ZSV Vznik a podstata státu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart
Advertisements

Státy a jejich seskupení
Veřejná moc a veřejná správa
 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
TEST 15 Politologie
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Vznik státních útvarů V.
Právní základy státu.
Veřejná správa – úvod.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁT A JEHO FUNKCE
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ POJEM STÁT
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
STÁT A PRÁVO.
VY_32_INOVACE_29-08 Stát vznik státu.
politické formy států a příklady
Politická geografie III
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní typy monarchií
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Politické systémy světa
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Rozšíření Islámu v dnešní době
ÚSTAVA.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Územní uspořádání a státní zřízení Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
TYPY STÁTŮ A FORMY VLÁDY
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: l. ročník oborů Technické lyceum,
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Stát Definice, funkce, typy.
Státní zřízení ve světě
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Státní moc výkonná zákonodárná soudní hlava státu vláda parlament
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Ústavní systém České republiky
Formy statu.
Politické systémy zemí Střední Asie
Transkript prezentace:

ZSV Vznik a podstata státu

Teorie vzniku státu 1. Náboženská teorie vychází z božského původu panovníka, který státu vládne. 2. Patriarchální teorie vychází z představy, že stát vznikl z rodiny a jejím rozšiřováním. 3. Mocenské pojetí státu chápe stát jako vládu silnějšího nad slabšími. 4. Konsensuální teorie tvrdí, že právním důvodem vzniku státu je smlouva mezi lidmi. (Hobbes, Locke)

Charakteristické znaky státu Státní aparát – soustava orgánů vykonávajících státní moc a správu. Území – ohraničené;vztahuje se naň působnost stáních orgánů. Zahrnuje suchozemský prostor, plochu vnitřních i pobřežních vod, prostor pod nimi a vzdušný prostor nad nimi. Občané – jsou všechny osoby, které obývají určité území a spadají pod státní moc Ozbrojená moc (policie, vojsko) Právní subjektivita – způsobilost samostatně vystupovat v právních vztazích (např. uzavírání smluv) Státní suverenita – stát není podřízen vyššímu orgánu

Formy státu podle toho, kdo vykonává státní moc Demokratická forma státu umožňuje účast všech právoplatných občanů na správě a řízení státu. Jsou zachované znaky demokracie. Nedemokratická forma státu (totalitní diktatury) se dělí na jedinovládu (autokratickou monokracii), kde neomezená moc patří jedinci, a na samovládu skupin : • aristokracii - vláda rodové šlechty • plutokracii - vláda bohatých • oligarchii – vláda nejmocnějších

Formy státu podle toho, kdo stojí v čele státu (formy vlády) Monarchie V monarchii vládne panovník, nejčastěji dědičný v rámci panovnického rodu. Rozlišujeme historicky starší absolutistickou monarchii, kde má panovník prakticky nemezenou moc a konstituční monarchii, ve které je vláda panovníka omezena ústavou. • V současnosti existuje na světě 46 monarchií. Z toho pouze 10 absolutistických. (Vatikán, Maroko, SAE, Omán, Brunej, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Bhútán, Saudská Arábie). Ve značné části zbývajících absolut. monarchií se prosazují demokratické prvky. • Třetinu současných monarchií tvoří bývalé britské kolonie.

Formy státu podle toho, kdo stojí v čele (formy vlády) státu Republika Občané státu si volí představitele do čela nejvyšších úřadů a institucí. Hlavou takových států je prezident. Moc je většinou rozdělena do tří základních skupin – zákonodárná, výkonná a soudní.(Locke) Podle postavení prezidenta rozdělujeme několik typů republik : •prezidentská – je volen přímo občany, stojí v čele vlády. (USA) •parlamentní – je spíše jen symbolickou hlavou státu s malými pravomocemi. (ČR, D) •parlamentně prezidentská – je volen občany a aktivně se podílí na výkonné moci, poměrně silné postavení má i premiér. (F,PL)

Zvláštní typy vlád Systém v komunistických zemích, které jsou formálně republikami, ale jsou to vlády jedné politické strany (tedy bez partiokracie, jednoho ze základnách znaků demokracie) a volby jsou jen formální záležitostí. (Čína ) Vojenská diktatura. Vládu převzala armáda. Vládnou vojáci a ústavní představitelé jsou na nich závislí, nebo nejsou jejich úřady vůbec obsazené. (Niger) • Existuje celá řada systémových modifikací. Například v některých afrických republikách prezident přeměnil zemi ve svou osobní diktaturu. Existovali i doživotní prezidenti.

Formy vlády v Severní a Střední Americe

Formy vlády v Jižní Americe

Formy vlády v Evropě

Formy vlády v Africe

Formy vlády v Asii

Vypracovala: Jitka Braunová Septima A; školní rok 2007/2008 Zdroje informací: Jaroslav Hladík: Společenské vědy v kostce Základy společenských věd Školní atlas dnešního světa PRAHA 2000