MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP 0080 - Podpora Romů v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SAFE. SAFE - Systém evidence a ohodnocení dobrovolnické práce jako nástroje zvýšení transparentnosti a efektivity hospodaření v NNO Cíle projektu SAFE.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
ECVET v Programu celoživotního učení
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Monitoring dalšího vzdělávání
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Základní principy a Akce Iniciativy Společenství EQUAL Denisa Faltová a Alexandra Dubová Národní kancelář EQUAL.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Praktické rady a zkušenosti jak vytvořit RP, jak připravit program RP Eva Bosáková Národní kancelář EQUAL.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
P. P Projekt z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z Evropského sociálního fondu. Příjemce dotace: Zdravotnické zařízení městské části Praha.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
DOBRÉ PRAXE ÚŘADŮ PRÁCE VYBRANÝCH ZEMÍ EU
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
REGIONÁLNÍ PARTNERSTVÍ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Závěrečná konference projektu
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Transkript prezentace:

MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze

ZÁKLADNÍ INFORMACE O PRODUKTU Mezinárodní srovnávací studie je hlavním výstupem aktivit RP Podpora Romů v Praze studie byla vytvořena týmem českých expertů a vychází ze zkušeností získaných během realizace projektu a ze spolupráce s mezinárodními partnery ze Slovinska a Portugalska studie obsahuje inovativní a komplexní model vzdělávání a zaměstnávání Romů studie je v současné době dostupná na v PDF anglické verzi tištěná verze studie je plánována na červen 2008

CÍLOVÉ SKUPINY A UŽIVATELÉ PRODUKTU Cílová skupina: Romové všech věkových kategorií v ČR, Portugalsku, Slovinsku, případně dalších evropských zemích Uživatelé produktu: příslušníci romské komunity nevládní neziskové organizace pracující s Romy mezinárodní neziskové organizace pracující s Romy vzdělávací organizace Úřady práce v jednotlivých zemích městské úřady v jednotlivých zemích ministerstva, poradní orgány vlády, vlády jednotlivých zemí, politické strany atd.

CÍL PRODUKTU Hlavním cílem produktu je definovat a předat systémový a inovační model celoživotního vzdělávání, vzrůstu kvalifikace, získávání dovedností a zaměstnávání příslušníků romské minority na trhu práce v jednotlivých zemích

POPIS PRODUKTU Obsah studie: 1. kapitola “Situace Romů v České republice, Portugalsku a Slovinsku” - krátka analýza současné situace v každém z partnerských států, kterou v každé zemi připravili expeti zabývající se vzděláváním a zaměstnáváním Romů 2. kapitola “Národní projekty nadnárodního partnerství pro spolupráci Vzdělávání a zaměstnávání Romů” - popis průběhu aktivit na národní úrovni a zhodnocení jejich dopadu během projektu (best practices, ale i negativní aspekty) 3. Kapitola “Závěry a doporučení z národních projektů a mezinárodního partnerství” - komplexní závěry a doporučení při řešení problematiky zaměstnávání Romů, který bude využitelný nejen v zemích zapojených do projektu, ale také v ostatních zemích EU

PŘÍNOS PRODUKTU Na základě analýzy současné situace v jednotlivých státech se ukázala nezbytnost vytvoření systému v oblasti vzdělávání a zaměstnávání Romů do tvorby produktu byli a jsou zapojeni partneři s dlouhodobými zkušenostmi s touto tématikou důležitým přínosem je mezinárodní spolupráce, která umožnila získat informace a zkušenosti od zahraničních organizací dosud neexistuje obdobný model obsahující komparativní analýzy a komplexní model řešení problematiky, jedná se o inovativní produkt základem produktu jsou samotné výstupy jednotlivých aktivit, které byly v projektu zrealizovány a přináší tak cenné informace z praxe pokud relevantní instituce a organizace projeví zájem, má produkt potenciál změnit situaci na národní, případně i evropské úrovni

BEST PRACTICES systematická úzká spolupráce na mezinárodní úrovni - studie vznikala v rámci vzájemného dialogu mezi českými experty a zástupci projektů v jednotlivých zemích nadnárodní partnerství prostřednictvím produktu prokázalo schopnost efektivně spolupracovat na mezinárodní úrovni, navzájem se obohacovat a dospět k jednotnému souhlasu k finálnímu produktu

RIZIKA A SLABÉ STRÁNKY PRODUKTU Mezinárodní partneři končí s realizací projektu dříve, v PDF verzi produktu budou proto uvedeny informace vážící se k ukončenému projektu portugalského partnera a informace k českému a slovinskému projektu, které však běží dále. Finálním výstupem bude proto až tištěná verze (červen 2008). V rámci přípravy produktu se ukázala obtížnost porovnávání některých oblastí v jednotlivých zemích (např.rozlišné systémy školství atd.)

MAINSTREAMING základním prvkem mainstreamingové strategie je právě produkt Mezinárodní srovnávací studie s inovativním modelem vzdělávání a zaměstnávání Romů studie bude předána osobám a institucím odpovídajícím za tvorbu politiky v dané oblasti na lokální, regionální, národní a mezinárodní úrovni partneři RP se budou snažit o implementaci produktu v ČR a prostřednictvím mezinárodního partnerství také na úrovni EU produkt bude prezentován např.zástupcům politických stran a zástupcům měst předávání modelu bude pokračovat v Akci 3 a to na regionální úrovni formou workshopů, kulatých stolů a seminářů (projekt 416)

DĚKUJEME ZA POZORNOST Občanské sdružení SLOVO 21 Francouzská Praha 2 Tel: Fax: Více informací o projektu EQUAL na