Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvířata v lese – zmije obecná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvířata v lese – zmije obecná"— Transkript prezentace:

1 Zvířata v lese – zmije obecná
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Zvířata v lese – zmije obecná Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_02_zmije_obecná

2 Zmije obecná Jediný jedovatý had u nás. Plazí se pomalu.
Dosahuje délky maximálně 80 cm. Zbarvení zmije je proměnlivé: šedé, hnědé i úplně černé. Klikatá čára na těle.

3 Ze života zmije Zmije žije samotářsky. Loví v noci.
Ve dne je možné zmiji spatřit, jak se vyhřívá na sluníčku. Loví myši, hraboše, žáby, ještěrky, mladé ptáky, má ráda ptačí vejce.

4 Jak loví zmije? Zmije se přiblíží například k myši, sekne jedovými zuby a počká. Myš odběhne, ale zakrátko začne působit jed a myška zahyne. Zmije se vydá po její stopě, myšku čichem najde a celou ji spolkne. Zmije může spolknout i kořist mnohem širší, než je velikost její hlavy – dokáže široce roztáhnout tlamu.

5 Chování zmije Zmije je plachý had, který před člověkem prchá.
Zaskočena se stáčí do spirály, esovitě stahuje přední část těla a hrozí útočníkovi, popřípadě proti němu provádí výpady hlavou (obvykle se zavřenou tlamou a bez skutečného úmyslu uštknout). Uštkne však, pokud na ni šlápneme, leckdy též v případě, když se ji pokoušíme vzít do ruky.

6 Zmijí jed Zmijí jed je vysoce účinný, ovšem zmije ho má jen velmi malé množství, takže za normálních okolností život člověka neohrozí. Vážné riziko představuje pouze pro jedince s alergií, malé děti a staré a nemocné lidi.

7 Nepřátelé zmije Zmijí mláďata loví užovka hladká, čáp,
dokonce i skokan velký. S dospělou zmijí si poradí nejenom ježek, ale i prase divoké a někteří draví ptáci. Člověk? Zmije je přísně chráněná.

8 Víš, že … Mláďata zmije se rodí z vejce buď ještě uvnitř těla matky, nebo ihned po nakladení vajec. Mláďata jsou samostatná, dokonce i jedovatá.

9

10 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viperaberus2.jpg
KHOLOVÁ, Helena, et al. Přírodověda vydání. Všeň : Alter, V lese/ Zmije obecná, s Zmije obecn%C3%A1. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: <

11 Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda
na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk výkladu o zmiji obecné v rámci tématu V lese. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "Zvířata v lese – zmije obecná"

Podobné prezentace


Reklamy Google