Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Advertisements

Návrhy usnesení Členská schůze občanského sdružení MAESTRO CLUB Kolovraty dne
Návrh rozpočtu vlastního hl. m. Prahy na rok 2012 Dotační vztahy k MČ HMP 2012 Rozpočtový výhled do roku 2017 V Praze
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Návrhy usnesení Členská schůze občanského sdružení MAESTRO CLUB Kolovraty dne
Členské příspěvky 2005 – 2010 Analýza struktury členské základny, výše členských poplatků a dopad na rozpočet ČSA.
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
11 Základní data návrhu rozpočtu vlastního hl. m. Prahy na rok 2011 doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. primátor hl. m. Prahy Praha
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
ČLENSKÁ SCHŮZE 2006 ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE za období
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Usnesení Představenstva AutoSAP ze dne Představenstvo bere na vědomí základní výsledky hospodaření AutoSAP za rok.
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
ČLENSKÁ SCHŮZE Návrhy usnesení Návrhy usnesení Usnesení č. 07/12/08-1: „Členská schůze volí pro zápis z členské schůze zapisovatelem.
ČLENSKÁ SCHŮZE Návrhy usnesení Usnesení – bod 1. Usnesení č. 30/11/14-1: „Členská schůze volí pro zápis z členské schůze zapisovatelem.
Návrhy usnesení Členská schůze sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty Restaurace u Boudů
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Předsednictvo Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Shromáždění delegátů 2015 Projednání úvěrů na opravy bytových domů Pavel Hranáč Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23,
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Tisková konference ČMKOS
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Životní cyklus organizace
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Tisková konference ČMKOS
Bod č. 7: Částečné zrušení usnesení přijatého na 19
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Financování silnic II. a III. třídy
Transkript prezentace:

Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost

Současná situace Činnost VOS je od jeho založení financována schodkovými rozpočty, protože členské příspěvky a další drobné příjmy nestačily krýt minimalizované výdaje Sjezdu VOS je standardně předkládán maximálně úsporný návrh rozpočtu s plánovaným schodkem. Sjezd jej pak schválí s tím, že schodek bude kryt z finančního jmění VOS.

Současná situace Toto jmění se postupně tenčí, v současné době zbývají pouze podílové listy PT v hodnotě cca 6 mil. Kč. Pod tlakem ubývajících zdrojů sjezdy mírně a nedostatečně zvyšují příspěvky ZO. Současně výrazně klesá počet členů.

Současná situace

Struktura úhrady rozpočtových výdajů v roce 2004 Členské příspěvky ZO 53 % Jiné příjmy 17 % Rozpočtový schodek 30 % Při tomto tempu čerpání finančního jmění VOS hrozí svazu ekonomický kolaps. Existence svazu je zajištěna vzhledem k poklesu členů maximálně na 10 let !

Vycházíme samozřejmě z toho, že chceme a potřebujeme, aby na vysokých školách působily akceschopné, vlivné a respektované odbory. Servis poskytovaný členům takovým odborovým svazem nemůže být úplně levnou záležitostí. Pro zachování svazu musíme opravit ekonomickou politiku svazu a to rychle. Rok zaváhání znamená při současných parametrech rozpočtu zkrácení existence VOS prakticky o jeden rok.

Dostupné možnosti Pro dlouhodobé udržení činnosti svazu máme v podstatě dvě možnosti: Pokračování současné ekonomické politiky Její zásadní a rychlá změna

Pokračování současné ekonomické politiky Maximálně šetrný provoz VOS při „nebolestivém“ zvyšování příspěvků ZO: Největší možný zdroj úspor: vystoupení z ČMKOS (příspěvek na činnost ČMKOS je větší než 30 % výdajů a roste) Důsledky: VOS ztratí mocnou oporu a podporu, nebude mít přístup k ovlivňování pracovního a sociálního zákonodárství,

Pokračování současné ekonomické politiky Možné úspory ve vlastních výdajích výboru (schůzová činnost, zabezpečení provozu sekretariátu, odměny funkcionářů) nemohou být podle zkušeností řady výborů VOS rozhodující. Čerpáním finančního jmění svaz likviduje finanční rezervu pro krizové situace. Závěr: Tato politika nemá dlouhodobou perspektivu, pouze oddálí vyčerpání rezerv. Výbor nemůže v žádném případě tuto cestu doporučit

Zásadní a rychlá změna ekonomické politiky svazu: Převážnou většinu výdajů VOS pokrývat průběžně členskými příspěvky a ostatními příjmy svazu. Finanční jmění VOS používat jako rezervu pro nenadále situace a ke krytí minimálních rozpočtových schodků.Doporučte jednu nebo více strategií. Další graf ukáže, jak vysoké by musely být v takovém případě příspěvky pro následující modelovou situaci: Počet členů : Kč Ostatní příjmy Kč Výdaje VOS Kč

MODELOVÁ SITUACE Graf ukazuje, že pro zajištění průběžného financování by byl nezbytný příspěvek ZO ve výši 220 Kč.

Výbor VOS proto navrhuje jako základ nové ekonomické politiky svazu tyto principy: Pro zabezpečení průběžného financování své činnosti vypracuje zvolený výbor VOS standardní vyrovnaný rozpočet pro tříleté období a určí na toto období výši nezbytného příspěvku ZO. Standardní rozpočet včetně výše příspěvku ZO pro dané období schválí příslušný sjezd. Rozpočet může být na základě požadavků výboru sjezdem pro jednotlivé roky upraven pouze v nezbytně nutné míře. Vzniklé rozpočtové schodky budou hrazeny z finančního jmění VOS. Výbor VOS navrhuje jako vhodnou výši příspěvku pro první období 220 Kč.

Výbor VOS je si vědom toho, že Návrh znamená velký zásah do ekonomické politiky řady ZO a že jej není možno projednat na sjezdu bez předchozího projednání a vysvětlení členům ZO. Výbor VOS je však přesvědčen o tom, že funkcionáři ZO budou umět přesvědčit své členy o nezbytnosti zásadní a rychlé změny ekonomické politiky svazu pro jeho přežití.

Výbor navrhuje 15. sjezdu toto usnesení: Sjezd ukládá výborům ZO, aby Návrh projednaly a podaly k němu připomínky do , aby mohl být dopracován a předložen 16. sjezdu ke schválení.