Gambling - patologické hráčství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přítel je osoba, se kterou se odvažujete být sami sebou
Advertisements

NÁSILÍ V RODINĚ.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Gamblering Biologické a sociální příčiny vzniku, důsledky pro společnost a rodinu. Možnosti léčby.
RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, jakmile se oženíme nebo vdáme, až budeme mít první dítě, potom další. Pak jsme otrávení, protože naše děti.
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Jejich život ve smečkách
PROBLÉMY ZÁVISLOSTI NA HAZARDNÍCH HRÁCH.
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Sociální patologie SCPT SCPA
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, až se jednou provdáme a nebo oženíme, budeme mít děti atd. Pak jsme otrávení, že naše děti nejsou dost velké.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Náročné životní situace
DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Nezaměstnanost.
Přátelství v literatuře
MaSo jaro O soutěži MaSo Co je to MaSo? o dvakrát za rok o nejen počítání o soutěž družstev  spolupráce, komunikace, týmová hra Třinácté MaSo,
Deprese Diagnostika a léčba
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Seminář Trauma.
Sociální patologie SCPT SCPA
Gamblerství aneb Láska k hazardu
závislost na internetu
PATOLOGICKÉ HRÁČSTVÍ Bc. Tereza Guldová.
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Hazardní hry 3. ledna 2014 VY_42_INOVACE_190231
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluPatologické.
ZÁVISLOSTI SEXUÁLNÍ DEVIACE SBEVRAŽDY Brno, 2014.
Příběh o budoucnosti lidstva Já si například myslím že v roce 2696 bude náš svět strašně znečištěný, ale vyspělý.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Klára Fidriková, Radim Slaný. tch?v=fIPqvmpPhQ8.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Patologické hráčství Bc. Balonová Soňa.
Problémové, patologické hráčství
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Plánované rodičovství
Hazardní hra VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_HAZARDNÍ HRA
Sebepoznání a sebepojetí
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Drogy dnešní doby Študáci.
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
Zdálo se mi, že jsem měl rozhovor s Bohem ...
Gambling a ČR jako ráj hazardu
On.
Transkript prezentace:

Gambling - patologické hráčství aneb do hlubin gamblerovy duše All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original

All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original Patologické hráčství Patologické hráčství je definováno v rámci mezinárodní klasifikace nemocí jako porucha spočívající v častých opakovaných epizodách hráčství, které dominují v životě jedince na úkor sociálních, materiálních, rodinných a pracovních hodnot a závazků. Nejčastěji je to závislost na hracích automatech. All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original

Patologické hráčství je třeba odlišit od hazardního hráčství a sázení Hazardní hráči - hazardní hráči jsou schopni svoji hru kontrolovat a jejich hlavním motivem je výhra. Gambleři - gambleři pociťují velmi silné puzení ke hře, které lze těžko ovládnout, nutkání často doprovází myšlenky s představami hraní. Nad vidinou finančního zisku převládá chuť si zahrát - základní motiv gamblera. All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original

All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original Symptomy gamblerů zaujetí hráčstvím potřeba hrát se stále většími částkami peněz z důvodu silného vzrušení, plánování hry, prožívání minulých výher opakované neúspěšné snahy kontrolovat hru, přerušit ji, vzdát se hraní, podráždění při pokusu hru přerušit hraní jako způsob útěku od problémů po prohře peněz se gambler vrací, aby je znovu získal krádeže, podvody, nelegální činy za účelem získání peněz lži členům rodiny i přátelům konflikty v rodině ztráta přátel a zaměstnání půjčky, zadlužení ztráta sebedůvěry, deprese, spánkové poruchy po prohře peněz se vrací, aby je znovu získal oproti patologickému hráčství (gambling) u hráčství a sázkařství zůstává sebekontrola ještě zachována All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original

Nejohroženější skupiny lidí vůči gambligu: mladí lidé, hlavně muži profesionální hráči lidé s nebezpečným povoláním hyperaktivní lidé s poruchami pozornosti nezaměstnaní ti, kteří selhali ve škole, v práci Gambling se projeví obvykle ve věku dospívání a rané dospělosti, často v souvislosti se stresem, se stavy citové a psychické frustrace u dětí a dospívajících gambling je psychologickou závislosti. All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original

All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original Vznik závislosti Závislost vzniká nenápadně, skrytě a zpočátku zdánlivě neškodně. V prvních případech hraní jde jen opravdu o zábavu Několikrát to zkusí, někdy i něco vyhraje. Jeho život jde dál a on se dostane do finanční tísně, tu provází menší deprese, a on si kdesi uvnitř vzpomene na výhru Jenže u výherních automatů NEJDE DLOUHODOBĚ JEN VYHRÁVAT. Dotyčný člověk prohraje, finanční deprese se prohloubí, hráč se většinou i zadluží a problém se zase prohloubí. Rodina nemá co jíst, nemá, kde by si půjčil, co by už prodal a vyrůstá v něm a stále sílí pocit velké vlastní sebelítosti a ukřivděnosti. Lež, kterou si namlouvá téměř každý gambler je,že: Někdy a nějak dokáže svoji hru ovládnout. All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original

All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original Problém roste Gambler, který je ve své hráčské závislosti hluboko, se nedostává jen do kolotoče peněz, jejich půjčování, splácení, vyhýbání se věřitelům, dalšímu prohrávání, ale i do kolotoče pocitového. Hráče vycucává vlastní emoční svět, do kterého upadají: všem se daří lépe než jim, závidí každému člověku i sebemenší obnos hotovosti. Vytvoří si vlastní svět výmluv, lží a pololží a sami sobě vsugerují, že za svůj problém vlastně nemohou, že je to jen souhra náhod, a povětšinou ani neuznají, že mají problém se závislostí na hracích automatech. Proto každý, kdo jim otevřeně řekne o jejich závislosti, jim strašně a moc křivdí, a jelikož jim to říká stále víc lidí z jejich okolí, tak oni postupně dojdou k závěru, že jim křivdí celý svět a všichni jsou proti nim. A když nakonec začnou krást, tak ve svých očích si berou jen to, co jim okolní svět nespravedlivě vzal. A jsou i případy, že si nakonec vezmou vlastní život. All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original

All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original Záchrana gamblera Jak pomoci takovému gamblerovi? 1. On sám musí plně uznat, že je závislý, a chce se z té závislosti dostat. Finanční půjčky nebo dary nepomohou. Gambler je opět vždy prohraje 2. Nesmí mít u sebe NIKDY větší obnos peněz než pár korun. Tím se eliminuje riziko finanční ztráty při případném selhání. 3. Musí se přestat litovat a dívat se na lidi kolem sebe jako na nepřátele. Musí začít se splácením dluhů, které si gambler nadělal za dobu svého hráčství. 4. ABSOLUTNÍ odmítnutí alkoholu! Gambler nejčastěji selže právě po jeho požití. All rights reserved | Copyright 2007 =by=Beleven= original