BennyGoodmanBennyGoodman. Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudba 20. – 30. let 20. století VY_32_INOVACE_24_Hudba léta.
Advertisements

Johnny Cash.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
USA jako kolébka jazzu a moderní populární hudby
ASHLEY TISDALE. Údaje  Povolání: Herečka, zpěvačka, producentka, textařka, dabérka  Věk: 24  Datum narození:  Místo narození: West Deal,
Orchestr Glenna Millera
vypracovala: Mgr. Květa Stejskalová
The Beatles Vznik: Rozpad:1970.
Alton Glenn Miller byl americký jazzový hudebník, kapelník a pozounista, pozdější významný kapelník big bandu swingové éry. Mezi lety 1939 a 1942 byly.
Předchozí členové kapely Lloyd Grant, sólová kytara na prvním demu Dave Mustaine, kytara, vyhozen před nahráváním Kill 'em All Ron McGovney,
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Michael Jackson Heal The World Originál obal alba 1982 to Thriller.
VYPRACOVAL: Filip Olejník
Vývoj populární hudby v letech
Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Ella Fitzgeraldová byla americká jazzová zpěvačka. Za svůj život napsala a nazpívala stovky oblíbených písní. Ella Fitzgerald, též nazývána "First Lady.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
AC/DC       AC/DC je australská hardrocková skupina, která zaznamenala první vystoupení na Silvestra roku 1973 v Sydney. V červnu 1974 vyšel skupině.
Pavel Adam.  Free Jazz  Přístup k Jazzové hudbě, který vznikl kolem 50. až 60. let, i když se free jazz značně liší.  Společným rysem byla nespokojenost.
Zajímavost: Narozen v Tupelu 8.ledna 1935 v 3.30 jako dvojče o půl hodiny dříve narozeného Jesse Garona, který se ovšem narodil již mrtvý. Rodiče Gladys.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nela Chalupová.
Wolfgang Amadeus Mozart Dětství a jeho cesty
Antonín Dvořák a jeho život
kapitoly z dějin hudby zábavné rock and roll
JIMI HENDRIX Americký kytarista, zpěvák a skladatel
kapitoly z dějin hudby zábavné jazz – Éra swingu
Daniel Landa v Praze.
The Beatles Vypracoval: Bořivoj Kašparovský.
SWING (od 20. let 20. století).
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Emil František Burian
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
Pitbull.
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
Téma Jazz Anotace Prezentace nového učiva Autor Mgr. Martina Mašterová Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí s hudební formou jazz a jejími představiteli.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_04_SVO_Swing.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/06 Název materiálu: 30.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 4– výukový materiál Název:
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Swing ČÍSLO.
Queen Radek Horký. Freddie Mercury Freddie Mercury byl zpěvák a skladatel Narodil se 5.září 1946 a umřel 24.listopadu 1991 umřel na AIDS umřel ve věku.
Swing Rebeka vitová.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
Marie Curie Sklodowska
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
The Beatles AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NONART JAZZ.
NONART 1. polovina 20.století
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Hudební skupina QUEEN. ZÁKLADNÍ INFORMACE Vznik skupiny – Členové – Freddie Mercury, John Deacon, Brian May a Roger Taylor Art-rocková/Pop-rocková.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

BennyGoodmanBennyGoodman

Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986 (76 let) Manhattan, New York, USA ŽánrySwing, Big band PovoláníMuzikant, kapelník, skladatel NástrojeKlarinet Aktivní roky Základní informace

Benny Goodman, celým jménem Benjamin David Goodman (30. května 1909, Chicago, Illinois – 13. června 1986, Manhattan, New York) byl legendární swingový muzikant, (později jazzový) klarinetista, skladatel a herec, který si během dlouholeté kariéry vysloužil přezdívku jako "Král swingu", "Patriarcha klarinetu", "Pán profesor" nebo "Starý swingový státník". Jeho big band se nejprve proslavil jako součást zábavného programu Let's Dance, který běžel v sobotu večer na radiovém kanálu NBC na začátku roku [ Svou kariéru začal už jako 20 -letý v roce 1929, když hrával s populárními skupinami a orchestry které krom vystupování v televizi a rádiu i nahrávaly hudbu ke krátkým filmům. [ V červenci 1935, jeho orchestr nahrál nejznámější skladby "King Porter Stomp" a "Sometimes I'm Happy" pro které aranžmá upravil klavírista a skladatel Fletcher Henderson. Jelly Roll Morton a Joe "King" Oliver nahráli skladbu "King Porter Stomp" už v roce 1924.

Goodman se narodil v Chicagu polským imigrantům v Maxvell Street, jako deváté z dvanácti dětí. Jeho otec, David Goodman byl krejčím původem z Varšavy, matka Dora Rezinski pocházela z Kaunasu. Rodiče se potkali v marylandském městě Baltimore, a do Chicaga se přestěhovali těsně před Bennyho narozením. Když bylo Bennymu 10, jeho otec ho spolu se dvěma bratry zapsal na hodiny hudby v synagoze Keelah Jacob. Po roce se Goodman přidal do chlapeckého klubu v chicagském Hull House, kde ho učil James Sylvester. V této době také Goodmana ovlivnily dva roky lekcí od klasického hudebníka Franze Schoeppa. V jazzové tvorbě ho nejvíce ovlivnili klarinetisté hrající v Chicagu, především Johnny Dodds, Leon Roppolo a Jimmy Noone. Benny se velmi rychle učil, a už v mladém věku se stal velmi silným hráčem. Ještě v mládí se stal profesionálem a na klarinet hrál v několika kapelách. V 16 letech se přidal k jedné z chicagských předních kapel, Orchestru Bena Pollacka, se kterou roku 1926 nahrál její první nahrávky. Svou první vlastní nahrávku nahrál na desku značky Vocalion o dva roky později. S Pollackem vydržel do roku Během této doby nahrál mnoho desek, ať už s celou kapelou, nebo jen s několika málo jejími členy. Tyto „vedlejší produkty“ Goodmanovy tvorby jsou často velmi energickými nahrávkami, vydávanýmiu pod směsicí různých falešných jmen kapel, jako as Mills' Musical Clowns, Goody's Good Timers, The Hotsy Totsy Gang, Jimmy Backen's Toe Ticklers, Dixie Daisies, nebo Kentucky Grasshoppers. Dědictví a zažátečnická léta

Konec