Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_45 Ročník: 8. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Duke Ellington Anotace: Život a dílo černošského jazzového zpěváka, trumpetisty a skladatele Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Edward Kennedy (Duke) Ellington
Americký černošský jazzový trumpetista, zpěvák a skladatel

3 Pocházel z Washingtonu, kde na konci 19
Pocházel z Washingtonu, kde na konci 19. století žilo víc černochů než bělochů. Jeho otec měl slušně placené místo tiskařského mistra, takže mohl synovi zajistit slušné základní vzdělání. Malý Edward chodil oblečený jako ze škatulky, a proto si již v dětství vysloužil přezdívku Duke (angl. Vévoda). Měl vybrané chování, inteligentní humor a zálibu v eleganci, dobrém jídle a krásných ženách. Nebyl povrchním hejskem.

4 Jeho život, to byla perná dřina každodenního muzicírování, zkoušení a vystupování.
Byl nadaný kreslíř a od 18 let se živil malováním reklamních plakátů. Zároveň si přivydělával jako pianista hraním po barech. R pravidelně vystupoval s tanečním orchestrem The Washingtonians v hudebním klubu Kentucky. Na Ellingtonovu kariéru měl zásadní vliv Irving Mills a později Joe Glaser, který pomáhal i Amstrongovi. Mills zajistil od r.1927 Dukovi vystupování v nejslavnějším Cotton Clubu a skupina změnila název na Orchestr Duka Ellingtona.

5 V té době působily v newyorské čtvrti Harlemu desítky jazzových orchestrů, a přesto se Ellington dokázal v silné konkurenci prosadit. Orchestr v r z Cotton Clubu odešel a na cestách po světě strávil až do Ellingtonovy smrti téměř půl století. Když r poprvé vystupoval za oceánem v Anglii, hudebníci byli překvapeni, s jakým nadšením je jejich hudba přijímána. Jazz se vydal na vítězné tažení Evropou!

6 Vedle osvědčených hitů komponoval Ellington rozsáhlejší skladby symfonického charakteru. Proslavil se hned první Kreolskou rapsodií (1931), svita Černý, hnědý a béžový (1943) je hudební alegorií dějin amerického černocha, působivými skladbami pro symfonický orchestr a jazzovou kapelu jsou Harlem (1950) či scénické pásmo o boji amerických černochů za rovnoprávnost Můj lid (1963). Celých 50 let stál v čele vlastního, nejslavnějšího jazzového orchestru všech dob.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Na základě čeho získal přezdívku Duke? 2) Koncertoval Ellington pouze v Americe? 3) Kolik let stál v čele nejslavnějšího jazzového orchestru?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google