PERUN Péče Rozvoj a Uplatnění Nadání Návrh systémových opatření a verifikace základních prvků národního systému provyhledávání, rozvoj a uplatnění nadaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Kariérové poradenství
Systém péče o nadané a talentované jedince v ČR
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
NÁVRH ZMĚN KONCEPCE ZÁKLADNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRAHA 2012
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Hodnocení škol a školských zařízení
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Středisko integrace menšin Opava Husova
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Časté otázky související se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
vlastní hodnocení školy
Minimální preventivní program školy
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Individuální vzdělávací plán
Školský zákon Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání ( )
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť a Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová.
MAP – Místní akční plán ORP RK
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Organizace předškolního vzdělávání
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Základní vzdělávání a další …
Bc. Magdalena Zábranská
Liberecký inspektorát ČŠI
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
9. Tvorba individuálního plánu
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Statutární město Ostrava
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Při technické univerzitě v Liberci
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

PERUN Péče Rozvoj a Uplatnění Nadání Návrh systémových opatření a verifikace základních prvků národního systému provyhledávání, rozvoj a uplatnění nadaných v přírodních a technických vědách

Situace a východiska Stávající situace: Školy Zájmové vzdělávání a mimoškolní (SVČ, soutěže, aktivity NNO) Legislativa (Zákon, RVP …. Nástroj IVP) Výzvy: Zjištění školní inspekce Interpretace výsledků PISA Chápání nadání ve vzdělávání a ve společnosti, význam nadaných Charakteristiky a projevy nadaných Možnosti vyhledávání a rozvoje nadaných Požadavky na systém péče (otevřenost, souvislost, diferenciace, individualizace, pestrost, … náklady) Konkrétní příležitosti, aktivity pro žáky, pro pedagogické pracovníky, organizátory „Kdo, co, jak, … kde na to vezme.“

Situace a systém Hlavní aktéři systému péče o nadané Rodiče Školy (MŠ, ZŠ, SŠ) SVČ VŠ Zaměstnavatelé Instituce veřejné a státní správy NNO Šetření mezi aktéry (r. 2008) Gymnázia ….

Gymnázia v systému Klíčový článek řetězce pro akademicky nadané mezi ZŠ a VŠ, ale „zajímavé“ i pro Zaměstnavatele Možnosti podpory a péče na škole obecně: Segregace - integrace Opatření-aktivity ve výuce (třídě) Opatření-aktivity ve škole (včetně extrakuriklárních) Kontinuum služeb pro nadané (ale i pro učitele, pro školu) Co vlastními silami? Co ve spolupráci a s kým? Co od dodavatele (koho), jak hlídat kvalitu?

Co je k dispozici Nabídka: Soutěže Olympiády, SOČ … + Program Excelence SŠ soutěže nejsou pro všechny nadané Nesoutěžní aktivity Korespondenční semináře, tábory, akce VŠ, AV ČR … Talnet …. Zahraniční nabídky Poptávka po: Akcích, které řeší daný problém jiných (v systému pod, vedle, nad) Zkušenostech, ověřených postupech Kapacitách (prostory, experti, vzdělávání, spolupracovníci.. „míst“ pro žáky) Nadaných žácích (?)

Otázky pro Vás - příležitosti Podle podmínek Vaší školy (ze zákona „školy vytvářejí podmínky pro rozvoj nadání dětí, žáků a studentů“) Co je pro Vás optimální a perspektivní řešení? Jaký přístup? Které typy aktivity nebo konkrétní akce, projekty jsou pro Vás vhodné? Síť podpory nadání SIPON od ledna 2014 Projekty zaměřené na „prostupnost“ stupňů vzdělávání v určitém oboru?

Děkuji za pozornost! Stanislav Zelenda

„Školský zákon“ Podle podmínek Vaší školy (ze zákona je povinnost vytvářet podmínky pro rozvoj nadání dětí, žáků a studentů § 17 Vzdělávání nadaných dětí, žáků a studentů (1) Školy a školská zařízení vytvářejí podmínky pro rozvoj nadání dětí, žáků a studentů. (2) K rozvoji nadání dětí, žáků a studentů lze uskutečňovat rozšířenou výuku některých předmětů nebo skupin předmětů. Třídám se sportovním zaměřením nebo žákům a studentům vykonávajícím sportovní přípravu může ředitel školy odlišně upravit organizaci vzdělávání. (3) Ředitel školy může mimořádně nadaného nezletilého žáka na žádost osoby, která je v souladu se zvláštním právním předpisem12) nebo s rozhodnutím soudu oprávněna jednat za dítě nebo nezletilého žáka (dále jen „zákonný zástupce“), a mimořádně nadaného zletilého žáka nebo studenta na jeho žádost přeřadit do vyššího ročníku bez absolvování předchozího ročníku. Součástí žádosti žáka, který plní povinnou školní docházku, je vyjádření školského poradenského zařízení a registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost. Podmínkou přeřazení je vykonání zkoušek z učiva nebo části učiva ročníku, který žák nebo student ne- bude absolvovat. Obsah a rozsah zkoušek stanoví ředitel školy.

Individuální vzdělávací plán § 18 Individuální vzdělávací plán Ředitel školy může s písemným doporučením školského poradenského zařízení povolit nezletilému žákovi se speciálními vzdělávacími potřebami nebo s mimořádným nadáním na žádost jeho zákonného zástupce a zletilému žákovi nebo studentovi se speciálními vzdělávacími potřebami nebo s mimořádným nadáním na jeho žádost vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu. Ve středním vzdělávání nebo vyšším odborném vzdělávání může ředitel školy povolit vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu i z jiných závažných důvodů. § 19 Ministerstvo stanoví prováděcím právním předpisem pravidla a náležitosti zjišťování vzdělávacích potřeb dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů nadaných a úpravu organizace, přijímání, průběhu a ukončování vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a nadaných, náležitosti individuálního vzdělávacího plánu a podmínky pro přeřazování do vyššího ročníku.

Konkrétní moduly Psychodiagnostika nadání pro psychology Psychodiagnostika nadání pro učitele Metody pedagogické diagnostiky NŽ Využití úloh pro identifikaci nadání Učitel a péče o NŽ Nadaný žák v běžné třídě IVP - pro NŽ Využití her při výuce ve třídě s NŽ Projektová výuka s NŽ Badatelsky orientovaná výuka pro NŽ Volnočasové příležitosti pro NŽ AO (astronomie pro NŽ) BO (biologie pro NŽ) FO (fyzika pro NŽ) GO (geografie pro NŽ) CHO (chemie pro NŽ) TMF – využití týmové fyzikální soutěže pro práci s NŽ Hry a šifrování pro NŽ Kurz pro garanty TBA pro NŽ Motivace NŽ Seberozvoj - kurz pro učitele NŽ

Síť pro zvídavé a nadané let fyzika chemie biologie matematika geografie T-kurzy T-exkurze T-expedice talnet.cz

Děkuji za pozornost Za PERUN: Stanislav Zelenda