Věta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Digitální učební materiál
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Digitální učební materiál
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Druhy vět VY_32_INOVACE_06 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty podle postoje mluvčího
Věty podle postoje mluvčího
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ČÁSTICE Mgr. Michal Oblouk.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – věty podle modality
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
Český jazyk – 7. ročník. Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy 7, SPN, Praha E.
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.12.  Zopakovat základní skladebné dvojice.  Rozlišit věty dvojčlenné i s nevyjádřeným podmětem od vět jednočlenných.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY V ymysli k obrázkům věty,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty.
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Druhy vět Věty podle funkce
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
RISKUJ!.
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
VY_12_INOVACE_Rů_I_30 Větný ekvivalent Název projektu: OP VK
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Druhy přísudku Skladba věty.
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

Věta

Skladba (syntax) Jazykovědná disciplína Zabývá se tvořením vět a souvětí, jejich strukturou a využíváním v komunikaci Př. skladby v učivu ZŠ: → větné členy, věta hlavní, poměry mezi větami hlavními, věta vedlejší, druhy vět vedlejších…

Věta versus souvětí Skládá se z mluvnicky a významově uspořádaných slov Jejím základem je přísudek Věta jednoduchá vyjadřuje jednu myšlenku, obsahuje jeden přísudek. Souvětí se skládá ze dvou či více myšlenek, obsahuje 2 a více přísudků

Věty dle postoje mluvčího Dle postoje mluvčího dělíme věty na oznamovací, rozkazovací, tázací, přací a zvolací. NEPLEŤME SI TYTO VĚTY SE SLOVESNÝM ZPŮSOBEM (oznamovací, rozkazovací, podmiňovací)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Věty dle postoje mluvčího Věta oznamovací → podává oznámení, tvrzení →melodie klesavá → na konci píšeme tečku →přísudek může být tvaru oznamovacího či podmiňovacího způsobu Uplynulo deset let. Kdybych to věděl, na nic bych nečekal.

Věty dle postoje mluvčího Věta rozkazovací → rozkaz, zákaz, výzvu, vybídnutí k pomoci → melodie klesavá → na konci píšeme tečku či vykřičník → přísudek ve tvaru rozkazovacího či infinitivu Začněte se už konečně učit. Zavírat!

Věty dle postoje mluvčího Věta tázací → vyjadřuje otázku zjišťovací (odpověď ano/ne) nebo doplňovací (otevřená odpověď) → melodie ne konci klesavá nebo před koncem zvýšená → na konci píšeme otazník Dostal jsi mou zprávu včas? (otázka zjišťovací) O čem jste mluvili? (otázka doplňovací)

Věty dle postoje mluvčího Věta přací →přání → nejčastěji začíná částicemi kéž, nechť, ať → na konci píšeme vykřičník, méně často tečku Kéž bych už měla přijímací zkoušky za sebou! Ať už je léto.

Věty de postoje mluvčího Věta zvolací → vyjadřuje radost, zármutek, podiv, opovržení, hrůzu apod. → bývá pronesena se silným citovým zabarvením → před touto větou bývají často zvolací částice či citoslovce → na konci píšeme vykřičník Ach, to je zde krásně! Co tě to jen napadlo!

Věty dle členitosti Věty můžeme dle existence či absence jednoho ze základních větných členů rozdělit na dvojčlenné, jednočlenné a větné ekvivalenty Věta dvojčlenná = ve větě je obsažen podmět i přísudek Přijímací zkoušky se blíží. Dobře se připravil. (on)

Věty dle členitosti Věta jednočlenná = neobsahuje podmět, pouze část přísudkovou. Označují často přírodní jevy nebo tělesné a duševní stavy lidí. Prší. Stmívá se. Zahřmělo. Bolí mě v zádech. Stýská se mi. Kručí mi v břiše. Spí se mi dobře.

Věty dle členitosti Větný ekvivalent (věta jednočlenná neslovesná) = neobsahuje přísudek , základem je infinitiv nebo jiný slovní druh →infinitiv : Mlčet! → podstatné jméno: Krása! → přídavné jméno: Jak podivné! → příslovce: Skvěle! → částice: To snad ne! →citoslovce: Hurá!