Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A"— Transkript prezentace:

1 Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A
Ptáci : Sovy

2 Osnova 1. Vzhled + Charakteristika řádů 2. Rozmnožování 3. Znaky 4. Zástupci sov 5. Sovy v lidské kultuře 6. Obrázky 7. Původ sov 8. Zdroje

3 Vzhled +charakteristika řádu
♠velmi nenápadné ´´maskovací´´ zbarvení ♠měkké peří s hřebínkovitým okrajem umožňuje naprosto tichý let,napomáhá při přiblížení k nic netušící kořisti, ale navíc umožňuje orientaci sluchem, kterou by šum normálních křídel rušil ♠kolem očí vějířovitě uspořádané peří - závoj ♠zahnutý zobák. ♠čtvrtý prst - vratiprst, se může otočit dopředu nebo dozadu. ♠Samice sov jsou větší než samci, velikost od 12 do 84 cm. Sovy také velmi dobře vidí na dálku.

4 Rozmnožování ♠Sovy se rozmnožují pohlavně, mají rozlišená pohlaví a vnitřní oplození. ♠Po oplození se v těle samice kolem vajíčka vytvářejí ochranné obaly, vzniká vejce se skořápkou, a to samice naklade do hnízda.

5 Znaky ♠živí se hmyzem, malými savci a jinými ptáky, někteří i rybami. ♠Nestravitelné části kořisti vyvrhují. ♠Vyskytují se ve všech kontinentech,výjimkou je Antarktida a velká část Grónska a několik ostrovů.

6 Zástupci sov 1.Sýček obecný: -Aktivita – ve dne -žije v otevřené krajině -hnízdí v dutinách stromů,atd…. -živí se drobnými hlodavci, hmyzem, žížalami i ptáky. 2.Sýc rousný: -hnízdí v dutinách stromů,lesních porostech,… 3.Sova pálená: -k hnízdění využívá stavby (stodoly, věže kostelů).. -hnízdo si nestaví -živí se drobnými hlodavci, ptáky a hmyzem.

7 Část 2. 4.Výr velký: -hnízdí v lesnatých a skalnatých místech -hnízdo má na skalních římsách, ve starých hnízdech dravců a volavek -živí se ptáky a savci do střední velikosti. 5.Puštík obecný: -aktivita –v noci -hnízdí v dutinách stromů i ve zdech obydlí -živí se hlavně hmyzem,ptáky,….

8 Část 3. 6.Kalous ušatý: -žije v lesích i ve větších parcích -hnízdí ve starých hnízdech vran a veverek -živí se hraboši. 7.Kalous pustovka: -Aktivita –ve dne -žije v otevřeném terénu ve vlhkých oblastech -hnízdí na zemi 8.Kulíšek nejmenší: -obývá lesní porosty,hory a vrchoviny -hnízdí v dutinách stromů -loví drobné savce i ptáky.

9 Sovy v lidské kultůře ♠v evropské kultuře spojovány s moudrostí (podle řecké bohyně moudrosti Athény) ♠v rané křesťanské mytologii je naopak sova symbolem ďábla ♠houkání sýčka je chápáno jako věštba smrti ♠také v Japonsku je sova považována za symbol smrti a špatné znamení

10 Obrázky Sýc rousný Sova pálená Sýček obecný Výr velký Kulíšek nejmenší
Puštík obecný Kulíšek nejmenší Kalous ušatý Kalous pustovka

11 Původ sov ♠Sovy pocházejí z Anglie.

12 Zdroje

13 DĚKUJI ZA POZORNOST!!!!!!!!


Stáhnout ppt "Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A"

Podobné prezentace


Reklamy Google