Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy"— Transkript prezentace:

1 Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy

2 sovy Noční živočichové. Měkké peří jim umožňuje naprosto tichý let.
Dobře se orientují sluchem – peří kolem ušních otvorů je uspořádané tak, aby zvuk směřoval do ucha. Dobře vidí i na dálku a to i za velmi špatného světla. Mají zahnutý zobák jako dravci. Spojovány s moudrostí.

3 Výr velký Největší druh sovy na světě. 60 – 70 cm vysoký
Na hlavě má peříčka připomínající „ouška“. Loví hlodavce, zajíce, králíky, spící ptáky, ježky. Výr musí čelit značnému nepřátelství řady denních ptáků, zejména dravců , kteří jej za dne vztekle napadají, kdykoli ho uvidí. Toho je využíváno myslivci a ornitology k lovu či odchytu na výrovku. Výr je někde přivázán na relativně viditelném místě a poblíž se usadí lovec s puškou či jsou rozvěšeny sítě. Rozzuření ptáci chtějí výra napadnout a vše ostatní ignorují, dostanou se tak před pušku nebo vlétnou do ornitologických sítí.

4 Sova pálená Nejkrásnější sova. Srdcovitý tvar obličeje. Ohrožený druh.
Loví hlavně hlodavce, ptáky, plazy, hmyz. Kořist polyká vcelku i s kostmi, peřím a srstí. Za 6 – 7 hodin po spolknutí kořisti vyvrhne nestravitelné zbytky.

5 Sýček obecný Velký asi jako holub domácí. Velké žluté oči.
Loví hraboše, malé savce,ještěrky, hady, hmyz. Podle pověstí – posel smrti a špatných zpráv.

6 Puštík obecný U nás nejrozšířenější sova.
Loví hlodavce, malé ptáky, hmyz. Nejčastěji hnízdí v stromových dutinách. Urputně brání hnízdo s mláďaty, neváhá napadnout i člověka.

7 Kalous ušatý U nás hodně rozšířen. Delší peříčka kolem ušních otvorů.
Loví hlavně hlodavce, ale i jiné malé savce a ptáky,hmyz. Potravu obvykle polyká celou, nestrávené zbytky potom vyvrhne.

8 Kulíšek nejmenší Nejmenší sova na světě. Měří jen 16 cm.
Hnízdí v dutinách stromů. Loví malé hlodavce, ptáky a hmyz. Loví kořist i větší, než je on sám.

9

10 Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda
na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk výkladu o sovách v rámci tématu V lese. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy"

Podobné prezentace


Reklamy Google