Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA"— Transkript prezentace:

1 SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
60. léta 20. století / 1. část THE BEATLES

2 THE BEATLES Název školy: Základní škola Francova Lhota
Autor: Mgr. Lada Martinková Datum: Ročník: 8. Tematická oblast: Světová populární a rocková hudba Název: VY_32_INOVACE_11_60. léta 20. století Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude seznámen s další hudební érou 50. let 20. století, s dobou rock and rollu. Očekávaný výstup: Žák bude schopen několika větami povyprávět o době rock and rollu a o osobnostech spojených s ním. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

3 THE BEATLES Co se týká zrodu populární hudby, ten směřujeme do USA. A CO SE DĚLO V EVROPĚ? Tam byla zemí moderní populární hudby bezesporu Anglie. Její vliv byl pak neobyčejně silný. Pomalu se tedy přesouváme od rokenrolu z 50. let k samotné rockové hudbě 60. let.

4 THE BEATLES Na přelomu 50. a 60. let mělo i velký význam město Liverpool. Celková atmosféra tohoto města skutečně nahrávala vzniku nových rockových skupin. Důraz byl kladen spíše na skupinové hraní. Liverpoolský život se odehrával především v klubech. V jednom takovém klubu začínala i nejslavnější kapela všech dob – The Beatles.

5 THE BEATLES v názvu se nachází slovní hříčka:
the beetle = brouk, the beat = puls, tep anglická rokenrolová skupina z Liverpoolu členové: John Lennon (doprovodná kytara a zpěv) Paul McCartney (basová kytara a zpěv) George Harrison (sólová kytara a zpěv) Ringo Starr (bicí a občas zpěv)

6 THE BEATLES JOHN LENNON

7 THE BEATLES PAUL MCCARTNEY

8 THE BEATLES GEORGE HARRISON

9 THE BEATLES RINGO STARR

10 THE BEATLES zpočátku hrávali v klubech a na tancovačkách písně Elvise Presleyho v roce 1960 vyrazili poprvé do zahraničí v roce 1961 si kapela přivezla z Hamburku nové účesy – ofina a dlouhé napomádované vlasy v roce 1962 se poprvé jejich písničky objevily v britské hitparádě zpočátku měli problémy se znalostí not stali se legendou (přízeň fanoušků byla projevována až hystericky) = „beatlemánie“ členové se vydali svou vlastní cestou v roce 1970 zůstalo po nich 200 písní a 4 filmy

11 THE BEATLES Beatles zasáhla tragická událost, která se stala 8. prosince roku 1980, kdy David Chapman (bývalý člen skupiny) zavraždil Johna Lennona.

12 THE BEATLES Hey Jude http://www.youtube.com/watch?v=eDdI7GhZSQA
Yesterday (Včera) Let it be (Nech to být) Help me Here Comes The Sun

13 THE BEATLES

14 THE BEATLES Obrázky: Dostupné na Google na www: < < < < < < Videa: Dostupná na Youtube na www: < < < < <


Stáhnout ppt "SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google