Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie
Šablona 32 VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie

2 Svatá Lucie (13. prosinec)

3 Narození kolem 283, Itálie Úmrtí 304 Syrakusy,Itálie Svátek 13. prosinec Uctívána církvemi římskokatolická církev; pravoslaví; anglikánské církve; luteráni Atributy panna v dlouhém oděvu, dvojitý kříž, kniha, palma, svítilna, svíčka, pochodeň, meč a další Patronkou slepců, nemocných dětí, kajících nevěstek, advokátů, proti bolestem v krku a další Svatá Lucie

4 Svatá Lucie (284(?), Syrakusy – 304)
jedna z katolických a pravoslavných svatých. Uctívají ji (jako jediného svatého) i luteránští Švédi a Norové. Je patronkou slepých. V katolické církvi je oslavovaná 13. prosince. *je symbolem čistoty a patří k nejuznávanějším světicím *je patronkou velkého množství profesí a řemesel *Lidé se k ní modlili proti očním nemocem, bolestem v krku, infekcím, krvácení a úplavici. *Je ochránkyní dětí a slepců.

5 Lucie byla usmrcena 13. prosince.
LEGENDA Známá je legenda, podle které si vydloubla oči, aby se nemusela vdát za pohanského ženicha, za což ji Panna Maria obdařila ještě krásnějšíma očima. Mladík byl uražený a dal ji mučit, až jí nakonec podříznul sám hrdlo. Jiná legenda tvrdí, že nebyla tak krutě mučena, ovšem protože odmítla obětovat pohanským bohům a vzdát se víry, měla být odvezena do nevěstince povozem s volským zápřahem (to byla tehdy velká ostuda). Jenže když dívka usedla na vůz, nemohli s ním hnout. Ani lidé, ani koně. Rozezlený kat jí podříznul hrdlo. Lucie byla usmrcena 13. prosince.

6 svátek Svatá Lucie

7

8 Svátek prostého lidu Svátek svaté Lucie patřil především dívkám a ženám, které měly zakázáno předení, draní, praní a tkaní. V jižních Čechách byla tradice šesti Lucek. Pět bíle oděných a poslední měla oděv kněze. Každá nesla jiné náčiní. První měla mimino, druhá hadr a rejžák, třetí metlu čtvrtá košík s pamlsky, pátá malířskou štětku a šestá byl kněz. Po vstupu do obydlí obřadně pozdravily, první s dítětem usedla na stoličku a houpala jej, druhá předváděla mytí podlahy, třetí metlou popoháněla děti, aby se modlily, čtvrtá obdarovala děti, pátá předváděla malování a kněží vykropila obydlí za neustálého modlení.

9

10 o mši na Boží hod rozeznat v kostele čarodějnici.
Pověry věřilo se, že když dá hospodyně každý den stranou kousek těsta s kořením, nebudou nad nimi mít čarodějnice moc na Slezsku se každý den odložilo stranou jedno poleno a pak se ze všech udělal oheň, který měl zabránit zlým mocem uškodit hospodářství i ledem v něm. když si hospodář tento den vyrobil stoličku a v místě suku udělal otvor, mohl jím o mši na Boží hod rozeznat v kostele čarodějnici. V tomto případě se věřilo, že Lucie je žena neforemné postavy, bíle oděná. Chodila v předvečer svaté Lucie i na Štědrý den.

11 Okenní dekorace

12 Tradice Lucie v Českých zemích
Český lid považoval Lucii za ochránkyni proti čarodějnicím a jejich rejdům. Věřilo se, že tento den se čarodějnice scházejí a páchají škody křesťanům. Prý se scházely i na Radhošti.

13 Čerpáno z : obrázky- www.Google.cz o svátku- www.chytražena.cz
o osobě-


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_8_12_Svatá Lucie"

Podobné prezentace


Reklamy Google