Bartoloměj  byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů  narození: 1. století, Galilea  úmrtí: 1. století, Arménie  svátek: 24. srpen - západ;

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
POSLEDNÍ VEČEŘE – Leonardo da Vinci
MALÍŘSTVÍ S KŘESŤANSKÝMI MOTIVY V ČESKÉ REPUBLICE
16. století - počátek 17. století
Vypracoval: Michal Klaus
Obec Pavlice.
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16.
Křesťanství a středověký svět 4. maturitní otázka Karolina Ondrová seminář dějepisu oktáva 2013 GJO.
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Téma: Dějiny s osobnostmi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Začátek listopadu je již tradičně spojen s ukončením zemědělského roku a vrcholí svěcení svátku svatého Martina Dnešní obnovená svatomartinská tradice.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Ježíšova velekněžská modlitba I
Baroko Život v barokní době.
Bazilika svatého Václava
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Náboženství - křesťanství
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
dobrodružný román s prvky fantazie amerického spisovatele Dana Browna skupina Epsilon 2.B.
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Patristika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Fra Angelico (1395, Vicchio di Mugello – 18. února 1455, Řím) vlastním jménem Guido di Pietro italský mnich a malíř rané renesance. Obraz dokončen 1440.
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Geografické vymezení antického křesťanství  Konverze ke křesťanství  Narození, křest a smrt  Křesťanská zbožnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Syropalestina.
Kalendář - březen Petr Machala.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Opakování - náboženství
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
MENE TEKEL UFARSIN 3. POSLOUPNOST 1.Bůh 2.Rodina 3.Církev 4.Zaměstnání 5.Národ 6.Obnova společnosti.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Bartoloměj  byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů  narození: 1. století, Galilea  úmrtí: 1. století, Arménie  svátek: 24. srpen - západ; 11. červen - východ Pohřben Řím  uctíván církvemi: římskokatolická církev, pravoslaví, východní pravoslavné společenství, anglikánské církve, lutheráni  významné zasvěcené kostely: San Bartolomeo all'Isola v Římě a další  atributy: bílý plášť, kniha, svitek, prapor, nůž na sdírání kůže, stažená kůže přes ruku a další  patronem: Plzně, koželuhů, řezníků, pekařů; proti nervovým chorobám, třesu, kožním nemocem

Pokračování  v seznamech dvanácti apoštolů bývá Bartoloměj vždy jmenován před Matoušem, přičemž jméno toho, který jej předchází, se mění a bývá jím buď Filip, anebo Tomáš  jméno Bartoloměj je určitě rodové, protože jeho podoba výslovně odkazuje na jméno otce Jde totiž o jméno s kořenem pravděpodobně aramejským,  jeho otec Tolomaj byl ze vznešeného rodu  Bartoloměj tedy vyrůstal v kultivovaném prostředí a získal zde vzdělání.  jméno Bartoloměj bývá tradičně ztotožňováno se jménem Nathanael, což znamená „Bůh dal"  toto ztotožnění obou postav je pravděpodobně motivováno skutečností, že Nathanael ve scéně o povolání, podle Janova evangelia, stojí vedle Filipa, to znamená na místě, které v seznamech apoštolů v ostatních evangeliích patří právě Bartolomějovi

Jan  sv. Jan Evangelista, apoštol a evangelista  často nazýván „Janem od Latinské brány“ je považován za autora čtvrtého kanonického evangelia, tj. Evangelia podle Jana  apoštol Pavel jednou nazval Jana spolu s Petrem a Jakubem „sloupy církve“  je považován za nejmoudřejšího křesťana  učedník, kterého Ježíš nejvíce miloval

Pokračování  je patronem teologů, úředníků, notářů, sochařů, malířů, písařů, spisovatelů, knihkupců, knihtiskářů, vázačů knih, výrobců papíru, vinařů, řezníků, sedlářů, výrobců zrcadel, rytců, svíčkařů a košíkářů, přátelství, proti otravám, spáleninám, bolestem nohou, padoucnici, krupobití, za dobrou úrodu  Jan je znázorňován buď jako stařec (spíše ve východním umění), nebo jako mladý muž (v západním umění)  symbolem sv. Jana je orel, některá jeho vyobrazení mají orlí hlavu nebo křídla  dalším jeho atributem je číše s vínem, ta odkazuje na legendu, podle které mu byla podána číše s otráveným vínem, Jan ji požehnal a poté vypil, avšak jed neúčinkoval  proto se v den svátku sv. Jana tradičně světí víno

KONEC ! Zdroje:   28apo%C5%A1tol% apo%C5%A1tol%29