Chráněná zvířata a rostliny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(Odocoileus virginianus)
Advertisements

Ptáci v okolí lidských sídel
Rozmanitost života v přírodě
Lesní obratlovci – savci
Medvědi.
Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A
Dravci Silný zahnutý zobák Nohy se silnými drápy =>lov
Obojživelníci Zástupci.
Ještěři.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Tulák sob a jiné zajímavosti
Čeleď: Šelmy lasicovité

VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Sojka obecná Garrulus glandarius.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Savci.
Živočichové tropických deštných lesů (2)
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
informační centrum u sedmi jelenů
Živočichové kolem rybníku
Tajga Jehličnatý les.
Název projektu: Živá příroda ve škole
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Živočichové u vody 3. ročník.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Veverky Jan Čadil ZŠ Botičská.
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
Chráněná krajinná oblast
LOUKA živočichové.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Název projektu: Živá příroda ve škole
Ekosystém les Živočichové
Přizpůsobivost živočichů
Zvířata v lese – zmije obecná
Lesní zvířata.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-08
Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Živočichové v lese 3. ročník.
ŠABLONA III/2 CHRÁNĚNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Bažant obecný.
PTÁCI – LETCI (ŠPLHAVCI)
Transkript prezentace:

Chráněná zvířata a rostliny

Rys ostrovid Ostrovid vás zaměří, než stačíte říct Lynx, ale nemusíte mít při setkání s ním strach. Je velmi plachý a krom toho žije sám a svoje teritorium si hájí jenom proti dalším rysům. Mláďata se rodí na začátku léta a samice je kojí po dobu jednoho roku. Často při tom mění úkryt, který opouští při každém náznaku nebezpečí. Mláďata se během druhého roku začnou osamostatňovat, ale ještě se stále zdržují v blízkosti matky. Teprve třetím rokem se vydávají hledat nová teritoria a při cestě za novým domovem urazí až třicet kilometrů denně. Loví nejraději srnčí a svoji kořist dokáže rozeznat až na půl kilometru. Dříve byly rysové přirozeným regulátorem počtu jelenů, srnců, muflonů a další spárkaté zvěře, jejíž stav dnes desetkrát překračuje přirozenou normu. Dospělý jedinec dokáže za rok strhnout až 59 kusů srnčí a stává se tak největším konkurentem myslivcům. Ti ho proto považují za škodnou a jsou tak vedle pytlá- ků jediným rysím predátorem vzdor mezinárodním úmluvám o jeho ochraně.

Netopýr ušatý Žije v dutinách starých stromů, odkud se v podvečer vydává na lov. Široká křídla mu umožňují pomalý a pečlivé manévrovaný let mezi větvemi a stromy, z jejichž listí a kůry cestou sesbírává kořist. Žere housenky, škvory, moly, pavouky, chrobáky, mouchy a další pochutiny. K vyhledání kořisti mu často stačí obyčejný sluch, kterými je schopen zachytit pouhý pohyb hmyzu na listu. Jinak používá k orientaci a zaměření kořisti echolokaci jako ostatní netopýři. V pravidelných intervalech vysílá ultrazvukové signály a přijímá jejich odraz od okolních předmětů. Rychlost, za jakou se odražený signál vrátí, mu prozradí, jak daleko se objekt nalézá. Koncem léta začne tloustnout a shromažďovat tuk a kolem poloviny listopadu si vyhledá místo k přezimování. Pověsí se buď sám nebo ve skupince vzhůru nohama do dutiny stromu a jeho teplota klesne těsně nad nulu. Tím zpomalí svůj metabolismus a může šetřit energií. Křídla semkne kolem těla a velké uši zatáhne jako harmoniku (tehdy nemá více než 4 cm) a v této poloze přečká celou zimu. K životu se znovu probouzí kolem poloviny března.

Puštík bělavý Nejraděj bydlí v dutinách starých buků nebo opuštěných dravčích hnízdech, která si urputně hlídá před vetřelci. Potravu si hledají mezi hlodavci, drobnými ptáky, hmyzem, žábami, čolky, ale rádi si pochutnají i na veverce. Loví převážně v podvečer, ale často se dají zahlédnout i přes den, zvlášť v době krmení mláďat. Jejich husté a měkké peří umožňuje tichý let a nenápadné přiblížení ke kořistí. Slyší asi padesátkrát lépe než člověk a na dálku je jejich rozlišovací schopnost asi stokrát větší.

K rodovému jménu chráněného živočicha přiřaďte odpovídající jméno druhové: Ještěrka Čolek Ježek Mlok Strakapoud Orel živorodá horský velký západní královský skvrnitý černý

Rostliny kriticky ohrožené: Kapraď hřebenitá Bledule letní Chrpa měkká Rostliny silně ohrožené: Violka nízká Sasanka narcisokvětá Leknín bělostný

Rostliny ohrožené: Přiřaďte názvy: Hvozdík lesní Sněženka podsněžník Česnek hadí

Nalezněte v přesmyčce rostlinu a přemýšlejte zda je chráněná: HNETLO RYK KOČÍ LOK UŽRANI STO KONTRYHEL (má zelený list, ve kterém se ráno drží kapka rosy) (stará česká rostlina, která má tvrdé plody) (lesní rostlina) KLOKOČÍ OSTRUŽINA Nalezněte v přesmyčce živočicha a přemýšlejte zda je chráněný: VEJCE ZE LAIK ČAS KÁNEČ LED JEZEVEC ( žije v lese) LASIČKA ( malá šelma, která žije v blízkosti lidských obydlí) ( pták žijící u řeky) LEDŇÁČEK

Elektronické zdroje: KAVALE, Jan. Chráněné druhy [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.boubinsky-prales.cz/chranene-druhy.php DVORSKÝ, Miroslav. CENTAUREA MONTANA [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/centaurea-mollis/ DÍTĚ, Daniel. DRYOPTERIS CRISTATA [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/dryopteris-cristata/ KOVÁŘ, Ladislav. LEUCOJUM AESTIVUM [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/leucojum-aestivum/ HOSKOVEC, Ladislav. ANEMONE NARCISSIFLORA [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/anemone-narcissiflora/ GUTZEROVÁ, Naděžda. NYMPHAEA CANDIDA [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/nymphaea-candida/ CIBULKA, Rasim. VIOLA PUMILA [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/viola-pumila/ HOSKOVEC, Ladislav. ALLIUM VICTORIALIS [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/allium-victorialis/ KRÁSA, Petr. GALANTHUS NIVALIS [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/galanthus-nivalis/ KOVÁŘ, Ladislav. DIANTHUS SYLVATICUS [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/dianthus-sylvaticus/