Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živočichové v lese 3. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živočichové v lese 3. ročník."— Transkript prezentace:

1 Živočichové v lese 3. ročník

2 Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku
Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku. Jeho prostřednictvím se žáci blíže seznámí s některými živočichy, žijícími v našich lesích. Žáci nejdříve z vlastních zkušeností zakroužkují podrobnosti o zvířeti, jehož obrázek vidí a napíší jeho název. Posléze mohou vyhledat informace v krátkém textu a z tohoto snímku se vrátit zpět a odpovědi případně opravit. Úvodní fotografie slouží k přiblížení společenstva lesů.

3 Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor: Bc. Jana Weisová Název: Živočichové v lese Vytvořeno: Odpilotováno: 04/2012 /3.ročník Téma: Společenstva živočichů, dělení živočichů Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

4

5

6

7

8 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

9 Loví na území, které má kolem 7 km v průměru.
LIŠKA OBECNÁ Mláďata jsou závislá na mateřském mléce necelý první měsíc života. Poté jim matka nosí potravu, která se podobá její vlastní. Liška loví zajíce, srnčata, hraboše a občas i drůbež. Její potrava není čistě masitá, občas požírá některé plody. Loví na území, které má kolem 7 km v průměru. Délka těla je až 140 cm, včetně ocasu, který mívá 35 – 45 cm. Větší lišky váží kolem 9 kg.

10 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

11 VÝR VELKÝ Je to noční pták, který loví hlodavce, zajíce, králíky či ježky. Samci jsou o něco menší než samice, váží kolem 2 – 3 kg, délka jejich těla je kolem 60 – 70 cm. Má poměrně velký revír, loví na území velkém až 15 km. Je to velmi tichý pták.

12 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

13 STONOŽKA Jedná se o malého bezobratlého dravce, žijícího pod kůrou stromů, zejména pařezů, pod kameny či ve spadaném listí a jehličí. Loví pomocí kusadel s jedovou žlázou. Tímto jedem kořist omráčí. Naše stonožky dorůstají do velikosti asi 6 cm, největší ze stonožek je stonožka škvorová, která dorůstá až do 20 cm a dokáže usmrtit i ještěrku. Název tohoto živočicha je mírně zavádějící, sto nohou většinou nemívají.

14 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

15 VEVERKA OBECNÁ Dorůstá kolem 20 cm a váží něco málo přes čtvrt kilogramu. Velký ocas jí pomáhá udržovat rovnováhu při pohybu na stromech, v noci jí slouží jako přikrývka. V zimě neupadá do spánku, ale je výrazně méně aktivní. Žije ze zásob potravy, které si vytváří během léta a podzimu. Živí se nejrůznějšími semeny, houbami, které si dokáže i usušit, nejrůznějšími plody, včetně oříšků a někdy i ptačími vejci. Přední končetiny používá k přidržování potravy.

16 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

17 SOJKA OBECNÁ Je to poměrně pestře zbarvený pták, který svou velikostí připomíná holuba. Živí se především rostlinami, nejvíce bukvicemi a žaludy, lískovými oříšky, bobulemi a semeny a malými plody, jako jsou např. ostružiny či jeřabiny. Z živočišné stravy si vybírá především vejce, ptáčata, myši, hlemýždě či malé plazy.

18 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI Další živočich TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

19 Je předkem prasete domácího, může vážit pouze 50, ale i 90 kg.
PRASE DIVOKÉ Je předkem prasete domácího, může vážit pouze 50, ale i 90 kg. Vyskytuje se v lesích, kde rozrývá vlhkou půdu. Je aktivní zejména v noci, ve dne většinou odpočívá ukryt před zraky člověka. Žije většinou ve velkých skupinách, čítajících i více než 30 jedinců. Živí se suchými plody, trávou, hlízami, nejrůznějšími bobulemi, ale i mršinami a malými plazy.

20 PATŘÍ DO SKUPINY: OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ PTÁCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI PLAZI
SAVCI BÝLOŽRAVCI MASOŽRAVCI VŠEŽRAVCI TENTO ŽIVOČICH SE NAZÝVÁ:………………………………………….

21 Živí se hmyzem a malými živočichy, šťávou ze zralých plodů či semeny.
MRAVENEC LESNÍ Staví si kupovitá mraveniště, ve kterém vládne samička, která klade vejce. Královna žije až 20 let, zatímco dělnice pouze 6 let a samec pouze do okamžiku páření. Dělnice jsou v mraveništi nejpočetnější a shánějí potravu, starají se o potomstvo a v případě nebezpečí dokáží zaútočit na nepřítele pomocí kusadel. Mraveniště může dosahovat výšky až 2m, většinou má ale jen asi 50 cm. K jihu je mraveniště protáhlejší, aby bylo schopné akumulovat co nejvíce tepla. V zimě se mravenci stahují do podzemních částí mraveniště, kde přespávají. Živí se hmyzem a malými živočichy, šťávou ze zralých plodů či semeny.

22 Obrázky použité v prezentaci jsou dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na Office.com
Zdroje informací: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Liška obecná (šelma) [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Výr velký [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Stonožky [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Veverka obecná [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Sojka obecná [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Prase divoké [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Mravenec lesní [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Živočichové v lese 3. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google