Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."— Transkript prezentace:

1 Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_Odvrácená strana Sociálně patologické jevy – návykové látky, žák se naučí předcházet problémům Mgr. Iva Hanáková

2 Anotace: Žák si uvědomuje některé problémy současné společnosti. Seznámí se s tím, jak předcházet problémům s návykovými látkami, závislostí. Dokáže odmítnout návykové látky. Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Vlastivěda

3 Diskuze Znáš někoho z tvého okolí kdo kouří?
Znáš někoho z tvého okolí kdo je závislý na alkoholu nebo na drogách?

4 Povinnosti lidí Všichni lidé plní každý den mnoho povinností. Dospělí:
Starají se o domácnost a děti Pracují Studují Napiš si svůj seznam povinností, které musíš každý pracovní den splnit.

5 Problémy Některé povinnosti ztěžují různé problémy:
Nemoc, smrt blízkého, ztráta zaměstnání, špatné výsledky ve škole, neshody s rodinou nebo kamarády Ačkoliv jsou přirozené, bývají náročné a ne každý člověk si dokáže poradit a problém vyřešit.

6 Návykové látky (drogy)
Kofein Alkohol Nikotin Pervitin Extáze Heroin Závislost může vzniknout také na herních automatech nebo počítačových hrách. Káva a alkohol se běžně užívají. V malém množství nepředstavují nebezpečí. Při zvýšeném užívání škodí zdraví, člověk se může stát závislým. Jde o tzv. „tvrdé drogy“. Závislost vzniká velmi rychle.

7 Lidé, kteří drogy prodávají (dealeři), s takovým chováním počítají.
Závislý člověk Nemůže se obejít bez drog Dopouští se trestných činů (krádeže, přepadávání) Ubližuje nejbližším, aby získal peníze Lidé, kteří drogy prodávají (dealeři), s takovým chováním počítají. Zprvu drogy rozdávají nebo nabízejí levně. Postupně cenu zvyšují. Nikdy vám nechtějí pomoci. Chtějí vydělat co nejvíc peněz. Hledají nové zákazníky a to i mezi dětmi. Rozdávají dětem na školách např. bonbony s drogou.

8 Otázky… a odpovědi? Co může vést člověka k tomu, aby začal užívat drogy? Nabízel vám už někdo drogu? Co jste udělali?

9 Bibliografické citace
Obrázek dostupný z WWW:


Stáhnout ppt "Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google