ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
subjektivně zabarvený
©c.zuk ©c.zuk Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
1. TVORBA STUDIJNÍHO ZAMĚŘENÍ Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího zaměření popsaného v RVP ZUV Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek Studijní.
Základní umělecká škola Sologubova 9/A, Ostrava – Zábřeh, příspěvková organizace Studijní zaměření: Výtvarný obor Návrh textu ŠVP.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Taneční a pohybová výchova
a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
subjektivně zabarvený
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění
Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý
Výtvarné setkání v MŠ II.
Výtvarné umění.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Body art - ruce Název školy
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 11 Vesmírné cesty Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 9) Možnosti využití.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Průřezová témata.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Graffiti Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Teplé a studené barvy Název školy
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
GEOMETRICKÉ TVARY A BARVY V LOGICKÝCH ŘADÁCH
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Malba Martina Lietavcová.
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Domaluj druhou polovinu
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba Eva Kopřivová

Tvorba ŠVP dává pedagogům příležitost: - Vytvořit nový styl práce - Uplatnit poznatky z praxe - Formulovat vlastní názory - Společně hledat cesty ke zlepšení výuky Učitelé - nositelé změn ŠVP - Šance utvářet školu zajímavější a přitažlivější pro žáky a jejich rodiče - Dává možnost profilovat školu podle potřeb i zájmů žáků a požadavků jejich rodičů - Je vytvořen na základě RVP, jeho výsledná podoba je plně v kompetenci ředitele školy - Vlastní ŠVP udává podmínky pro realizaci vzdělávacího procesu a pro utváření klíčových kompetencí žáků

ANALÝZA OČEKÁVANÝCH VÝSTUPŮ

1.a 2. ročník Žák - získává kladný vztah k materiálům a nástrojům a osvojuje si základní výtvarné techniky, rozpoznává a porovnává prvky obrazného vyjádření (linie, barvy, tvary, objemy) - v plošné i prostorové tvorbě umí uplatňovat a kombinovat linie a tvary, rozeznává základní tvary. 3. a 4. ročník Žák - volí vhodné prostředky k vyjádření prožitků, v tvorbě umí využít vlastní zkušenost a vnímá prostředí kolem sebe, vnímá objem, plochu a prostor. - samostatně si vybírá z nabídnutých materiálů a technik.

5. a 6. ročník Žák - vytváří si pozitivní postoj k uměleckým dílům, bezpečně používá nástroje a ma-teriály pro vlastní tvorbu. - používá fotografie, video, počítač nebo grafiku 7. ročník Žák - rozpoznává základní znaky uměleckých slohů, dovede vyjádřit své prožitky a pocity prostřednictvím díla - formuluje a obhajuje vlastní názory - ovládá základní techniky kresby, malby a grafiky

OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 4. ROČNÍKU II. STUPNĚ

Žák - podílí se na týmové spolupráci, respektuje různé názory, je schopen obhájit vlastní postup - samostatně tvoří a ovládá způsoby výtvarného myšlení - prezentuje své práce (výstavy, přehlídky) - rozpozná výtvarnou terminologii, experimentuje a zkoumá podoby světa z různých úhlů pohledů a rovin - využívá moderní technologii

UČEBNÍ OSNOVY

Obsah učebních osnov 1. Stupeň - seznamování se s technikami - vyjádření výtvarného myšlení a cítění - osvojování zkušeností, které dětem dovolují vyjádřit se dle vlastních představ 2. Stupeň - zvládnutí poznatků, s nimiž žáci tvůrčím způsobem zacházejí = výtvarné zrání

Plošná tvorba 1.- 3. ročník - barevný svět kolem nás, barvy, které známe - linie, plochy, tvary – kde jsou kolem, kombinace a proměny linií, úvahy o linii - výtvarný přepis skutečností, vyhledávání námětů, výstižné vyjádření podoby - výtvarný přepis grafiky – grafické hry - hry a experimenty s materiály a nástroji – zkoumání materiálu, haptické vnímá-ní struktury (výtvarný přepis, např.: frotáž) 4 - 7. ročník - výtvarné komponování – vztah linie a formátu, uplatnění výrazového jazyka linií - barevné komponování – barevné vyjádření pocitů, duševních stavů - variabilní přístupy ke grafice

Prostorová tvorba 1 - 3. ročník - haptický zážitek žáka, první kontakty s hmotou, zkoumání vlastností materiálu, hry s materiály a nástroji 4. – 7. ročník - modelování podle skutečnosti - keramická tvorba a tvarování materiálu - prostorové konstruování z daných prvků - spojování různých materiálů

Objektová a akční tvorba 1. – 3 Objektová a akční tvorba 1. – 3. ročník - výtvarné hry, podněty na zrak, chuť - vnímání, barev, povrchů, vůně, plynutí času - uplatňuje se při motivaci žáků, při vstupu do výtvarné řady či projektu - stopy ve sněhu, v písku, záznam pohybu 4. – 7. ročník - proměna vlastní identity (body art, masky) - dokumentace výtvarných akcí - vytváření výtvarných řad a projektů

Výtvarná kultura Je přítomna v celém výtvarném procesu, rozvíjí vztah k umění v jeho různých podobách. PVV + 1.stupeň – galerijní animace 6. – 7. ročník – hledání srozumitelnosti uměleckého díla, hledání role umění v denním životě

ČASOVÁ DOTACE 1 2 3 4 5 6 7

TÝDENNÍ HODINOVÁ DOTACE Stupeň 2. stupeň 22 hodin 10 hodin Výtvarné vyjadřování Výtvarná kultura

KONEC