitu obce Projekty místně zakotveného učení pomáhají prolomit bariéry mezi ochranou přírody (např. správami chráněných území a lidmi.

Místně zakotvené učení - vznik dobrého programu vyžaduje čas, vytrvalost, tvůrčí přístup Začněte v malém Budování vztahů, budování partnerství Plánujte předem, včas zapojte partnery Zapojte žáky i kolegy Zaměřte se na splnění vzdělávacích standardů – očekávaných výstupů jednotlivých stupňů Hledejte propojení mezi jednotlivými předměty Důležité nejsou jen výsledky, ale i proces Společné hodnocení Vzdělávejte se

Škola pro udržitelný život „Škola pro udržitelný život“ - otázky, které řeší školy zapojené v programu, a co se při nich učí: NÁHLED DO PROBLÉMŮ OBCE: Jaké problémy naši obec/školu trápí? DEMOKRATICKÉ PROCESY, KOMUNIKACE, TÝMOVÁ PRÁCE: Jak se dohodnout, co budeme řešit? Jak se zapojí žáci, učitelé, další partneři? Jaký bude vliv na zapojování veřejnosti?

Škola pro udržitelný život „Škola pro udržitelný život“ - otázky, které řeší školy zapojené v programu, a co se při nich učí: PARTNERSTVÍ, MEZISEKTOROVÁ SPOLUPRÁCE: S čím může pomoci veřejná správa, podnikatelé, neziskové organizace? PRÁCE S INFORMACEMI: Co všechno se ví o komunitě, o problému, o možnostech jeho řešení? Kde to vyhledat? Co z toho je důležité?

Škola pro udržitelný život „Škola pro udržitelný život“ - otázky, které řeší školy zapojené v programu, a co se při nich učí: ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, PLÁNOVÁNÍ: Jaký cíl bude mít náš projekt? Jaké budou měřitelné výstupy projektu, jak se bude vyhodnocovat jeho úspěšnost (množství zapojených osob, realizované úspory apod.). Jaké činnosti a v jakém pořadí budou probíhat (harmonogram)?

Škola pro udržitelný život „Škola pro udržitelný život“ - otázky, které řeší školy zapojené v programu, a co se při nich učí: PRAKTICKÉ ČINNOSTI, PRACOVNÍ DOVEDNOSTI: Jaké práce bude potřebné v rámci projektu uskutečnit, kdo je bude dělat? PRÁCE S MÉDII, PR: Jak informovat co nejvíce lidí o projektu a zapojit je do jeho řešení (žáci, učitelé, rodiče, podnikatelé, samospráva, neziskové organizace)?

Škola pro udržitelný život „Škola pro udržitelný život“ - otázky, které řeší školy zapojené v programu, a co se při nich učí: EKONOMIKA: Jaké budou třeba prostředky a kde je zajistíme? ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ: Jaká konkrétní změna nastane díky realizaci projektu? Jaký bude mít projekt přínos pro životní prostředí v obci? SPOLEČNOST, SOCIÁLNÍ OTÁZKY: Čím bude projekt přínosný pro místní lidi, komunitu? Na kolik lidí bude mít projekt dopad?