Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina www.istrejcek.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
ANTIKORUPČNÍ AUDIT a PROGRAM. PRÁVNÍ ZÁKLAD PROJEKTŮ ANTIKORUPČNÍ AUDIT V bodě II/10 c) doporučila Vláda ČR „provést vnitřní protikorupční audity v rámci.
MODRÁ ŠANCE pro korupci Výsledky plnění programu vlády Mirka Topolánka v oblasti boje s korupcí Zdroj: Materiál Topolánkovy vlády „Zpráva o plnění úkolů.
Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Řešení problematiky nezaměstnanosti Ing. Jiří Paroubek předseda strany.
Boj proti korupci a lichvě
Finanční možností svépomocných skupin
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Aktivita 05 projektu „Efektivní vnitřní kontrola v rezortu Ministerstva obrany“
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
S bojem proti korupci to myslím vážně! Ing. Martin Pecina, MBA ministr vnitra.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Caklová Petra.  Korupcí se nazývá dohoda mezi jedincem, který platí (uplácený, korupmpující) a příjemcem (podpláceným, korumpovaným).  “ jednání, kterým.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Praha, 25. července 2011 Pavol Frič CESES, UK v Praze, FSV.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Konsolidace veřejných financí v České republice “Když poplatník pláče...” Liberální institut & Katedra ekonomie Vysoká škola ekonomická, Praha Ing. Aleš.
Kontrola veřejné správy
Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Boj proti korupci v rezortu MO – historie a současnost.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Obsažnost webů obcí a krajů infoliga webů Oldřich Kužílek ISSS Hradec Králové
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Asociace pro evropské fondy, z.s. Evropské fondy 2014 – 2020 Příležitosti a výzvy Miloš Blaškovan.
172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR 1.  nová forma preventivního působení za účelem předcházení protiprávnímu jednání,
Ministerstvo financí ČR
Fórum Hospodářských novin Řešení pro boj s korupcí
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Transparency International - Česká republika
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Výbory a pracovní skupiny
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Etika veřejné sféry Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Novela zákona o střetu zájmů 09/2016
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina

Boj s korupcí struktura vystoupení 1. Index vnímání korupce v ČR 2. Příčiny vzniku a bujení korupce 3. Naše východiska 4. Návrhy konkrétních opatření 5. Jak přesvědčit veřejnost 6. Shrnutí 7. Zdroje informací

Index vnímání korupce v ČR Transparency International CR : ze 180 zemí, ČR na 52.místě 2. Koeficient hodnocení 4,9 (škála 0 – 10) (vláda ČSSD), ČR na 54.místě Zdroj:

Index vnímání korupce v ČR Heritage Foundation 1. ČR: index ekonomické svobody (obsahuje index osvobození od korupce) : ČR je 21. ze 43 evropských zemí : ČR je 36. ze 179 zemí světa 3. „index osvobození od korupce se v ČR v roce 2009 zlepšil o 1,2, ale korupce je stále považována za významný problém země“ Zdroj:

Index vnímání korupce v ČR Závěr 1. Lze použít různá hodnocení podle různých metodik (TI, OECD, Eurostat) 1. ČR je „průměrným žákem“ 2. Existuje významný prostor pro zlepšení 3. Boj s korupcí jako podstatný celostní politický úkol

Příčiny vzniku a bujení korupce (1) Mohutný stát (stát sociálního blahobytu) 1. Vysoká míra zdanění 2. Vysoká míra přerozdělování 3. Zvyšování počtu dotačních titulů 4. Eurodotace 5. Vysoká míra regulace 6. Klientelismus

Příčiny vzniku a bujení korupce (2) Růst byrokracie a jejích kompetencí 1. „nová razítka a formuláře“ 2. více kontaktů „občan – úředník“ 3. více byrokratického „posuzování“ 4. Zvyšuje důležitost známostí a konexí

Naše východiska 1. „Strategie vlády v boji proti korupci na období 2006 – 2011“ 2. „3 P“ - prevence - průhlednost - postih Zdroj: Usnesení Vlády ČR, , č. 1199

Návrhy konkrétních opatření Opatření Prevence Průhlednost Postih

Prevence „zatlačování moci státu“ (dlouhodobý úkol) 1. Snižování administrativní zátěže 2. Snižování míry regulace 3. Méně přerozdělování 4. Méně dotací

Průhlednost Rozšíření působnosti dohledu NKÚ na nakládání s majetkem na krajské a komunální úrovni Zákon o veřejných zakázkách (kdo se uchází o veřejnou zakázku, musí o sobě všechno sdělit)

Průhlednost 1. Méně veřejných zakázek 2. Veřejné zakázky se „životopisem“ (transparentní kontrola parametrů, zadání, hodnotící komise, protokol hodnocení) 1. Princip „do naha“ (Povinnost účastníků tendrů zveřejnit o sobě všechny informace)

Postih 1. Blacklist (seznam firem, které se dopustily pletich při získávání veřejné zakázky) 2. Přísnější kvalifikace korupčního jednání 3. Ne „agent – provokatér“

Jak přesvědčit veřejnost 1. ODS musí začít sama u sebe 2. Představitelé ODS na všech úrovních politiky musí sami chtít s korupcí bojovat

Shrnutí 1. Základní příčinou korupce je mocný stát 2. Dlouhodobá politika „méně razítek“ 3. Veřejné zakázky „pod lupu veřejné kontroly“ 4. Vyřazení ze soutěží všech, kteří pletichaří

Zdroje informací